Δευτέρα 25 Οκτωβρίου 2010

Facebook -> Μια φορά κι έναν καιρό...


Φθινόπωρο του 2003.Ο Cameron Winklevoss, Tyler Winklevoss, και Divya Narendra έχουν μια ιδέα.Ένα κοινωνικό δίκτυο το HarvardConnections.com το όποιο, θα αφορούσε τους σπουδαστές και απόφοιτους του Harvard.Ψάχνοντας για κάποιον web developer που θα μπορούσε να εφαρμόσει (επί πληρωμή) αυτή την ιδέα, βρήκαν τον Victor Gao o όποιος αρχικά συμφώνησε αλλά λίγο πιο μετά ζήτησε να παραιτηθεί και στην θέση του, προτείνει έναν 19χρόνο δευτεροετή φοιτητή τον Mark Zuckerberg.Και απο εκεί ξεκινάει η ιστορία του πιο δημοφιλή και ακριβοπληρωμένου κοινωνικού δικτύου στην ιστορία του internet, η όποια δεν είναι ούτε τόσο απλή και πάνω απ'όλα δεν είναι καθόλου αθώα, του facebook.


Ο Zuckerberg λοιπόν, εκείνη την εποχή ήταν αυτό που λέμε almost-famous...κι αυτό γιατί στο παρελθόν είχε αναπτύξει ένα social network με το όνομα Facemash.Aυτό όμως που τον έκανε διάσημο, ήταν ότι αναπτύσσοντας αυτό το δίκτυο "χάκαρε" όλους τους φακέλους των σπουδαστών "κλέβοντας' φωτογραφίες και δεδομένα.Χρησιμοποιώντας τα στο Facemash δημιουργήσε μια εφαρμογή με το όνομα "Hot or Not" στην όποια, όποιος χρησιμοποιούσε το Facemash θα έπρεπε να ψηφίσει μεταξύ 2 φωτογραφιών σπουδαστών/σπουδαστριών ποιος ή ποια είναι πιο ελκυστικός!Το site μέσα σε ελάχιστο χρονικό διάστημα είχε επισκέψεις απο 450 άτομα τα όποια ψήφισαν...22,000 φορές!

Το Facemash οδήγησε το Mark Zuckerberg στον πειθαρχικό πίνακα του Harvard.Κυρίως με την κατηγόρια της παραβίασής προσωπικών δεδομένων και χρήσης τους προς οφέλος του.Παρ'όλα αυτά ο Zuckerberg την 'γλύτωσε' και δεν αποβλήθηκε.Εν τούτοις όμως, το όνομα του είχε γίνει ήδη γνωστό στους κύκλους των web developers και τα πρώτα σημάδια των προθέσεων του είχαν γίνει εμφανή.

Πίσω στο φθινόπωρο του 2003 λοιπόν, οι Cameron Winklevoss, Tyler Winklevoss, και Divya Narendraο Zuckerberg έχουν την πρώτη τους συνάντηση με τον Mark Zuckerberg στις 30 Νοεμβρίου 2003.Του εξηγούν την ιδέα και ο Zuckerberg δείχνει πρόθυμος να την υλοποιήσει.Ο ενθουσιασμός όμως και η προθυμία του, δεν κρατάνε παράπανω από..3 μέρες!Στις 4 Δεκεμβρίου 2003 ο Zuckerberg στέλνει ένα mail στο όποιο εξηγεί ότι "του έχει πέσει παραπανω δουλειά και θα καθυστερήσει λίγο"... στις επόμενες μέρες μέχρι και τις 8 Ιανουαρίου 2004 ο Zuckerberg "δεν προλαβαίνει", "δεν έχει χρόνο", "έχει πολύ διάβασμα", "μάλλον η ιδέα δεν είναι υλοποιήσιμη ή ίσως χρειαστεί τελικά πολύ παραπάνω χρόνος απ' ότι υπολόγιζαν"...Αξίζει να σημειωθεί ότι πριν απο τις 4 Δεκεμβρίου ο Zuckerberg στα mail του έλεγε ότι έχει ήδη αρχίσει να δουλεύει πάνω στην ιδέα και πολύ σύντομα θα την έχει ολοκληρώσει...


Η αλήθεια είναι όμως ότι ο Zuckerberg είχε πλέον άλλα σχέδια.Χρησιμοποιώντας την ιδέα του HarvardConnections.com  θα έφτιαχνε ένα δικό του δίκτυο που θα αφορούσε τους σπουδαστές του Harvard αλλά και όλων των υπολοίπων πανεπιστημίων της χώρας και θα το ονόμαζε TheFacebook.com.Αυτό όμως δεν αρκούσε...

Ο Zuckerberg άρχισε να ψάχνει συνεργάτες που θα τον βοηθούσαν στην ανάπτυξη της φιλόδοξου σχεδίου του.

Πρώτο και βασικό συστατικό?Λεφτά!Ο Peter Thiel βασικό στέλεχος του Pay Pal είναι ένας απο τους - επίσημα - πρώτους χρηματοδότες του Thefacebook.com.Η αλήθεια είναι όμως πως τα πρώτα του χρήματα ο Zuckerberg, τα πήρε απο τον Eduardo Severin...και αυτό δεν θα ήταν τόσο σπουδαίο αν ο Eduardo Severin δεν φημολογείται ότι ήταν ένας παράπανω απ' όσο θα πρεπε πλούσιος συμφοιτητής, του ιδρυτή του facebook.Μέσα από έρευνες που έχουν γίνει για τον Eduardo Severin φαίνεται πως οι ασχολίες του - εκτός Harvard - ξεπέρναγαν τα σύνορα των Η.Π.Α και επεκτείνονταν στην Βραζιλία όπου και εξεγάροζε χρέη(τοκογλυφία).

Σε έρευνες που έχουν γίνει στα αρχεία του Zuckerberg λόγω μετέπειτα δικαστικών διαμαχών..αποκαλύφθηκε ότι μετά απο εκείνες τις 3 μέρες ουδέποτε είχε σκοπό να τελειώσει το  HarvardConnections.com.Αντλώντας βοήθεια είτε χρηματική είτε γνώσεων άπο φίλους-συμφοιτητές(Adam D'Angelo) του ο Zuckerberg "τρενάρει" το αρχικό project και τρέχει πλέον στο δικό του σχέδιο για να είναι σίγουρος για την επιτυχία του TheFacebook.com.

11 Ιανουαρίου 2004 Ο Zuckerberg αγοράζει το domain name TheFacebook.com

14 Ιανουαρίου 2004 Ο Mark Zuckerberg έχει την τρίτη(έχει υπάρξει και μια δεύτερη χωρίς ουσιαστική διαφορά απ'την πρώτη) και τελευταία του συνάντηση με τους Cameron Winklevoss, Tyler Winklevoss, και Divya Narendra, στην όποια ο Zuckerberg εκφράζει τις αμφιβολίες του για την υλοποίηση του project τους.Τους εξηγεί πως δεν έχει χρόνο και πως αναβάλλει την σχεδιάση επ' αόριστον..

4 Φεβρουάριου 2004 Το TheFacebook.com "ανοίγει" για τους φοιτητές του Harvard.

10 Φεβρουάριου Ο Cameron Winklevos στέλνει στον Zuckerberg ότι αφενός παραβιάσε την συμφωνία τους και αφετέρου έκλεψε την ιδέα τους.

Μαϊος 2004 Οι Cameron Winklevoss, Tyler Winklevoss, και Divya Narendra ανέβαζουν το δημιουργούν επιτέλους το  HarvardConnections.com με το όνομα ConnectU.com.
Ιούνιος 2004 το Τhe facebook.com "μετακομίζει" στην Καλιφόρνια.

Σεπτέμβριος 2004 πρόστιθεται η λειτούργια groups και το wall ως profile σελίδα του χρήστη.

Δεκέμβριος 2004 ένα χρόνο μετά το The Facebook έχει φτάσει τους 1 εκατομμύριο χρήστες.

Καλοκαίρι του 2005 ο Zuckerberg παίρνει την πρώτη του επίσημη χρηματοδότηση απο τον Peter Thiel ύψους 500.000$ και το TheFacebook.com γίνεται...Facebook.


Το Facebook είχε αρκετές δικαστικές διαμάχες με το ConnectU.Κατέληξαν σε κάποιες συμφωνίες μεταξύ τους για να διευθετηθούν τα ζητήματα που είχαν προκύψει.Μπορεί ο Zuckerberg να φαίνεται ένοχος αλλά νομικά είναι αθώος αφού ουδέποτε υπέγραψε κάποια συμφωνία - συμβόλαιο με τους αδελφούς Winklevoss και Narendra και ουδέποτε η 'ιδέα" για την όποια γίνεται λόγος δεν είχε νομικά κατοχυρώμενα πνευματικά δικαιώματα.Επιπλέον, οι ιδρυτές του ConnectU. αποζημιώθηκαν με το ποσό των 65 εκατομμυρίων δολλαρίων.Ένα ποσό που μάλλον δεν θα αποκτούσαν ποτέ αν ο Zuckerberg είχε υλοποιήσει τελικά το HarvardConnections και δεν είχε φτιάξει το facebook.

Το facebook σήμερα,  έχει πάνω από 500 εκατ. ενεργούς χρήστες.Ο μέσος όρος φίλων που έχει ένα χρήστης είναι 130 και ο χρόνος που σπατάλαει ο κόσμος στο facebook κάθε μήνα είναι 700 δις λεπτά.



6 γεγονότα που δεν ξέρατε για το facebook:
1)To 2006 o Chris Putman "χάκαρε" την εμφάνιση του facebook και μετέτρεψε χιλιάδες profile χρηστών του facebook να μοιάζουν με το myspace.Το facebook  τον προσέλαβε!
2)Το πρώτο καλοκαίρι του facebook ο zuckerberg και η οικογενεία του ξόδεψαν 50,000$ προκειμένου να επιβίωση το site.
3)O Steve Chen δούλεψε για ένα μικρό χρονικό διάστημα στο facebook.Έφυγε πήγε σην Pay Pal όπου γνώρισε τους Chad Hurley και  Jawed Karim με τους όποιους έφτιαξε το youtube.
4)O Zuckerberg δεν ήθελε να βάλει φωτογραφίες στο facebook.Ο Sean Parker ήταν αυτός που τον έπεισε να προσθέσουν αυτή την λειτουργία.Σήμερα το facebook είναι ένα απο τα δημοφιλέστερα photo-sharing sites στον κόσμο.
5)Το 2007 η Microsoft επένδυσε στο facebook.Μέσα στους όρους της συμφωνίας ήταν το facebook δεν μπορεί να κάνει καμμία συμφωνία με την Google αν δεν το ξέρει η Microsoft.
6)O μέσος όρος ηλικίας των υπαλλήλων του facebook είναι τα 31 έτη.
7)To facebook υποστηρίζει πάνω απο 70 μεταφράσεις στις όποιες παραπάνω απο 300,00 χρήστες βοήθησαν για αυτές.


πηγές: facebook
business insider
fast company
B.I
ZaFirA

0 απόψεις:

Δημοσίευση σχολίου

Πες την άποψη σου....

Πες Τα!

Απλά εύκολα και ανώδυνα...
Όνομα: Το όνομα σου ή ότι άλλο θέλεις...
email/url: ΑΝ έχεις κάποιο ιστότοπο ή θέλεις να βάλεις το e-mail σου.
Μήνυμα: Γράψε ότι θες..
Για smilies πάτα το "εικονίδια" και επέλεξε τη φατσούλα που θες!!

All Time Favorites..

Blog Archive

Ψαχτήρι...

Birdi Birdi Blog Feed