Τετάρτη 3 Νοεμβρίου 2010

Αθήνα
Θέμα αλλαγής του νομοθετικού πλαισίου προκειμένου να ενισχυθούν οι έλεγχοι και να υπάρχουν αυστηρότερες προϋποθέσεις λειτουργίας των εταιρειών ταχυμεταφορών, θέτει ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Χρ.Παπουτσής.

«Τίθεται ένα σοβαρό θέμα για την ασφάλεια των ταχυμεταφορών. Νομίζω ότι έφθασε η ώρα και σε εθνικό επίπεδο να πάρουμε νομοθετική πρωτοβουλία για την ενίσχυση των ελέγχων και για αυστηρότερες προϋποθέσεις λειτουργίας των επιχειρήσεων αυτών. Αλλά ταυτόχρονα να ανοίξει ένας διάλογος σε ευρωπαϊκό επίπεδο για την εναρμόνιση της νομοθεσίας σε όλα τα κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, εφόσον θέλουμε να υποστηρίζουμε τη Συνθήκη Σένγκεν και πέραν αυτών και σε παγκόσμιο επίπεδο για τη συνεργασία με τις υπόλοιπες χώρες στον κόσμο».

Όπως επισημαίνει και η ΕΛ.ΑΣ. οι έλεγχοι ασφάλειας μεταφερομένων αντικειμένων πραγματοποιούνται, σύμφωνα με το ισχύον θεσμικό πλαίσιο, με μέριμνα και ευθύνη ιδιωτικών εταιρειών παροχής υπηρεσιών ασφάλειας που συνεργάζονται με τις ταχυμεταφορικές εταιρείες.

Εν τω μεταξύ, η κυβέρνηση αποσυνδέει τα γεγονότα με τα ύποπτα πακέτα από τη διεθνή τρομοκρατία.

«Όλα αυτά που γίνονται δεν έχουν καμία σχέση με τη διεθνή τρομοκρατία», τόνισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιώργος Πεταλωτής και υπογράμμισε ότι η πρόοδος για την οποία παλεύουν η χώρα και η κοινωνία μας δεν μπορεί να αποσταθεροποιείται «από κάποιους με συμφέροντα σκοτεινά, που κάθε άλλο παρά εξυπηρετούν τους εθνικούς και πατριωτικούς μας στόχους».

Ο Γιώργος Πεταλωτής ανέφερε ότι ο υπουργός Εξωτερικών, Δ.Δρούτσας είχε την Τρίτη σειρά τηλεφωνικών επαφών με τους πρέσβεις των χωρών, στους οποίους ταχυδρομήθηκαν τα πακέτα των τρομοκρατών, καθώς επίσης και με ορισμένους εκ των ομολόγων του, στους οποίους μετέφερε τη λύπη του πρωθυπουργού Γ.Παπανδρέου για την αναστάτωση που προκλήθηκε.

Σημείωσε δε ο κ. Πεταλωτής ότι όλοι οι πρέσβεις εξέφρασαν την ικανοποίησή τους για το βαθμό συνεργασίας με τις ελληνικές αρχές και πρόσθεσε ότι η κυβέρνηση είναι ικανοποιημένη από την έως τώρα πορεία των ερευνών.

«Η αντίδραση, τα αντανακλαστικά και ο συντονισμός της Ελληνικής Αστυνομίας, του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη και του υπουργείου Εξωτερικών ήταν άψογα», είπε και εκτίμησε ότι θα υπάρξει και περαιτέρω πρόοδος στις έρευνες που διενεργούνται.

Ερωτηθείς αν υπάρχουν περισσότερα στοιχεία, ανέφερε ότι οι έρευνες συνεχίζονται «και απ’ ό,τι φαίνεται με ικανοποιητικό ρυθμό» και πως «είμαστε συγκρατημένοι γιατί τέτοιου είδους ενέργειες είναι σοβαρές, άρα την ίδια σοβαρότητα και προσέγγιση οφείλουν να έχουν και το πράττουν οι ελληνικές αρχές».

Ο εκπρόσωπος είπε ακόμα ότι σύντομα πρέπει να υπάρξει νομοθετικό πλαίσιο που θα καλύπτει και τις διεθνείς μεταφορές εμπορευμάτων.

Αναφερόμενος σε σχόλια των διεθνών ΜΜΕ, ο κ.Πεταλωτής τόνισε ότι «και οι τωρινές έρευνες, αλλά και οι παλαιότερες, όσον αφορά σε τρομοκρατικές ενέργειες, οδηγούν στο ασφαλές συμπέρασμα ότι ουδεμία σχέση υπάρχει ανάμεσα στις συγκεκριμένες εγκληματικές δραστηριότητες με διεθνή τρομοκρατία και τρομοκρατικές οργανώσεις τύπου Αλ Κάιντα».

Ερωτηθείς αν η κυβέρνηση θεωρεί συγκυριακή την αποστολή δεμάτων ίδιου τύπου και κατά τις ίδιες ημέρες, από την Υεμένη και από την Αθήνα, ο κ.Πεταλωτής τόνισε ότι η κυβέρνηση έχει τοποθετηθεί σαφέστατα πως όλα αυτά που γίνονται, δεν έχουν καμία σχέση με την διεθνή τρομοκρατία.

Επεσήμανε μάλιστα ότι πέρα από τη δήλωση της ελληνικής κυβέρνησης υπάρχει και σχετική δήλωση της Γερμανίδας Καγκελάριου Α.Μέρκελ, η οποία αποσύνδεσε πλήρως το παγιδευμένο πακέτο που έφτασε στην Καγκελαρία με το πακέτο από την Υεμένη, το οποίο αποδίδουν στην Αλ Κάιντα.

«Δική μας ισχυρή πεποίθηση είναι ότι δεν εμπλέκεται η διεθνής τρομοκρατία με όλες αυτές τις ενέργειες που δημιουργούν μια άσχημη εικόνα για τη χώρα μας και μάλιστα σε ένα χρονικό σημείο που αγωνιζόμαστε να δείξουμε στους διεθνείς εταίρους μας και στην παγκόσμια κοινή γνώμη ότι η Ελλάδα προχωράει και ότι είναι μια χώρα ασφαλής και μια χώρα σταθερότητας», σημείωσε ο κ.Πεταλωτής.

Ερωτηθείς σχετικά τόνισε ότι είναι σαφές πως αυτές οι ενέργειες, πέρα από εγκληματικές είναι και τρομοκρατικές και ότι «αυτή η θεωρία των "παιδιών που κάνουν το κέφι τους" και οι οποίοι μπορεί να σκορπίζουν τον τρόμο, δεν μπορεί να δικαιολογηθεί με τέτοιου είδους θεωρίες».

Επεσήμανε δε ότι πρόκειται για πράξεις με σοβαρότατες συνέπειες για τη χώρα που αμαυρώνουν τη διεθνή εικόνα της και ότι αν δεν υπήρχαν τα σωστά αντανακλαστικά και η άμεση αντίδραση των ελληνικών αρχών θα μπορούσαν να υπάρχουν θύματα και ζημίες.

«Κάθε τέτοια πράξη είναι απόλυτα καταδικαστέα, δεν υπάρχει ούτε το παραμικρό ίχνος δικαιολόγησης, ούτε από την ελληνική πολιτεία και κυρίως από την ελληνική κοινωνία», υπογράμμισε ο κ. Πεταλωτής.

«Το πανεπιστημιακό άσυλο σαφώς και δεν ευθύνεται ή δεν καλύπτει την τρομοκρατία», υποστήριξε ο κ.Πεταλωτής, κληθείς να σχολιάσει σχετικά δημοσιεύματα.

Συμπλήρωσε ακόμη ότι «θα ήταν υπερβολικά απλοϊκό να λέμε ότι η τρομοκρατία καλύπτεται από το πανεπιστημιακό άσυλο» και ότι «αν πραγματικά αυτός ήταν ο λόγος ύπαρξης της τρομοκρατίας σήμερα, θα υπήρχαν τρόποι συλλογικά, να βρούμε τρόπους έτσι ώστε να έχει επιλυθεί προ πολλού».

Σημείωσε παράλληλα ότι «το ζήτημα της τρομοκρατίας είναι μεγαλύτερο» και ότι το πανεπιστημιακό άσυλο είναι θέμα μιας ευρύτερης δημόσιας συζήτησης που πολλές φορές έχει λάβει και στρεβλές διαστάσεις.

Τι λένε οι εταιρείες ταχυμεταφορών

«Μουδιασμένοι» από το σκηνικό τρομοκρατίας που στήθηκε το τελευταίο 24ωρο στην Αθήνα, φέροντάς τους στη δίνη του κυκλώνα, εμφανίζονται επικεφαλής εταιρειών ταχυμεταφορών.

«Θα είναι "δώρον άδωρον" να αλλάξουν τη λειτουργία τους οι εταιρείες. Ακόμα και αν ελεγχόταν το περιεχόμενο κάθε δέματος ξεχωριστά, αυτό δεν θα εμπόδιζε κάποιον να μεταμφιεστεί σαν μεταφορέας κάποιας εταιρείας, να πάει σε μία πρεσβεία και να παραδώσει ένα ύποπτο δέμα. Οι επίδοξοι τρομοκράτες θα πάνε ένα βήμα μπροστά», λέει ο Παναγιώτης Χύτας, διευθυντής πωλήσεων και επικοινωνίας της εταιρείας Courier Center στο ΑΠΕ.

«Αυτό που θα μπορούσε να γίνει είναι να υπάρξει η δυνατότητα ελέγχου του περιεχομένου των δεμάτων από τις εταιρείες courier, αλλά σύμφωνα με την Αρχή Διασφάλισης Απορρήτου των επικοινωνιών, απαγορεύεται ρητά ο έλεγχος του περιεχομένου ενός δέματος, ο οποίος μπορεί να γίνει μόνο με δήλωση του πελάτη. Επιπλέον, ακόμα και τα στοιχεία, που μας δίνει ο πελάτης, είναι προσωρινά και μόνον για να εξυπηρετήσουν την παραλαβή και την παράδοση».

»Ο έλεγχος πρέπει να γίνεται στα σημεία ενδιαφέροντος, δηλαδή στα σημεία του παραλήπτη. Τα σημεία που κινδυνεύουν από τρομοκρατικές ενέργειες, είναι συγκεκριμένα και γνωστά», πρόσθεσε.

Σχόλια Καρατζαφέρη και Κουβέλη

«Φοβούμαι ότι υπάρχει ένα ευρύτερο σχέδιο αποσταθεροποιήσεως της χώρας με εγκληματικές, τρομοκρατικές ενέργειες... Φοβούμαι για χειρότερα», λέει ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ, Γ.Καρατζαφέρης.

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της Δημοκρατικής Αριστεράς, Φώτης Κουβέλης τονίζει ότι «είναι επιβεβλημένο όλα τα κόμματα και οι φορείς του τόπου να ενώσουν τις δυνάμεις τους, προκειμένου να αντιμετωπιστούν τα επίκινδυνα τρομοκρατικά φαινόμενα».

Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

0 απόψεις:

Δημοσίευση σχολίου

Πες την άποψη σου....

Πες Τα!

Απλά εύκολα και ανώδυνα...
Όνομα: Το όνομα σου ή ότι άλλο θέλεις...
email/url: ΑΝ έχεις κάποιο ιστότοπο ή θέλεις να βάλεις το e-mail σου.
Μήνυμα: Γράψε ότι θες..
Για smilies πάτα το "εικονίδια" και επέλεξε τη φατσούλα που θες!!

All Time Favorites..

Blog Archive

Ψαχτήρι...

Birdi Birdi Blog Feed