Σάββατο 6 Νοεμβρίου 2010

Σύμφωνα με μια νέα μελέτη, περίπου τρεις στις δέκα νεαρές γυναίκες θέλουν τόσο απεγνωσμένα να αδυνατίσουν εύκολα και γρήγορα, ώστε «κόβουν» ολόκληρες ομάδες τροφίμων από το διαιτολόγιό τους. Τα τρόφιμα που περιέχουν ασβέστιο να είναι τα συνηθέστερα «θύματα».

Πιο συγκεκριμένα, από τις 4.500 εθελόντριες της μελέτης, το 28% είπε ότι δεν τρώει τυρί, ενώ το 11% δήλωσε ότι δεν καταναλώνει καθόλου γαλακτοκομικά προϊόντα. Επιπλέον, το 41% είπε ότι κόβει το ψωμί.

Ακόμα χειρότερο είναι το γεγονός ότι σχεδόν μία στις τέσσερις εθελόντριες (το 26%) είπε πως το μόνο που διάβαζε στις συσκευασίες των τροφίμων είναι τα λίπη και οι θερμίδες τους, αγνοώντας όλες τις άλλες διατροφικές πληροφορίες. Για το 12%, μάλιστα, η επιλογή των τροφίμων γίνεται με βάση τις θερμίδες και μόνο.

Το πρόβλημα είναι ότι αν μια γυναίκα δεν αποκτήσει γερά οστά μέχρι τα 25 της, κινδυνεύει να παρουσιάσει οστεοπόρωση αργότερα.

Σύμφωνα με στοιχεία από το Ελληνικό Ίδρυμα Οστεοπόρωσης, το 19,2% των Ελληνίδων ηλικίας μεγαλύτερης των 50 ετών (δηλαδή περίπου 400.000 γυναίκες) έχει εγκατεστημένη σπονδυλική οστεοπόρωση με σπονδυλικές παραμορφώσεις, ενώ το 30% των Ελληνίδων επίσης άνω των 50 ετών (περίπου 600.000 γυναίκες) έχει παθολογικά χαμηλή οστική πυκνότητα.

Δυστυχώς, πολλοί νέοι άνθρωποι δεν διαθέτουν κατά την ενηλικίωση τα γερά οστά που θα έπρεπε. Αυτό παρατηρείται κυρίως σε κορίτσια που προσπαθούν να είναι πολύ αδύνατα, σε όσους έχουν εγκαταλείψει το γάλα προς χάριν των αναψυκτικών και σε όσους περνούν όλη τη μέρα τους ακίνητοι σε μια καρέκλα ή έναν καναπέ.

Υπό αυτές τις συνθήκες, υποστηρίζουν οι ειδικοί, η οστεοπενία μπορεί να αναπτυχθεί πολύ πριν από τη μέση ηλικία και η οστεοπόρωση πολύ πρώιμα, γεγονός που αυξάνει σημαντικά τον κίνδυνο ενός πολύ σοβαρού κατάγματος.

Πηγή:newsbeast.gr

0 απόψεις:

Δημοσίευση σχολίου

Πες την άποψη σου....

Πες Τα!

Απλά εύκολα και ανώδυνα...
Όνομα: Το όνομα σου ή ότι άλλο θέλεις...
email/url: ΑΝ έχεις κάποιο ιστότοπο ή θέλεις να βάλεις το e-mail σου.
Μήνυμα: Γράψε ότι θες..
Για smilies πάτα το "εικονίδια" και επέλεξε τη φατσούλα που θες!!

All Time Favorites..

Blog Archive

Ψαχτήρι...

Birdi Birdi Blog Feed