Παρασκευή 5 Νοεμβρίου 2010
Στην ερώτηση αν «η χώρα είναι εκτός κινδύνου;», απαντά: «Ας το θέσουμε έτσι: είμαστε εκτός άμεσου κινδύνου χρεοκοπίας, αλλά πρέπει να κρατήσουμε σταθερή πορεία για να μην το διακινδυνεύσουμε».

Σχετικά με τις περιφερειακές και δημοτικές εκλογές, ο πρωθυπουργός εξηγεί ότι «μπορεί να δώσουν και πράσινο φως στα σχέδιά μας. Πρόκειται για μια ψήφο ευθύνης εκ μέρους των Ελλήνων, που πρέπει να αποφασίσουν αν είναι έτοιμοι να συνεχίσουν να με ακολουθούν».
Ο δημοσιογράφος του Panorama, Πίνο Μπουοντζιόρνο, ρωτά τον κ. Πανανδρέου: «Σε περίπτωση αρνητικής, για την κυβέρνηση ψήφου -όπως λένε οι δημοσκοπήσεις- απειλείτε ότι θα διαλύσετε τη βουλή: πρόκειται για προπαγάνδα;». «Όχι, είναι πραγματικότητα. Αν οι ομάδες συμφερόντων που πλήξαμε με τις μεταρρυθμίσεις μας, πούνε “ φτάνει, πρέπει να σταματήσουμε τις αλλαγές που είναι σε εξέλιξη”, τότε δεν μου μένει παρά να απευθυνθώ σε όλο τον ελληνικό λαό», εξηγεί ο πρωθυπουργός.


Σε σχέση με ενδεχόμενη πολιτική αστάθεια, στην οποία αναφέρεται ο Ιταλός δημοσιογράφος ο Γιώργος Παπανδρέου, παρατηρεί: «Τι είναι πιο ασταθές; Μία κυβέρνηση που δεν μπορεί να προχωρήσει στις μεταρρυθμίσεις, ή μια κυβέρνηση που διαθέτει λαϊκή εντολή για να εφαρμόσει τις αλλαγές;». Αναφερόμενος στις περικοπές, ο δημοσιογράφος του Panorama, παρατηρεί: «Η συνταγή σας μοιάζει με εκείνη του βρετανού πρωθυπουργού Ντέιβιντ Κάμερον. Δεν υπάρχουν, πλέον, διαφορές, ανάμεσα σε σοσιαλιστικές και συντηρητικές κυβερνήσεις;»

Στην απάντησή του ο πρωθυπουργός υπογραμμίζει ότι «δεν του αρέσει ο όρος λιτότητα, που χρησιμοποιεί ο Κάμερον. Προτιμά τη λέξη ευθύνη. Και υπάρχουν τριών ειδών ευθύνες. Η πρώτη: μια καλύτερη διακυβέρνηση, δηλαδή, μια καλύτερη χρήση του δημόσιου χρήματος. Μια μελέτη υπολογίζει ότι αν η Ελλάδα καταπολεμούσε τη φοροδιαφυγή και τη διαφθορά όπως κάνει η Σκανδιναβία, θα μπορούσε να έχει ένα συν 8% στο ΑΕΠ, δηλαδή πάνω από 20 δισεκατομμύρια ευρώ. Δεύτερο: η ευθύνη μας πρέπει να είναι ίση. Οι πλούσιοι θα πρέπει να πληρώνουν και οι φτωχοί να πληρώνουν λιγότερο. Η τρίτη ευθύνη, είναι η προστασία του περιβάλλοντος».

Σε σχέση με τις περικοπές στον δημόσιο τομέα, ο πρωθυπουργός προσθέτει ότι «ήμασταν σε μια κατάσταση επικείμενης χρεοκοπίας. Έπρεπε να δωρίσουμε αίμα για να μπορέσει να επιζήσει ο ασθενής. Πήραμε όσα λιγότερα χρήματα γινόταν από τους φτωχούς, συνταξιούχους και πολλά από τους πιο εύπορους εργαζόμενους. Το πρόβλημα δεν είναι μόνον η δημόσια γραφειοκρατία αλλά και ο ιδιωτικός τομέας. Πρέπει να καταπολεμηθεί με μεγαλύτερη αποφασιστικότητα η φοροδιαφυγή. Αλλά δεν μπορούσαμε να το κάνουμε μέσα σε μόλις 2 μήνες. Αυτή, αν θέλετε, ήταν η πραγματική αδικία. Τώρα πρέπει να διορθωθεί».

Σε ερώτηση σχετικά με την πορεία των μεταρρυθμίσεων, ο κ. Παπανδρέου απαντά:
«Ξεκινήσαμε με τη διαφάνεια. Όλες οι επίσημες αποφάσεις μας και όλες οι δαπάνες της κυβέρνησης και της τοπικής αυτοδιοίκησης, είναι στο Διαδίκτυο. Οι πολίτες πρέπει να γνωρίζουν πώς ξοδεύουμε κάθε ευρώ. Είναι και ο καλύτερος τρόπος για να καταπολεμηθεί και η διαφθορά. Δεύτερο: προχωρήσαμε σε ορθολογικές αλλαγές στην τοπική αυτοδιοίκηση. Είχαμε 1.050 δήμους, τώρα είναι 330. Αυτό μας κάνει να εξοικονομούμε 1,5 δισ. το χρόνο. Αλλάξαμε το φορολογικό σύστημα για βαραίνουν, οι φόροι, περισσότερο στις πλάτες των πλούσιων και λιγότερο των φτωχών. Χρησιμοποιούμε όλες τις τεχνολογίες, και τους χάρτες του Google, για να ανακαλύψουμε τις αδήλωτες βίλες και πισίνες».

Απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με τη "σύγκρουση" με τους οδηγούς των φορτηγών, ο Γιώργος Παπανδρεόυ εξηγεί: «Κερδίσαμε, με την απελευθέρωση των αδειών. Οι επόμενοι θα είναι δικηγόροι, μηχανικοί, φαρμακοποιοί, γιατροί. Ετοιμαζόμαστε να απελευθερώσουμε και τις άδειες για την αιολική ενέργεια και την ηλιακή: κάτι που θα δημιουργήσει περισσότερες θέσεις εργασίας και θα φέρει επενδύσεις». Σε σχέση, δε, με τη στάση των συνδικάτων, προσθέτει ότι « κατανοεί τα συνδικάτα και καταλαβαίνει ότι μερικές αλλαγές επεβλήθησαν υποχρεωτικά, και ορισμένες φορές, με τρόπο που έπληξε τους εργαζόμενους, οι οποίοι, δεν ευθύνονται για την κρίση. Αλλά πρέπει να υπάρξει ωριμότητα και στο συνδικάτο: η κρίση πρέπει να μας αλλάξει όλους».

«Είναι αλήθεια ότι η Κίνα βοήθησε την Ελλάδα περισσότερο από την Ευρωπαϊκή Ένωση;», συνεχίζει στη συνέντευξη, ο δημοσιογράφος Πίνο Μπουνοτζιόρνο. Ο πρωθυπουργός απαντά ότι «η Κίνα παρενέβη σε μια ιδιαίτερα σημαντική στιγμή διότι επένδυσε δίνοντας εμπιστοσύνη στη χώρα, αγοράζοντας ομόλογα και χρηματοδοτώντας την ακτοπλοϊκή βιομηχανία, στον Πειραιά. ‘Ήταν και ένα ισχυρό μήνυμα για το ευρώ: “ δεν θέλουμε να χάσει δύναμη, εξαιτίας των διεθνών κερδοσκόπων”. Από εδώ μπορεί να ξεκινήσει μια νέα σχέση Κίνας-ΕΕ».

Αναφορικά με τη στάση των ευρωπαϊκών κυβερνήσεων, ο πρωθυπουργός τονίζει ότι «στην αρχή δεν κατανόησαν τη φύση του προβλήματος. Χρειαζόμασταν ένα “στοπ” στις κερδοσκοπίες και η Ένωση καθυστερούσε. Αλλά υπήρξε μια άλλη αρνητική παράμετρος: η Ελλάδα μετατράπηκε σε ποδοσφαιρική μπάλα στα εσωτερικά πρωταθλήματα των ευρωπαϊκών κυβερνήσεων. Αυτό που συνέβη, όμως, δεν αφορά μόνο εμάς, αλλά την κακή διαχείριση της πολιτικής. Τέλος, θα ήθελα να πω ότι το δάνειο που μας δόθηκε δεν έχει δωρεάν χαρακτήρα. Πληρώνουμε τα δάνεια με τόκους του 5%. Αν η Ελλάδα πετύχει, οι ευρωπαϊκές χώρες που μας βοήθησαν θα κερδίσουν και χρήματα».

«Τι βαθμό δίνετε στην ιταλική κυβέρνηση;», ρωτά ο απεσταλμένος του περιοδικού του Μιλάνου. «Η κυβέρνησή σας μας βοήθησε πάντα. Ήταν πολύ χρήσιμη», αποκρίνεται ο Γιώργος Παπανδρέου. Αναφερόμενος, δε, στον Ιταλό υπουργό Οικονομικών, Τζούλιο Τρεμόντι, προσθέτει: «Ξέρω ότι ο Τρεμόντι, στο ΕΚΟΦΙΝ, εργάσθηκε πλάι-πλάι με τον υπουργό Οικονομικών μας, Γιώργο Παπακωνσταντίνου. Και η ελληνική κυβέρνηση, έχει, ως σύμβουλο, έναν άλλο Ιταλό πολιτικό ιθύνοντα. Τον πρώην υπουργό θησαυροφυλακίου, Τομάζο Πάντοα Σκιόπα. Τέλος, ο δημοσιογράφος ρωτά τον πρωθυπουργό: «Καταφέρνετε να κοιμάστε;» και ο κ. Παπανδρέου απαντά: «Ορισμένες νύχτες, ξυπνώ ξαφνικά και σκέπτομαι τις λύσεις που θα πρέπει να υιοθετηθούν. Είναι η σωστή στιγμή για να το κάνει κανείς, διότι τη νύχτα έχει περισσότερη ησυχία. Αλλά καταλαβαίνω ότι πρέπει να επιβάλλω στον εαυτό μου να κοιμηθεί, για να έχω τη δύναμη, την επομένη, να κυβερνήσω, με τον καλύτερο τρόπο, τη χώρα μου».

0 απόψεις:

Δημοσίευση σχολίου

Πες την άποψη σου....

Πες Τα!

Απλά εύκολα και ανώδυνα...
Όνομα: Το όνομα σου ή ότι άλλο θέλεις...
email/url: ΑΝ έχεις κάποιο ιστότοπο ή θέλεις να βάλεις το e-mail σου.
Μήνυμα: Γράψε ότι θες..
Για smilies πάτα το "εικονίδια" και επέλεξε τη φατσούλα που θες!!

All Time Favorites..

Blog Archive

Ψαχτήρι...

Birdi Birdi Blog Feed