Δευτέρα 29 Νοεμβρίου 2010

«Ο ένας στους πέντε Έλληνες ζει κάτω από το όριο της φτώχειας». Αυτό δήλωσε η υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, Λούκα Κατσέλη, ανοίγοντας το πρωί σήμερα τις εργασίες της ημερίδας «Μαζί ενάντια στη φτώχεια», που οργάνωσε στο αμφιθέατρο της Γενικής Γραμματείας Ενημέρωσης το Υπουργείο Εργασίας, στο πλαίσιο του «ευρωπαϊκού έτους για την καταπολέμηση της φτώχειας». Η κα Κατσέλη ανέφερε, επίσης, ότι το όριο της φτώχειας υπολογίζεται στα 6.000 ευρώ ετήσιο εισόδημα ανά άτομο και στα 13.608 ευρώ ετήσιο εισόδημα, όταν πρόκειται για τετραμελή οικογένεια. Το 22% των πολιτών που ζουν κάτω από το όριο της φτώχειας ανήκει στην τρίτη ηλικία, το 23% είναι κάτω από 17 ετών και το 42% είναι άνεργοι.
Η υπουργός Εργασίας αναφέρθηκε στους τρεις παράλληλους άξονες στους οποίους το Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης ασκεί την πολιτική του, τη στήριξη της απασχόλησης, την ανάσχεση της ανεργίας και τη διασφάλιση της κοινωνικής συνοχής. «Για να πετύχουμε τους στόχους μας, υλοποιούμε προγράμματα συνολικού προϋπολογισμού 2,5 δις ευρώ που αφορούν σε 668.000 πολίτες» είπε η κα Κατσέλη και εκτίμησε ότι με τις δράσεις αυτές θα μειωθούν οι φτωχοί στην Ελλάδα κατά 450.000 άτομα ως το 2020.

«Δεν μπορεί να υπάρξει ανάπτυξη σε μια χώρα που δεν έχει κοινωνική συνοχή ούτε να λειτουργήσει αποτελεσματικά η δημοκρατία και η οικονομία σε μια κοινωνία κομμένη στα δυο» τόνισε η κα Λούκα Κατσέλη.

Κατά την έναρξη των εργασιών της ημερίδας που εξετάζει πολιτικές για την καταπολέμηση της φτώχειας και τον ρόλο της κοινωνίας των πολιτών, χαιρετισμό απηύθυνε και η υφυπουργός Εργασίας Άννα Νταλάρα, η οποία αναφέρθηκε στα ιδιαίτερα προβλήματα που αντιμετωπίζουν κοινωνικές ομάδες που βίωναν τον κίνδυνο του κοινωνικού αποκλεισμού και πριν από την οικονομική ύφεση, όπως οι οροθετικοί, οι τοξικομανείς, οι άνεργοι και οι μετανάστες.

Σύμφωνα με έρευνα του Ευρωβαρομέτρου για τη φτώχεια και τον κοινωνικό αποκλεισμό, σχεδόν 80 εκατομμύρια άτομα στην Ε.Ε. ή το 16% του πληθυσμού ζουν κάτω από το όριο της φτώχειας, ενώ τα 19 εκατομμύρια είναι παιδιά. Το 73% των ερωτηθέντων θεωρεί ότι η φτώχεια στη χώρα τους είναι εκτεταμένη. Συνήθη «κοινωνικά» αίτια της ένδειας θεωρούνται τα υψηλά ποσοστά ανεργίας και οι ανεπαρκείς αμοιβές, ενώ συνήθη προσωπικά αίτια η έλλειψη εκπαίδευσης, κατάρτισης ή δεξιοτήτων, καθώς επίσης και η «κληρονομική φτώχεια».

Περισσότεροι από τους μισούς Ευρωπαίους (56%) πιστεύουν ότι οι άνεργοι κινδυνεύουν περισσότερο να υποπέσουν στη φτώχεια. Το 41% θεωρεί ότι οι ηλικιωμένοι είναι πιο ευάλωτοι και το 31% ότι έχουν χαμηλό επίπεδο εκπαίδευσης και κατάρτισης. Οι Ευρωπαίοι θεωρούν, επίσης, ευπαθείς κοινωνικές ομάδες, όπως άτομα με προσωρινά συμβόλαια εργασίας, άτομα με αναπηρίες και με μακροχρόνιες ασθένειες.

Το 87% των Ευρωπαίων πρεσβεύει ότι η φτώχεια αποτελεί εμπόδιο για αξιοπρεπή στέγαση, οκτώ στους δέκα ότι εμποδίζει την πρόσβαση στην ανώτερη εκπαίδευση και ένα 74% ότι μειώνει τις πιθανότητες εξεύρεσης εργασίας. Το 60% πιστεύει ότι επηρεάζεται η πρόσβαση στη βασική εκπαίδευση και το 54% ότι περιορίζεται η δυνατότητα απόκτησης δικτύου φίλων και γνωστών. Πολλοί εκτιμούν ότι η φτώχεια αποτελεί εμπόδιο για την πρόσβαση στις δημόσιες υπηρεσίες.

Σύμφωνα με την ίδια έρευνα, οι περισσότεροι Ευρωπαίοι, ενώ θεωρούν ότι η φτώχεια είναι φαινόμενο ευρέως διαδεδομένο και αυξάνεται, πιστεύουν ότι δεν κινδυνεύουν προσωπικά απ' αυτήν.

Επίσης, το 89% των Ευρωπαίων δηλώνει ότι εθνικές κυβερνήσεις πρέπει να αναλάβουν δράση για την καταπολέμηση της. Στο ευρωπαϊκό έτος για την καταπολέμηση της φτώχειας, συμμετέχουν οι 27 χώρες της Ε.Ε. μαζί με την Ισλανδία και τη Νορβηγία.

Zougla.gr

0 απόψεις:

Δημοσίευση σχολίου

Πες την άποψη σου....

Πες Τα!

Απλά εύκολα και ανώδυνα...
Όνομα: Το όνομα σου ή ότι άλλο θέλεις...
email/url: ΑΝ έχεις κάποιο ιστότοπο ή θέλεις να βάλεις το e-mail σου.
Μήνυμα: Γράψε ότι θες..
Για smilies πάτα το "εικονίδια" και επέλεξε τη φατσούλα που θες!!

All Time Favorites..

Blog Archive

Ψαχτήρι...

Birdi Birdi Blog Feed