Παρασκευή 29 Οκτωβρίου 2010

«Θέλω να παλέψω με τη ζωή, να την εκδικηθώ και όχι να με εκδικηθεί. Η ζωή θέλει πάλεμα για να την αισθανθείς, για να την καταλάβεις. Δεν πρέπει να την αφήσεις να τρέχει μόνη της».


Ποιος θα πιστέψει ότι αυτά τα λόγια βγαίνουν από το στόμα ή μάλλον από την καρδιά ενός 97χρονου; Και, όμως, ο μπαρμπα - Μήτσος Κορομηλάς από το χωριό Πήδημα της Καλαμάτας έχει μέσα του τόση ζωντάνια και δύναμη για τη ζωή που αφήνει έκπληκτo τον συνομιλητή του.

Ο μπαρμπα- Μήτσος Κορομηλάς είναι ψάλτης και επίτροπος στην εκκλησία του χωριού.

Αφορμή για τη συνάντησή μας ήταν η πληροφορία που μας έδωσε φίλος του ότι στις εκλογές της 7ης Νοεμβρίου ο 97χρονος είναι υποψήφιος δημοτικός σύμβουλος στον νέο καλλικρατικό Δήμο Καλαμάτας με το ψηφοδέλτιο της «Λαϊκής Συσπείρωσης», με επικεφαλής τον Νίκο Διασάκο.

Τον συναντήσαμε στο καφενείο του χωριού να απολαμβάνει τον καφέ του και να συζητά με τους συγχωριανούς του για τις εκλογές.

Στην παρέα του ο δήμαρχος Αρφαρών Ανδρέας Καραγιάννης, υποψήφιος τώρα δημοτικός σύμβουλος με τον συνδυασμό του Παναγιώτη Νίκα, και ο εγγονός του Αντώνης Κορομηλάς, και αυτός υποψήφιος στο ίδιο ψηφοδέλτιο. Δεν υπάρχει κανένα κλίμα αντιπαράθεσης.

Ο μπάρμπα Μήτσος είναι τόσο αγαπητός στους συγχωριανούς του και η γνώμη του σεβαστή. Είναι ψάλτης και επίτροπος στην εκκλησία του χωριού.

Αν κάποια μέρα δεν πάει στον ιερό ναό, οι φίλοι του ανησυχούν και τρέχουν στο σπίτι του να δουν αν είναι καλά.

Διαδρομή ενός αιώνα
«Τους αγαπώ και εγώ. Αυτή η αγάπη μού δίνει μακροζωία», μας λέει ο ηλικιωμένος άνδρας που τα τελευταία χρόνια, μετά τον θάνατο της συντρόφου του, ζει μόνος του. Γεννήθηκε στο χωριό Αγριλος και ο πατέρας του Χρήστος ήταν παπάς.

Είναι απόγονος του ήρωα της Επανάστασης του ‘21 Χρήστου Κορομηλά που έμεινε στην Ιστορία με το όνομα Αναγνωσταράς. Τελείωσε το δημοτικό σχολείο στο χωριό του και το ελληνικό σχολείο στα Αρφαρά, περπατώντας κάθε μέρα δύο ώρες.

Το 1935 η οικογένειά του εγκαθίσταται μόνιμα στο Πήδημα και ο ίδιος εργάζεται στο τσαγκαράδικο του αδελφού του που κλείνει όμως στην Κατοχή. Ανοίγει κουρείο μέχρι που το 1941 ανεβαίνει από τους πρώτους στο βουνό. Εντάσσεται στην ομάδα του Κώστα Κανελλόπουλου και αποστολή του είναι να μεταφέρει τρόφιμα στους αντάρτες.

Τι τον έκανε, όμως, να ανέβει στο βουνό; «Ο Αναγνωσταράς. Ηθελα να τιμήσω αυτόν τον σπουδαίο αγωνιστή που πολέμησε και μας ελευθέρωσε από τη σκλαβιά. ‘Αδέλφια -είπα- θα ανέβω στο βουνό. Είμαστε πέντε αδέλφια, πέστε πως είμαστε τέσσερα’».

Ο χειμώνας ήταν δύσκολος στο βουνό. Αρρώστησε και γύρισε πίσω στο χωριό να αναρρώσει. Οταν έγινε καλά, δημιούργησε μια ομάδα που γύριζε στα χωριά για να εμψυχώνει τους κατοίκους τους. Οταν ένιωσε τις δυνάμεις του να επανέρχονται, ανέβηκε πάλι στο βουνό, συμμετέχοντας σε ομάδα καταστροφής.

Θυμάται σαν χθες πώς πέρασαν τα εκρηκτικά μέσα από τα μπλόκα των Γερμανών. Πήραν μία σούστα, τη γέμισαν με εκρηκτικά και γελώντας και χαιρετώντας τους Γερμανούς κατάφεραν να τους προσπεράσουν. Εκείνη την ημέρα κατάφεραν να γκρεμίσουν πέντε οδικές και σιδηροδρομικές γέφυρες, ανάμεσα στις οποίες και η γέφυρα στο Ισαρη Αρκαδίας.

Αντάρτης για πάντα
Δηλώνει κομμουνιστής αλλά και χριστιανός

Ο μπάρμπα-Μήτσος δηλώνει κομμουνιστής αλλά και χριστιανός, μιας και στα δύο υπάρχει αγάπη και ανθρωπιά. Για τις ιδέες του βασανίστηκε σκληρά στη Θουρία από Χίτες της περιοχής, δεν λύγισε όμως και δεν κατάφεραν να του αποσπάσουν καμία πληροφορία. Για τον αγώνα του η πολιτεία τον αντάμειψε με 65 ευρώ τον μήνα, τα οποία προσθέτει στα 345 ευρώ της αγροτικής σύνταξης. Με ψυχή εφήβου ο 97χρονος διεκδικεί και την ψήφο των συμπολιτών του, με μοναδικό γνώμονα την προσφορά στον διπλανό του.

ethnos

0 απόψεις:

Δημοσίευση σχολίου

Πες την άποψη σου....

Πες Τα!

Απλά εύκολα και ανώδυνα...
Όνομα: Το όνομα σου ή ότι άλλο θέλεις...
email/url: ΑΝ έχεις κάποιο ιστότοπο ή θέλεις να βάλεις το e-mail σου.
Μήνυμα: Γράψε ότι θες..
Για smilies πάτα το "εικονίδια" και επέλεξε τη φατσούλα που θες!!

All Time Favorites..

Blog Archive

Ψαχτήρι...

Birdi Birdi Blog Feed