Δευτέρα 20 Σεπτεμβρίου 2010
Μέσα σε ένα κλουβί έχουμε 5 πιθήκους και στη μέση μια σκάλα.Πάνω από την σκάλα, έχουμε κρεμάσει μια μπανάνα.
Όταν ένας πίθηκος, πάει να ανέβει την σκάλα για να πιάσει την μπανάνα τότε όλοι οι πίθηκοι καταβρέχονται με νερό.Αν προσπαθήσει κι άλλος, συμβαίνει ακριβώς το ίδιο.Όλοι πίθηκοι καταβρέχονται με νερό.
Στην συνέχεια από μόνοι τους, οι πίθηκοι πρίν καν κάποιος από τους 5 πάει να ανέβει τα σκαλιά, του επιτίθενται γιατί φοβούνται το νερό.
Στη συνέχεια, αφαιρούμε έναν πίθηκο και βάζουμε στο κλουβί έναν καινούριο.Ο καινούριος θα προσπαθήσει να ανέβει τα σκαλιά για να πάρει την μπανάνα.Πριν όμως ανέβει, οι υπόλοιποι 4 παλιοί του επιτίθενται.Κι αν ξαναπροσπαθήσει θα συμβεί το ίδιο.
Έπειτα αφαιρούμε και δεύτερο παλιό πίθηκο και βάζουμε στην θέση του, έναν καινούριο.Ο καινούριος, θα πάει να ανέβει αλλά οι υπόλοιποι 3 και ο προηγούμενος καινούριος θα του επιτεθούν!Ο προηγούμενος καινούριος λόγω των προηγούμενων επιθέσεων ξέρει πως δεν πρέπει να ανέβει κανείς.
Έπειτα, αλλάζουμε και τον τρίτο και τον τέταρτο μέχρι να μην έχουμε κανένα από τους 5 πρώτους πιθήκους.Κανένας δεν θα ανέβει τα σκαλιά!Δεν ξέρουν γιατί αλλά έτσι ήταν οι "κανόνες" στο κλουβί πριν έρθουν.
Εν κατακλείδι κανένας πίθηκος, δεν θα ανέβει ποτέ τα σκαλιά και δεν θα μάθει ποτέ γατί!
Κάπου εκεί,στηρίζεται άλλωστε και η κοινωνία των ανθρώπων...υπακούμε σε νόμους και κανόνες (ηθικούς,θρησκευτικούς,κοινωνικούς κ.λ.π) χωρίς όμως να ξέρουμε γιατί!Απλά πάντα έτσι ήταν και πριν έρθουμε...και απλά εμείς συνεχίζουμε....


2 απόψεις:

lne είπε...

Υπακούμε σε νόμους και κανόνες γιατί πάνω από όλα είμαστε άνθρωποι και κατανοούμε τα οφέλη της ύπαρξής τους, με απώτερο σκοπό τον σεβασμό και την ανεκτικότητα προς τους άλλους ανθρώπους με τους οποίους είμαστε αναγκασμένοι, ως επί το πλείστον, να συμβιώνουμε.

Birdi Birdi είπε...

Καταρχήν θα ήθελα να σε ευχαριστήσω που άφησες το σχόλιο σου για το αρθράκι!:)
Έπειτα θα ήθελα να σε ρωτήσω εαν θεωρείς όλους τους νόμους - κανόνες, στους οποίους υπακούμε καθημερινά, ωφέλιμους!?Κι αν ναι ποιους ωφελούν?
Μπορω πρόχειρα να σκεφτώ την βουλευτική ασυλία,το αφορολόγητο της εκκλησίας και την περιθωριοποίηση των κοινωνικών μειοψηψιών.
Μόλις ανέφερα έναν συνταγματικό νόμο,έναν θρησκευτικό και έναν κοινωνικό(που μεταξύ μας ποιον ακριβώς ωφελούν?).
Δεν μιλάω απλά για το 'ου φονεύσεις' γιατι τέτοιοι κανόνες φυσικά βοηθούν στην ευρυθμη λειτούργια μιας κοινωνίας ανθρώπων,στην ομαλή μας συμβιώση.
Κάποιοι κάποτε κόντεψαν να σκοτώσουν τον Γαλιλαίο επειδή τόλμησε να πει πως η Γη είναι στρογγυλή και όχι επίπεδη και θα το έκαναν έαν δεν το έπαιρνε πίσω.Έχουμε μάθει να υπακούμε σε κάποια πράγματα γιατι μας τα κληροδότησαν γενιές και γενιές...χωρίς να τα αμφισβητούμε!

Δημοσίευση σχολίου

Πες την άποψη σου....

Πες Τα!

Απλά εύκολα και ανώδυνα...
Όνομα: Το όνομα σου ή ότι άλλο θέλεις...
email/url: ΑΝ έχεις κάποιο ιστότοπο ή θέλεις να βάλεις το e-mail σου.
Μήνυμα: Γράψε ότι θες..
Για smilies πάτα το "εικονίδια" και επέλεξε τη φατσούλα που θες!!

All Time Favorites..

Blog Archive

Ψαχτήρι...

Birdi Birdi Blog Feed