Πέμπτη 11 Νοεμβρίου 2010

Τριπλάσιο είναι το συνολικό ποσό των χρημάτων που στέλνουν οι μετανάστες σε μορφή εμβασμάτων στις πατρίδες τους, τις φτωχές χώρες, από την οικονομική βοήθεια που στέλνει ο αναπτυγμένος κόσμος.




Περίπου 200 εκατομμύρια άνθρωποι ζουν και εργάζονται ως μετανάστες σε άλλη χώρα από αυτή που γεννήθηκαν. Σύμφωνα με πρόσφατη έκθεση της Παγκόσμιας Τράπεζας, αυτοί οι άνθρωποι στέλνουν στις πατρίδες τους ένα πολύ σημαντικό ποσό χρημάτων, που επενδύεται στη χώρα τους. Αυτά τα χρήματα δεν ήταν ποτέ αντικείμενο προσοχής, ωστόσο η Παγκόσμια Τράπεζα στην έκθεση της για την μετανάστευση το 2011, που θα δημοσιευθεί τη Δευτέρα υπολογίζει, ότι τα εμβάσματα των μεταναστών, είναι τριπλάσια του ποσού της αναπτυξιακής βοήθειας, που στέλνει η Δύση.
Το πιο σημαντικό απ’ όλα είναι όμως ότι ενώ η αναπτυξιακή βοήθεια και οι άμεσες ξένες επενδύσεις μειώθηκαν δραματικά λόγω της οικονομικής κρίσης, η εισροή εμβασμάτων συνεχίζεται σταθερά, με μικρές αυξομειώσεις, χωρίς όμως να σταματάει.

Στα 325 δισεκ. δολάρια το ποσό των εμβασμάτων
Τα εμβάσματα αυτά έχουν τραβήξει την προσοχή των οικονομολόγων
και των στελεχών ως μία εναλλακτική και καινοτόμα πηγή αναπτυξιακής χρηματοδότησης. Σύμφωνα με την έκθεση της Παγκόσμιας Τράπεζας, τα εμβάσματα που στάλθηκαν ή θα σταλούν προς τις αναπτυσσόμενες χώρες το 2010 υπολογίζεται ότι θα αγγίξουν τα 325 δισεκ. δολάρια, ενώ το 2009 το ποσό αυτό έφτανε τα 307 δισεκ. δολάρια. Το 2011 εκτιμάται ότι θα σημειωθεί περεταίρω αύξηση 6,2% στα εμβάσματα και το 2012 η αύξηση θα φτάσει το 8,1%, ήτοι τα 374 δισ. δολάρια.

Το μεγαλύτερο μέρος των χρημάτων πηγαίνουν προς τις χώρες με μεσαία εισοδήματα. Ωστόσο, για τις πιο φτωχές χώρες του πλανήτη, τα εμβάσματα φτάνουν το 25% του ΑΕΠ τους, σημειώνοντας μία άνοδο 8,2% σε σχέση με την προηγούμενη χρονιά. Μάλιστα, στις Φιλιππίνες το 11,7 του ΑΕΠ υπολογίζεται ότι προέρχεται από τα εμβάσματα των αποδήμων.

Η Παγκόσμια Τράπεζα προκειμένου να ενισχύσει την εισροή κεφαλαίων που αντιπροσωπεύουν τα εμβάσματα, προς τις φτωχές χώρες, προσπαθήσαν να μειώσουν το κόστος και την πολυπλοκότητα της διαδικασίας. Για παράδειγμα ένα έμβασμα 200 δολαρίων από το Ηνωμένο Βασίλειο προς το Πακιστάν κοστίζει 7,78 δολάρια, ενώ προς τη Ρουάντα το κόστος εκτινάσσεται στα 30,72 δολάρια.
Εισροή εμβασμάτων και στη ΝΑ Ευρώπη
Στις χώρες της Νοτιοανατολικής Ευρώπης, η εισροή των μεταναστευτικών εμβασμάτων αναμένεται ότι θα μειωθεί στην Αλβανία και τη Ρουμανία το 2010, ενώ στο Μόλβοδα εκτιμάται ότι θα καταγραφεί η μεγαλύτερη άνοδος.
Στη Βουλγαρία, το ύψος των εμβασμάτων από τους μετανάστες διαμορφώθηκε σε 1,6 δισεκ. δολάρια το 2010, έναντι 1,5 δισεκ. δολαρίων το 2009. Οι Βούλγαροι μετανάστες αντιστοιχούν στο 16% του πληθυσμού της χώρας, η πλειοψηφία των ΗΠΑ ζει σε Τουρκία, Ισπανία, Γερμανία, Ελλάδα, Ιταλία, Μόλδοβα, ΗΠΑ, Ρουμανία και Καναδά.
Στην Αλβανία, εκτιμάται ότι το ύψος των μεταναστευτικών εμβασμάτων που θα εισρεύσει στη χώρα, το 2010, θα διαμορφωθεί σε 1,2 δισ. δολάρια, έναντι 1,3 δισ. δολαρίων το 2009. Οι Αλβανοί μετανάστες αντιστοιχούν στο 45,4% του πληθυσμού της χώρας.
Τη μεγαλύτερη μείωση αναμένεται να σημειωθεί στη Ρουμανία, όπου τα εμβάσματα εκτιμάται ότι θα «αγγίξουν» τα 4,5 δισ. δολάρια, έναντι 4,9 δισ. δολαρίων το 2009. Οι μετανάστες αντιστοιχούν στο 13,1% του πληθυσμού της χώρας.


πηγή:www.kathimerini.gr με πληροφορίες από Guardian

0 απόψεις:

Δημοσίευση σχολίου

Πες την άποψη σου....

Πες Τα!

Απλά εύκολα και ανώδυνα...
Όνομα: Το όνομα σου ή ότι άλλο θέλεις...
email/url: ΑΝ έχεις κάποιο ιστότοπο ή θέλεις να βάλεις το e-mail σου.
Μήνυμα: Γράψε ότι θες..
Για smilies πάτα το "εικονίδια" και επέλεξε τη φατσούλα που θες!!

All Time Favorites..

Blog Archive

Ψαχτήρι...

Birdi Birdi Blog Feed