Τρίτη 2 Νοεμβρίου 2010
Ο Νικήτας Τσακίρογλου ξανανεβαίνει στο σανίδι για να ανταμώσει τον «Βασιλιά Ληρ», ρόλο ζωής για τον εκλεκτό πρωταγωνιστή, σε μια εκπληκτική παράσταση του Στάθη Λιβαθινού. «Ο Ληρ στην αρχή του έργου ζητάει από τα παιδιά του την αγάπη που αυτός ποτέ δεν τους έδωσε. Γιατί ποτέ δεν είδε κατάματα τον κόσμο. Τον απασχολούσε μόνο η εξουσία και ζητούσε την απόλυτη υποταγή.

Και αυτό το βρίσκει μπροστά του, το πληρώνει όταν φτάνει η στιγμή. Θα χρειαστεί να περάσει από διαδικασίες τρομερές ο Ληρ για να επέλθει η γνώση και να φτάσει από την έπαρση στην ταπεινότητα».

Από αυτές τις διαδρομές πέρασε ο Νικήτας Τσακίρογλου για να μπει στο πετσί αυτού του τραγικού ήρωα κάνοντας μια μεγαλειώδη ερμηνεία. Η παράσταση ανέβηκε πριν από ενάμιση χρόνο στο Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος όταν ο Νικήτας Τσακίρογλου ήταν ο καλλιτεχνικός διευθυντής του θεάτρου και τιμήθηκε με το βραβείο κριτικών, ενώ στο Βελιγράδι όπου παίχτηκε χαρακτηρίστηκε θριαμβευτική. Τώρα έρχεται στην Αθήνα, στο «Παλλάς», από την Κυριακή 7 Νοεμβρίου ώς τις 15 του μήνα, με μικρές αλλαγές στη διανομή.

«Ο “Βασιλιάς Ληρ” είναι μια εμπνευσμένη θεατρική ιστορία πάνω στο αιώνιο θέμα της πάλης των γενεών» είπε χθες στην καθιερωμένη συνέντευξη Τύπου ο Στάθης Λιβαθινός, «αλλά και η μεγάλη τραγωδία δύο πατεράδων που αρνούνται να υποχωρήσουν ή να αμφισβητηθούν. Στο κορυφαίο αυτό έργο, ο Σαίξπηρ δείχνει πως οι βασιλιάδες είναι μόνο προσωρινοί. Ατρόμητοι στην αρχή.

Απειλητικοί, αμείλικτοι τιμωροί, ώσπου ο χρόνος και η ιστορία να τους μετατρέψουν σε ανήμπορα, τραγικά γεροντάκια. Την ίδια στιγμή που οι νέοι βιάζονται, δεν συγχωρούν και δεν περιμένουν, οι γέροι, μαθημένοι στην εξουσία δεν ξέρουν πως ήρθε η ώρα να φύγουν και πως είναι αργά».

Espressonews.gr

0 απόψεις:

Δημοσίευση σχολίου

Πες την άποψη σου....

Πες Τα!

Απλά εύκολα και ανώδυνα...
Όνομα: Το όνομα σου ή ότι άλλο θέλεις...
email/url: ΑΝ έχεις κάποιο ιστότοπο ή θέλεις να βάλεις το e-mail σου.
Μήνυμα: Γράψε ότι θες..
Για smilies πάτα το "εικονίδια" και επέλεξε τη φατσούλα που θες!!

All Time Favorites..

Blog Archive

Ψαχτήρι...

Birdi Birdi Blog Feed