Σάββατο 20 Νοεμβρίου 2010
Υποχρεωτικές μετατάξεις στον δημόσιο τομέα καθιερώνει η κυβέρνηση με νομοσχέδιο που επεξεργάζεται η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Εσωτερικών. Σύμφωνα με την εφημερίδα Το Βήμα, όσοι δεν δεχτούν τις μετατάξεις θα φεύγουν από το δημόσιο.


Όπως αναφέρει η εφημερίδα, η κυβέρνηση με το νέο νομοσχέδιο αναμένεται να προχωρήσει σε μαζικές μετακινήσεις δημοσίων υπαλλήλων, προκειμένου να στηριχθούν τα σχέδια εξυγίανσης, κυρίως των ΔΕΚΟ, και να καλυφθούν τα κενά τα οποία θα προκύψουν από την αναδιάρθρωση των υπηρεσιών του Δημοσίου.

Στο υπό κατάρτιση νομοσχέδιο αναμένεται μάλιστα να συμπεριληφθεί ρητή διάταξη, η οποία θα αναφέρει ότι όσοι υπάλληλοι δεν αποδέχονται τη νέα τους θέση θα απολύονται.

Σύμφωνα με την εφημερίδα, τα κριτήρια για τις μετατάξεις θα είναι τα εξής:

  • Οι υπάλληλοι δεν θα μετακινούνται έξω από τα γεωγραφικά όρια των νομών στους οποίους εργάζονται και κατοικούν, υπό την προϋπόθεση όμως ότι θα υπάρχουν κενές οργανικές θέσεις στις υπό μετάταξη υπηρεσίες. Διαφορετικά, θα μπορούν να μετακινηθούν ακόμη και εκτός των ορίων των νομών με βάση κανόνες που θα έχουν σχέση με την οικογενειακή κατάσταση.
  • Οι υπό μετάταξη υπάλληλοι θα τοποθετούνται σε κενές οργανικές θέσεις, αντίστοιχες της ειδικότητας που υπηρετούν. Εάν αυτές δεν υπάρχουν, τότε η τοποθέτησή τους θα γίνεται σε παραπλήσιες με την ειδικότητά τους θέσεις.
  • Οι μετατασσόμενοι υπάλληλοι θα αμείβονται με τους μισθούς που λάμβαναν στις υπηρεσίες από τις οποίες μετατάσσονται.

Η αρχή αναμένεται να γίνει με τις μετατάξεις 2.500 εργαζομένων στον ΟΣΕ, ενώ θα ακολουθήσουν παρόμοια προγράμματα για όλες τις ζημιογόνες ΔΕΚΟ.

Δεν αποκλείεται να υπάρξουν μαζικές μετακινήσεις προσωπικού και από τους δήμους προς τις κεντρικές υπηρεσίες ή και αντίστροφα, αναφέρει η εφημερίδα.

Πάγωµα προσλήψεων
Πληροφορίες από κυβερνητικές πηγές αναφέρουν ότι η κυβέρνηση εξετάζει το ενδεχόµενο, αντί των απολύσεων, να επιβάλει πλήρες πάγωµα προσλήψεων στο Δηµόσιο, αντί του σήµερα ισχύοντος, το οποίο προβλέπει για κάθε 5 συνταξιοδοτούµενους υπαλλήλους να προσλαµβάνεται ένας. Για το θέµα αυτό όµως υπάρχουν συγκεκριµένες ενστάσεις, όπως είναι για παράδειγµα οι ανάγκες για προσλήψεις δικαστικών υπαλλήλων, νοσηλευτικού προσωπικού, αλλά και αστυνοµικών. Πάντως, όπως έλεγε κορυφαίος υπουργός στα «ΝΕΑ», µε τη συνταξιοδότηση όσων δηµοσίων υπαλλήλων βρίσκονται κοντά σε ηλικία συνταξιοδότησης αλλά και τη µη ανανέωση χιλιάδων συµβάσεων εργασίας ορισµένου χρόνου έως το 2013 αναµένεται να έχουν εγκαταλείψει τον ευρύτερο δηµόσιο τοµέα περίπου 100.000 εργαζόµενοι (40.000 δηµόσιοι υπάλληλοι αναµένεται να βγουν στη σύνταξη έως το τέλος του 2010).

Ο Πρωθυπουργός στην οµιλία του έθεσε δεύτερο σε σειρά στόχο για την εξοικονόµηση κεφαλαίων τον τοµέα της υγείας, ειδικώς τις φαρµακευτικές δαπάνες. Οπως σηµείωσε, «έχουµε πολύ µεγάλες δυνατότητες να χτυπήσουµε τη σπατάλη, ακόµα και τη διαφθορά, και να κάνουµε µεγάλες εξοικονοµήσεις, αλλά αυτό σηµαίνει να κόψουµε µαχαίρι την κακοδιαχείριση στα δηµόσια νοσοκοµεία».

0 απόψεις:

Δημοσίευση σχολίου

Πες την άποψη σου....

Πες Τα!

Απλά εύκολα και ανώδυνα...
Όνομα: Το όνομα σου ή ότι άλλο θέλεις...
email/url: ΑΝ έχεις κάποιο ιστότοπο ή θέλεις να βάλεις το e-mail σου.
Μήνυμα: Γράψε ότι θες..
Για smilies πάτα το "εικονίδια" και επέλεξε τη φατσούλα που θες!!

All Time Favorites..

Blog Archive

Ψαχτήρι...

Birdi Birdi Blog Feed