Τετάρτη 24 Νοεμβρίου 2010

Χιλιάδες φοιτητές και μαθητές έλαβαν σήμερα μέρος στις διαδηλώσεις σε όλη τη Βρετανία εναντίον των κυβερνητικών σχεδίων να αυξηθούν τα δίδακτρα, δύο εβδομάδες αφότου η κινητοποίηση στο κέντρο του Λονδίνου σημαδεύτηκε από την βίαιη κατάληψη των κεντρικών γραφείων του κυβερνώντος Συντηρητικού κόμματος.

Οι διαδηλώσεις σημαδεύτηκαν με επεισόδια όταν φοιτητές περικύκλωσαν ένα βαν της αστυνομίας και άρχισαν να το σπάνε. Κάποιοι άλλοι προσπάθησαν να τους σταματήσουν αλλά δεν τα κατάφεραν. Τελικά παρενέβη η αστυνομία.
Αποχή από τα μαθήματα και συμμετοχή σε πορείες ακόμα και καταλήψεις έγιναν σε πανεπιστήμια, σχολεία και κολέγια σε μια πανεθνική ημέρα δράσης εναντίον των προτάσεων της κυβέρνησης Τόρις-Φιλελεύθερων Δημοκρατών που περιλαμβάνουν τον τριπλασιασμό σχεδόν των διδάκτρων στις 9.000 λίρες (14.500 δολάρια, 10.505 ευρώ) το έτος.

Πριν δύο εβδομάδες διαδηλωτές εισέβαλαν στο κτίριο Millbank, όπου στεγάζονται τα κεντρικά γραφεία του Συντηρητικού κόμματος στο Λονδίνο, στην διάρκεια της πρώτης μεγάλης διαδήλωσης που συνδέθηκε άμεσα με το πακέτο ύψους 81 δις λιρών που προβλέπει περικοπές δαπανών και άλλα μέτρα και η κυβέρνηση συμμαχίας εισηγήθηκε τον περασμένο μήνα.
Η αστυνομία συνέλαβε πάνω από 60 άτομα για τα επεισόδια.
Ο επικεφαλής της αστυνομίας του Λονδίνου παραδέχθηκε ότι οι άνδρες του ήταν απροετοίμαστοι για τις ταραχές, αλλά αυτή τη φορά ανώτεροι αξιωματικοί των υπηρεσιών ασφαλείας λένε ότι είναι "έτοιμοι" για "κάθε ενδεχόμενο".
"Όποιος σχεδιάζει να βγει στους δρόμους του Λονδίνου με πρόθεση να προκαλέσει ταραχές, βία και εγκλήματα θα πρέπει να καταλάβει ότι αυτό δε θα γίνει ανεκτό και θα συλληφθεί", δήλωσε ο Μπομπ Μπρόουντμπεντ, ο αξιωματικός της αστυνομίας ο οποίος θα διευθύνει τις επιχειρήσεις στο Λονδίνο.
Φοιτητές και άλλοι έχουν εξοργιστεί για τα κυβερνητικά σχέδια όσον αφορά τη χρηματοδότηση και την κατεύθυνση των ανώτατων εκπαιδευτικών ιδρυμάτων, που ανακοινώθηκαν μετά από συμβουλές προς κυβερνητικούς υπουργούς από τον πρώην διευθύνοντα σύμβουλο της BP Τζον Μπράουν. Αγανάκτηση έχει προκαλέσει η στάση βουλευτών των Φιλελεύθερων Δημοκρατών, καθώς όλοι οι βουλευτές τους είχαν υπογράψει στην διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας δέσμευση ότι επρόκειτο να αντιταχθούν σε οποιαδήποτε πρόταση αύξησης των διδάκτρων.

0 απόψεις:

Δημοσίευση σχολίου

Πες την άποψη σου....

Πες Τα!

Απλά εύκολα και ανώδυνα...
Όνομα: Το όνομα σου ή ότι άλλο θέλεις...
email/url: ΑΝ έχεις κάποιο ιστότοπο ή θέλεις να βάλεις το e-mail σου.
Μήνυμα: Γράψε ότι θες..
Για smilies πάτα το "εικονίδια" και επέλεξε τη φατσούλα που θες!!

All Time Favorites..

Blog Archive

Ψαχτήρι...

Birdi Birdi Blog Feed