Δευτέρα 29 Νοεμβρίου 2010
Ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών κ. Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, σήμερα ότι η φημολογία των αγορών εις βάρος της Πορτογαλίας «δεν είναι πλέον λογική».

Αφού η Ιρλανδία ζήτησε βοήθεια, η φημολογία των χρηματοπιστωτικών αγορών σχετικά με την Πορτογαλία «δεν μπορεί να εξηγηθεί πλέον με λογικό τρόπο» είπε ο κ. Σόιμπλε μιλώντας σε γερμανικό κρατικό ραδιοφωνικό σταθμό.

«Εγκειται στην πορτογαλική κυβέρνηση να αποφασίσει (αν θέλει να επωφεληθεί από τη βοήθεια των ευρωπαϊκών χωρών και του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου) και οι άλλοι δεν πρέπει να φημολογούν πάνω σε αυτό», πρόσθεσε.

Υπό την πίεση των αγορών, η πορτογαλική κυβέρνηση υιοθέτησε την Παρασκευή ένα δρακόντειο σχέδιο λιτότητας που έχει στόχο να μειώσει το έλλειμμα, που φτάνει φέτος το 7,3% του ΑΕΠ, στο 4,6% στο τέλος του 2011.


Ο κ. Σόιμπλε χαρακτήρισε επίσης «κατάλληλο» το πρόγραμμα βοήθειας 85 δισ. ευρώ για την Ιρλανδία και υπογράμμισε ότι οι Ευρωπαίοι είναι «καλά προετοιμασμένοι» με το Ευρωπαϊκό Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (EFSF).

«Ολες οι φήμες σύμφωνα με τις οποίες θα πρέπει να το αυξήσουμε, το μόνο που κάνουν είναι να ενισχύουν τη νευρικότητα στις χρηματοπιστωτικές αγορές [...], πρέπει να σταματήσουν», προσέθεσε ο γερμανός υπουργός.

Οι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι προσπαθούν με κάθε τρόπο να υποβαθμίσουν την διασύνδεση Ιρλανδίας και Πορτογαλίας, η οποία θεωρείται το επόμενο θύμα του «ντόμινο» προσφυγής στον μηχανισμό στήριξης.

Τα προβλήματα της Πορτογαλίας θα μπορούσαν εύκολα να συμπαρασύρουν και τη γειτονική Ισπανία λόγω των μεταξύ του στενών οικονομικών δεσμών.

Το κόστος δανεισμού της Πορτογαλίας και της Ισπανίας έχει εκτοξευθεί σε επίπεδα-ρεκόρ, αλλά παραμένει χαμηλότερο σε σχέση με αυτό της Ιρλανδίας που ανάγκασε τη χώρα να προσφύγει στον μηχανισμό.

Στο πλαίσιο του μόνιμου μηχανισμού, οι ιδιώτες θα επωμίζονται το κόστος αναδιάρθρωσης του χρέους ενός κράτους-μέλους μετά το 2013. Αυτό βασίστηκε σε κοινή πρόταση της Γαλλίας και της Γερμανίας και θα ισχύει κατά περίπτωση. Ορισμένοι, ωστόσο, εταίροι της ΕΕ επικρίνουν τη Γερμανία για την εν λόγω πρόταση.

«Εχουμε πει ότι πρέπει να συμμετέχουν οι πιστωτές του ιδιωτικού τομέα, γιατί μακροπρόθεσμα [...] δεν μπορούν να επωμίζονται τον κίνδυνο μόνο οι φορολογούμενοι. Ηταν σημαντικό να επιτευχθεί μια ομόφωνη συμφωνία, πολλοί πίστευαν ότι αυτό δεν θα μπορούσε να γίνει και όμως χθες τα καταφέραμε», κατέληξε ο κ. Σόιμπλε.

πηγή:Το Βήμα

0 απόψεις:

Δημοσίευση σχολίου

Πες την άποψη σου....

Πες Τα!

Απλά εύκολα και ανώδυνα...
Όνομα: Το όνομα σου ή ότι άλλο θέλεις...
email/url: ΑΝ έχεις κάποιο ιστότοπο ή θέλεις να βάλεις το e-mail σου.
Μήνυμα: Γράψε ότι θες..
Για smilies πάτα το "εικονίδια" και επέλεξε τη φατσούλα που θες!!

All Time Favorites..

Blog Archive

Ψαχτήρι...

Birdi Birdi Blog Feed