Παρασκευή 22 Οκτωβρίου 2010

Ένα ολοκληρωμένο αφιέρωμα στoν Σωκράτη Μάλαμα

Τραγουδοποιός,στιχουργός,μουσικός και ερμηνευτής.Πολυπράγμων και πολυτάλαντος ο Σωκράτης Μάλαμας.Γεννήθηκε στη Συκιά της Χαλκιδικής στις 29 Σεπτεμβρίου το 1957.Λόγω της εργασίας των γονιών μεγάλωσε στη Στουκγάρδη της Γερμνανίας.Εκεί σε ηλικία 7 χρονών ο πατέρας του, του κάνει ένα δώρο.Ένα μπουζούκι το όποιο αποτέλεσε το πρώτο του μουσικό ερέθισμα.Μετά από 6 χρόνια σε ηλικία 13 χρονών, όντας πιο συνειδητοποιημένος αποφασίζει να αγοράσει μια κιθάρα και αρχίζει τις πρώτες του γρατζουνιές στις χορδές.Ακούγοντας τραγούδια στο ραδιόφωνο προσπαθεί να τα παίξει απο μόνος του στην κιθάρα του.

Το τελείωμα της εφηβείας του τον βρίσκει και πάλι στην Ελλάδα.Συνεχίζει το σχολείο στην Ελλάδα πλέον..όχι βέβαια με μεγάλη επιτυχία αξίζει να σημειωθεί ότι στην 5η Γυμνασίου(2 Λυκείοι με τα σημερινά δεδομένα) αποβαλλέται δια παντός απ'το σχολείο.Ο λόγος?Για 10 μέρες συνεχόμενα το σκάγε απ'΄το σχολείο με μια συμμαθητριά του.Παρ'όλα αυτά όμως τελειώνει την δευτεροβάθμια εκπαίδευση σε ένα άλλο σχολείο της Χαλκιδικής.

Παράλληλα στα 17 του χρόνια αποφασίζει να
γραφτεί στο Ωδείο Θεσσαλονίκης προκείμενου να μάθει άψογα την τέχνη της κιθάρας και αρχίζει πολύ δειλά να γράφει δικά του τραγούδια.Στι εξετάσεις στο σχολείο αποτύγχανει και έτσι φεύγει για Γερμανία και πάλι για να σπουδάσει ηλεκτρολόγος - μηχανολόγος....ένα χρόνο αργότερα τα παρατάει και γυρίζει στην Ελλάδα και συγκεκριμένα στην Αθήνα όπου και ολοκληρώνει τις σπουδές του στη μουσική στο Ωδείο Αθηνών μαθητεύοντας δίπλα στον Βαγγέλη Ασημακόπουλο και στον Νότη Μαυρουδή.

Στις αρχές τις δεκαετίας του '80 παίζει πλέον ως επαγγελματίας μουσικός σε διάφορα μαγαζιά και έχει υπάρξει και ως κιθαρίστας του Νίκου Παπάζογλου..φιλία που θα αποτελέσει το κλειδί για την έναρξη της καρριέρας του.Στα μαγαζιά που παίζει λέει διάφορα τραγούδια και μέσα σ'αυτά "πετάει" και κάποια δικά του..όμως ποτέ δεν αποκαλύπτει στο κοινό ποιος είναι ο δημιουργός παρόλο που το κοινό δείχνει κάποιο ενδιαφέρον.


Η πρώτη του απόπειρα σε δισκογραφική εταιρεία στέφεται με απόλυτη...αποτυχία.Η Lyra του κλείνει την πόρτα λέγοντας του ότι είναι αντιεμπορικός και τα τραγούδια του δεν έχουν κανένα ενδιαφέρον ή τουλάχιστον δεν έχουν καμμιά εμπορική ελπίδα...

Και εκεί έρχεται ο Νίκος Παπάζογλου.Ο Παπαζόγλου έχοντας ξεχωρίσει το ταλέντο του Μάλαμα αναλάμβανει να τον βοηθήσει με ότι μέσο διέθετε.Αρχικά τον συμβουλεύει να λέει τα τραγούδια του και να μην αποκρύπτει ότι είναι ο ο δημιουργός τους.Έπειτα στο στούντιο 'Αγροτικόν" στην Θεσσαλονίκη με αναλάμβανει την ηχοληψία και την ενορχήστρωση των κομματιών του Μάλαμα.

Το 1989 η Lyra επιτέλους πείθεται να βγάλει δίσκο στον Σωκράτη Μάλαμα.Το album λέγεται 'Ασπρόμαυρες Ιστορίες' και αποτελείται απο μία συλλογή όλων των κομματιών που είχε γράψει τόσα χρόνια.

Το 1991 κυκλοφορεί τα 'Παραμύθια' ηχογραφημένα και πάλι στο Αγροτικόν, υπό την ετικέττα των "Στρόγγυλων Δίσκων" του Νίκου Παπάζογλου, ο οποίος συμμετέχει με ένα τραγούδι. Συμμετέχουν ακόμα η Μελίνα Κανά και η Όλγα Δεραινίτη, ενώ ο Σωκράτης αναλαμβάνει και την ενορχήστρωση. Χαρακτηρίζεται από ένα λιγότερο οξύ ήχο αλλά με την ευθύτητα στο στίχο να παίζει τον πρώτο ρόλο.

Η συνθετική ικανότητα του Σωκράτη να δουλεύει σε ξένο στίχο εμφανίζεται το 1992 όταν μελοποιεί στίχους του Γιάννη Τσατσόπουλου και του Μανώλη Ρασούλη για τον δίσκο "Της μέρας και της νύχτας", με ερμηνεύτρια την Μελίνα Κανά. Ο Σωκράτης ενορχηστρώνει και γράφει στίχους για ένα από τα έντεκα τραγούδια του δίσκου. Το "Να βάλω τα μεταξωτά", σε στίχους του Γ. Τσατσόπουλου, είναι από τα τραγούδια που σημάδεψαν το έντεχνο της δεκαετίας του '90.

Ο δίσκος που καθιερώνει τον Σωκράτη Μάλαμα στον χώρο έρχεται το 1993 και έχει τον τίτλο "Κύκλος". Ο ίδιος αναλαμβάνει την επιμέλεια της παραγωγής και την ενορχήστρωση (σε συνεργασία με τους μουσικούς) και παρουσιάζει έναν λαϊκό δίσκο. Οι στίχοι ανήκουν στον Γιώργο Αθανασόπουλο, στην Ανθούλα Αθανασιάδου, στον Γιάννη Τσατσόπουλο, στον Θανάση Παπακωνσταντίνου (στην πρώτη του συμμετοχή σε δουλειά του Σωκράτη) και στον ίδιο το Σωκράτη. Το "Τσιγάρο ατέλειωτο" είναι από τα τραγούδια-σφραγίδες για την πορεία του όλα αυτά τα χρόνια ενώ και τα υπόλοιπα κομμάτια, όπως "Τα πάγια", έτυχαν θερμής υποδοχής.

Μετά από τρία χρόνια, το 1996, κυκλοφορεί η δουλειά με τον τίτλο "Λαβύρινθος", ο οποίος μετέπειτα αφαιρέθηκε για νομικούς λόγους, αφήνοντας μόνο το όνομα του Σωκράτη στο εξώφυλλο. Στίχοι του Σωκράτη με ένα τραγούδι σε στίχους του Γιώργου Αθανασόπουλου και ένα σε στίχους Οδυσσέα Ιωάννου. Σε ένα κομμάτι τραγουδά η Μελίνα Κανά. Αρκετά από τα κομμάτια και από αυτήν τη δουλειά αγαπήθηκαν από τον κόσμο ("Το γράμμα", "Τα παιδιά μες στην πλατεία", "Είναι σκοτάδι", "Ο κήπος")

Δυο χρόνια αργότερα κυκλοφορούν οι "13000 μέρες", με τον τίτλο παρμένο από ένα κομμάτι που έγραψε ο Σωκράτης όταν ήταν 35 χρονών. Στίχοι του ίδιου, του Γιώργου Αθανασόπουλου, του Άλκη Αλκαίου και της Φωτεινής Λαμπρίδη. Η "έκπληξη" του δίσκου: η μελοποίηση του ποιήματος του Κωνσταντίνου Καβάφη "Δεκέμβρης του 1903". Στην καλλιτεχνική διεύθυνση της παραγωγής ο Άγγελος Σφακιανάκης ενώ βασικό ρόλο έπαιξε και ο Χρήστος Θηβαίος. Η αρχική σκέψη του Σωκράτη ήταν να υπάρξουν αρκετές συμμετοχές για αυτόν τον δίσκο (όπως η Χάρις Αλεξίου ή ο Γιάννης Αγγελάκας), αλλά τελικά ερμήνευσε μόνος όλα τα τραγούδια.

Το 1999, ο Νίκος Ξυδάκης έψαχνε μια λαϊκή φωνή για να τραγουδήσει μια σειρά τραγουδιών με στίχους του Μιχάλη Γκανά και του Θοδωρή Γκόνη. Τελική επιλογή του ηταν ο Σωκράτης Μάλαμας. Στον δίσκο περιλαμβάνεται ένα κομμάτι με στίχους του Νίκου Ξυδάκη, καθώς και το "Άλμπατρος" του Σαρλ Μποντλέρ. Είναι η πρώτη δισκογραφική απόπειρα του Σωκράτη να σταθεί αποκλειστικά ως ερμηνευτής και να βγάλει προς τα έξω το ύφος μιας ολοκληρωμένης δουλειάς ενός άλλου δημιουργού.

Το 2000 έρχεται "Ο Φύλακας κι ο Βασιλιάς" για να μας θυμίσει την ευρύτητα του ταλέντου του Σωκράτη. Αμιγώς λαϊκά κομμάτια μπλεγμένα με ηλεκτρικές επιρροές. Σε δύο κομμάτια τραγουδά η Μελίνα Κανά και σε άλλα δύο ο Μανώλης Λιδάκης. Στίχοι του Σωκράτη, του Άλκη Αλκαίου και από ένα κομμάτι της Φωτεινής Λαμπρίδη, του Οδυσσέα Ιωάννου και του Θανάση Παπακωνσταντίνου. Ένας δίσκος που διεύρυνε κατά πολύ το κοινό του Σωκράτη Μάλαμα, με ό,τι αυτό συνεπάγεται. Πολλά τραγούδια ξεχώρισαν και από αυτήν τη δουλειά ("Πριγκηπέσσα", "Τίποτα δεν χάθηκε", "Πουλί σε δέντρο αρχοντικό", "Χαμένο ρούχο").

Στο τέλος του 2002 κυκλοφορεί το "Ένα", μια τολμηρή πρόταση του Σωκράτη. Δεκατέσσερα κομμάτια παιγμένα μόνο με δυο κιθάρες, με ένα πιάνο και ένα κοντραμπάσο σε δυο κομμάτια. Ακόμα κι έτσι "γυμνά", τα κομμάτια φανερώνουν πως ο λόγος και η μελωδία δεν χρειάζονται πολυτέλειες για να αναδειχθούν. Στίχοι του Σωκράτη, του Άλκη Αλκαίου, του Θανάση Παπακωνσταντίνου και της Πηγής Καφετζοπούλου.

To 2004 τραγουδά σχεδόν τα μισά τραγούδια στον δίσκο "Της νύχτας τα μακριά μαλλιά" της Μαρίας Θωίδου σε ενορχήστρωση Θύμιου Ατζακά και Αντώνη Ανισένγκου. Την κυκλοφορία του δίσκου ακολούθησαν και κοινές εμφανίσεις με την τραγουδοποιό, με την οποία ο Σωκράτης είχε συνεργαστεί και στο παρελθόν.

Το χειμώνα του 2005 ο Σωκράτης παρουσιάζει το πολυαναμενόμενο "Άδειο Δωμάτιο" σε ενορχήστρωση Μπάμπη Παπαδόπουλου και με ένα λιτό ηλεκτρικό ήχο να κυριαρχεί. Στιχους δίνουν ο Γιάννης Μελισσίδης (3 κομμάτια) και η Φωτεινή Λαμπρίδη (1 κομμάτι) ενώ τα υπόλοιπα 8 ανήκουν στο Σωκράτη. Οι μουσικοί είναι ένα μέρος των Λαϊκεδέλικα του Θανάση Παπακωνσταντίνου που συνυπογράφουν μαζί με το Σωκράτη ένα από τα κομμάτια του δίσκου.

Όλα αυτά τα χρόνια δε σταματούν οι εμφανίσεις, το χειμώνα σε μικρούς σχετικά χώρους και το καλοκαίρι με αρκετές συναυλίες σε όλη την Ελλάδα. Πολλές είναι και οι συμμετοχές του σε δίσκους φίλων καλλιτεχνών όπως ο Θανάσης Παπακωνσταντίνου, ο Διονύσης Τσακνής, ο Λουδοβίκος των Ανωγείων ο Μίλτος Πασχαλίδης αλλά και οι Active Member.

Το 2007 κυκλοφορεί από την LYRA η εντέκατη δισκογραφική δουλειά του Σωκράτη Μάλαμα με τίτλο "Δρόμοι" με την συμμετοχη τις Χάρις Αλέξιου. Περιέχει 15 νέα τραγούδια 6 από αυτά με την φωνή της Χαρούλας.

Ο Σωκράτης Μάλαμας μετρά ήδη μια εικοσαετία στη δισκογραφία και στους συναυλιακούς χώρους, παραμένοντας ένας από τους πιο δυνατούς τραγουδοποιούς της γενιάς του, με εντελώς προσωπικό στίγμα και αναγνωρίσιμο μουσικό ύφος, που συσπειρώνει γύρω του φανατικούς ακροατές.

Τέλος το 2010 κυκλοφορεί το "Έξω".Το «ΕΞΩ», είναι το πρώτο live CD και DVD στη δισκογραφία του Σωκράτη Μάλαμα, σε τρεις διαφορετικές εκδόσεις.

Συγκεκριμένα: η πρώτη έκδοση είναι ένα 4πλό CD. Τα δύο πρώτα περιλαμβάνουν ζωντανές ηχογραφήσεις από τις περσινές συναυλίες του στο Θέατρο Βράχων της Αθήνας και το Θέατρο Δάσους της Θεσσαλονίκης και τα δύο επόμενα είναι ζωντανές ηχογραφήσεις με όλους τους μουσικούς στο στούντιο.

Η δεύτερη έκδοση είναι ένα διπλό DVD με πλούσιο οπτικό και ηχητικό υλικό από τις συναυλίες και το στούντιο και η τρίτη έκδοση, περιλαμβάνει σε ένα καλαίσθητο BOX όλα τα παραπάνω, δηλαδή το τετραπλό cd και το διπλό dvd.


Δισκογραφία
Προσωπικοί δίσκοι

1989 Ασπρόμαυρες ιστορίες (Lyra)
1991 Παραμύθια (Lyra)
1992 Της Μέρας και της Νύχτας (Lyra)
1993 Κύκλος (Lyra)
1996 Λαβύρινθος (Σωκράτης Μάλαμας) (Lyra)
1998 13.000 Μέρες (Lyra)
2000 Ο Φύλακας κι ο Βασιλιάς (Lyra)
2002 Ένα (Lyra)
2005 Άδειο Δωμάτιο (Lyra)
2007 Δρόμοι (Lyra)
2010 " Έξω " cd live (lyra)



Συμμετοχές

1994 Το φάντασμα από το παρελθόν (Lyra)
1995 Στην Ανδρομέδα και στη γη (Lyra),
1997 Η γυναίκα και το μήλο (Μύλος),
1997 Πύλη της άμμου (Μύλος),
1997 Σαν πεταλούδα (Virgin),
1999 Τα σκόρπια της όχθης (Lyra),
1999 Με την πλάτη στον τοίχο (Ακτή),
1999 Μικρές αγγελίες (Lyra)
1999 Ξυδάκης - Μάλαμας (Lyra)
2000 Ασημένια Ακρη (Freestyle Productions)
2001 Kramahoperrata II (Freestyle Productions)
2001 Ο έρωτας στην πόλη (με μια κιθάρα) (Lyra)
2001 Στον Τόπο μου Είμαι Τέλεια Ξένος (Μικρούτσικος, Θάνος)(Ετ. παραγωγής:His Master΄s Voice)(Ετ. διανομής:Minos-EMI)
2002 Αγρύπνια (Lyra)
2002 Στον τόπο μου είμαι τέλεια ξένος (EMI)
2002 20 Χρόνια Μετά... (Μελωδία FM)
2003 Μόνη μου πατρίδα είναι ο χρόνος (EMI)
2003 Μια Ζωή Αλλού
2004 Της νύχτας τα μακριά μαλλιά (Lyra)
2005 Απ' το παράθυρο κοιτώ (Warner Music)
2005 Ο Γαργαληστής (Δημήτρης Μπασλάμ) (Epic/Sony-BMG)
2006 Διάφανος (Lyra)
2006 Καλημέρα (μικρός ΗΡΩΣ)
2006 Ο Γητευτής και το Δρακοδόντι
2006 Το Σκοτεινό Τρυγώνι
2006 Ο Τεμπέλης Δράκος και άλλες ιστορίες... (Γιώργος Χατζηπιερής)
2006 Πλάνο Εξόδου
2007 Ο Αγησίλαγος (Sony BMG)
2007 Αλεξίου-Μάλαμας-Ιωαννίδης Ζωντανή ηχογράφηση από το θέατρο του Λυκαβηττού-Σεπτέμβριος 2006 (Estia, EMI)

7 απόψεις:

Ανώνυμος είπε...

ΠΟΛΛΑ ΜΠΡΑΒΟ ΣΤΗΝ ΟΜΑΔΑ ΤΟΥ birdi birdi ΓΙΑ ΤΟ ΑΦΙΕΡΩΜΑ ΣΤΟΝ ΣΩΚΡΑΤΗ!!!

magoullino είπε...

ΤΟ ΣΥΝΘΗΜΑ ΕΙΝΑΙ..."ΣΩΚΡΑΤΗ ΚΑΝΕ ΜΑΣ ΧΑΛΙΑ"...
ΠΟΛΛΑ like ΣΤΟ ΑΦΙΕΡΩΜΑ...ΜΠΡΑΒΟ BIRDI BIRDI..

Ανώνυμος είπε...

to afierwma einai katapliktiko....re swkrati ti les twra pou tha paizeis ws tis 4 h wra....

Ανώνυμος είπε...

Εκτελεστής: ΜΕΛΙΝΑ ΚΑΝΑ & ΣΩΚΡΑΤΗΣ ΜΑΛΑΜΑΣ ( ΝΤΟΥΕΤΟ )

'Αλμπουμ: Αγνωστο

Κλείνω τα φώτα και κοιτάζω τις σκιές
χίλια βουνά και θάλασσες βαθιές
σπηλιές και ξέφωτα νεράιδες και γητειές
ένα καμίνι με καταπίνει

Ε, τα ρούχα μου μυρίζουνε φωτιά
ε, άσε τα ψέμματα και βγες απ' τον τεκέ

Άρχοντα σβήσε τα παλιά σου μυστικά
άναψε σπίρτο να σε βρει καμιά αγκαλιά
κόλπα κι αινίγματα μ' ανάβουν το μυαλό
δεν έχω δρόμο κι ουρανό

Γεμάτο το δισάκι μου ψωμί
τηλεπαιχνίδια κι ένα πλαστικό βιολί
ω, δεκάρα τσακιστή για το γαμπρό
α, πριν παντρευτείς να σε φιλήσω μια φορά

Λέω παραμύθια να ξορκίσω το κακό
να γίνουν όλα μαγικά μ' ένα χορό
σκάλα μ' ανέβασες πριν πέσω χαμηλά
τώρα γυρίζω στα παλιά

Α, παιχνίδι της γυναίκας τα φιλιά
Αχ αχ αχ παιχνίδι μ' έκανε μια νόστιμη κυρά
ω, δεκάρα τσακιστή για το γαμπρό
α, πριν παντρευτείς να σε φιλήσω μια φορα

magoullino είπε...

Ανήσυχες μέρες

Ανήσυχες μέρες ταραγμένη νύχτα
βεγγαλικά στην παραλία κι αδιέξοδα
ζεστός καιρός τέλος του Μάη
κι ένα αεράκι να φυσάει
Αστεία η λύπη να περνάει
κι όμως να σε νικάει

Κόκκινα χείλη της φωτιάς
θυμάσαι εκείνη π' αγαπάς
το πρόσωπό της σαν νερό
μεσ' στο μυαλό σου το θολό


Έχει αέρα απόψε, έχει αέρα
κι ακούω μια φωνή σαν τη δική σου
ανασαίνει η πόλη τη μορφή σου
γυρνάει μέσ’ στο μυαλό μου η θύμησή σου


Πού ' ναι τα μάτια σου να δουν
αυτό το δειλινό
πού 'ναι τα χέρια σου
ν' αγγίξουνε τον ουρανό

ΑΦΙΕΡΩΜΕΝΟ.....

magoullino είπε...

Χαμένο ρούχο

Το πρώτο χρόνο ήμουνα άγιο παιδί στρωμένο
Το δεύτερο με γέλασε μια πλάνα αγκαλιά
Το τρίτο ξημερώθηκα σε άγνωστα κρεβάτια
Το τέταρτο τους φίλους μου αποχαιρέτησα

Τιτα τιτα ταριριτο τιτο τιταρι
Ταρα τιτα ταριριτο τατι

Στην κολυμπήθρα ρίξανε νερό αλκοολούχο
και το όνομα που μου ‘δωσαν ήταν χαμένο ρούχο


Το πρώτο χρόνο ήμουνα άγιο παιδί στρωμένο
το δεύτερο με γέλασε μια πλάνα αγκαλιά
Το τρίτο ξημερώθηκα σε άγνωστα κρεβάτια
Το τέταρτο τους φίλους μου αποχαιρέτησα

Στην κολυμπήθρα ρίξανε νερό αλκοολούχο
και το όνομα που μου ‘δωσαν ήταν χαμένο ρούχο


Το πρώτο ψέμα το ‘βγαλα σαν πέτρα απ’ τα νεφρά μου
το δεύτερο σα κέρασμα ποτήρι δροσερό
Το τρίτο σα της άνοιξης το πρώτο αεράκι
στο τέταρτο κοιτάχτηκα δεν ήμουν πια εγώ

Στην κολυμπήθρα ρίξανε νερό αλκοολούχο
και το όνομα που μου ‘δωσαν ήταν χαμένο ρούχο

Τη πρώτη αγάπη που ‘ζησα παντοτινή την είπα
η δεύτερη μου κόστισε λιγότερα φιλιά
Η τρίτη ήρθε με χαρά διπλή χαρά που φεύγει
στη τέταρτη να θυμηθώ να σβήσω τη φωτιά

Στην κολυμπήθρα ρίξανε νερό αλκοολούχο
και το όνομα που μου ‘δωσαν ήταν χαμένο ρούχο

Ανώνυμος είπε...

TRELANE MAS RE SOKRATIIIIIIIIIIII......

Δημοσίευση σχολίου

Πες την άποψη σου....

Πες Τα!

Απλά εύκολα και ανώδυνα...
Όνομα: Το όνομα σου ή ότι άλλο θέλεις...
email/url: ΑΝ έχεις κάποιο ιστότοπο ή θέλεις να βάλεις το e-mail σου.
Μήνυμα: Γράψε ότι θες..
Για smilies πάτα το "εικονίδια" και επέλεξε τη φατσούλα που θες!!

All Time Favorites..

Blog Archive

Ψαχτήρι...

Birdi Birdi Blog Feed