Τετάρτη 10 Νοεμβρίου 2010

Θετική η Έκθεση Προόδου της Τουρκίας



Η Τουρκία είναι πιθανό να αποπληρώσει το υπόλοιπο του χρέους της, 6 δισεκατομμύρια δολάρια, προς το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο μέχρι το τέλος του 2012, δήλωσε ο πρωθυπουργός της χώρας Ταγίπ Ερντογάν σε συνέντευξη του στο πρακτορείο Ρόιτερ.

Η χώρα χρειαζόταν ένα πακέτο του ΔΝΤ για να τη βοηθήσει στην ανάκαμψη της από την οικονομική κρίση του 2000/01.

Η κυβέρνηση υπό τον Ταγίπ Ερντογάν εποπτεύει μια περίοδο ανέλπιστης ανάπτυξης από τότε που ανέλαβε την εξουσία το 2002 και έχει κατορθώσει τα τρία τελευταία χρόνια να προχωρήσει χωρίς τη διακανονιστική παρουσία του ΔΝΤ.

"Πριν από οκτώ χρόνια είχαμε ένα χρέος 23,5 δισεκατομμυρίων δολαρίων, αυτή την στιγμή τα χρήματα που οφείλουμε στο ΔΝΤ είναι 6 δισεκατομμύρια δολάρια" δήλωσε ο Ερντογάν και πρόσθεσε "και εκτιμώ ότι προς το τέλος του 2012 θα έχουμε τελειώσει με όλα μας τα χρέη".

Μέχρι τον Οκτώβριο, η Τουρκία είχε συγκεντρώσει 6 δισεκατομμύρια δολάρια σε ευροομόλογα που έχουν εκδοθεί εντός του τρέχοντος έτους.


Το υπουργείο Οικονομικών επίσης αναμένει ότι ο εσωτερικός συντελεστής αναχρηματοδότησης του χρέους θα πέσει στο 88% το 2011 από το 90% που ήταν φέτος.

Στο μεταξύ ο Εγκεμέν Μπαγίς, υπουργός για θέματα Ευρωπαϊκής Ένωσης δέχτηκε με ικανοποίηση την τελευταία έκθεση με τις προσπάθειες για την ενταξιακή πορεία της χώρας.

"Δεν υποστηρίζω ότι η Τουρκία είναι άψογη σε κάθε τομέα. Η χώρα έχει ακόμα πολλά μεγάλα ζητήματα να επιλύσει. Ωστόσο, όταν συγκρίνουμε την παρούσα κατάσταση με το παρελθόν, μπορούμε να πούμε ότι η Τουρκία βρίσκεται σε πολλή καλύτερη θέση. Αύριο, θα βρίσκεται σε ακόμα καλύτερη" τόνισε ο Εγκεμέν Μπαγίς σε συνέντευξη τύπου στην 'Αγκυρα.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση ζήτησε από την τουρκική κυβέρνηση να καταβάλει μεγαλύτερη προσπάθεια για να διασφαλιστεί η ελευθερία του τύπου, η ελευθερία της έκφρασης και της θρησκείας, τα δικαιώματα των γυναικών και των συνδικάτων και να προχωρήσει η ενσωμάτωση της Κουρδικής μειονότητας.

Στα κατά της Τουρκίας περιλαμβάνεται και η αποτυχία της εξομάλυνσης των σχέσεων της με την Κύπρο.

"Η έκθεση Προόδου της Τουρκίας για το 2010 είναι η περισσότερο θετική και ενθαρρυντική από τις 13 εκθέσεις που έχουν δημοσιοποιηθεί από την Ένωση μέχρι σήμερα" τόνισε ο Μπαγίς. 

0 απόψεις:

Δημοσίευση σχολίου

Πες την άποψη σου....

Πες Τα!

Απλά εύκολα και ανώδυνα...
Όνομα: Το όνομα σου ή ότι άλλο θέλεις...
email/url: ΑΝ έχεις κάποιο ιστότοπο ή θέλεις να βάλεις το e-mail σου.
Μήνυμα: Γράψε ότι θες..
Για smilies πάτα το "εικονίδια" και επέλεξε τη φατσούλα που θες!!

All Time Favorites..

Blog Archive

Ψαχτήρι...

Birdi Birdi Blog Feed