Τρίτη 2 Νοεμβρίου 2010

Παρότι η οικονομική κρίση έχει προκαλέσει διεθνώς πτώση στις αγορές των παιγνίων έως και 30%, η παθολογική σχέση με τον τζόγο καλά κρατεί αφού σε αυτόν αναζητούν καταφύγιο-και σωτήρια-τα εξαρτημένα άτομα. Έρευνα του ΚΕΘΕΑ αποτυπώνει το μέγεθος του προβλήματος στη χώρα μας φανερώνοντας επίσης πως τα εξαρτημένα από τον τζόγο άτομα διατρέχουν 4 φορές μεγαλύτερο κίνδυνο να αναπτύξουν και διαταραχή κατάχρησης ουσιών, με πρώτη στη λίστα την κατάχρηση αλκοόλ.
Ένα μισθό των 1000 ευρώ την εβδομάδα δαπανούν οι εθισμένοι στον τζόγο

Από τα ευρήματα προκύπτει ότι από όσους στρέφονται στον τζόγο τέσσερις στους δέκα ξοδεύουν για τυχερά παιχνίδια (από λόττο και τζόκερ έως black jack στο καζίνο) από 200 έως 1000 ευρώ την εβδομάδα, δηλαδή ποσό αντίστοιχο ενός μέσου μισθού. Η παθολογική αυτή σχέση με τα τυχερά παιχνίδια προκαλεί σοβαρά προβλήματα στην οικογενειακή ζωή και τα οικονομικά της οικογένειας σε ποσοστά 87,5% και 85,9% αντίστοιχα. Ανησυχητική αύξηση παρουσιάζει και η κατάχρηση αλκοόλ, που όπως προηγουμένως αναφέρθηκε συνδέεται με τον εθισμό στον τζόγο και πέντε στους δέκα γερούς πότες ομολογούν ότι καταναλώνουν 5-6 ποτά κάθε φορά που πίνουν (ενδεικτικά αναφέρεται ότι το όριο ασφαλούς κατανάλωσης αλκοόλ είναι ένα με δύο ποτά). Επίσης, οκτώ στους δέκα πίνουν κρυφά.
Ψυχικές διαταραχές, παραβατικότητα και κακοποίηση παιδιών είναι μερικές από τις σοβαρές ‘παρενέργειες’ του εθισμού στον τζόγο και το αλκοόλ

Οι επιστήμονες του ΚΕΘΕΑ κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου καθώς οι λεγόμενες ‘νόμιμες’ εξαρτήσεις από τον τζόγο και το αλκοόλ έχουν καταστροφικές επιπτώσεις σε ατομικό, οικογενειακό και κοινωνικό επίπεδο. Κι αυτό γιατί περιλαμβάνουν απώλεια παραγωγικότητας, χρεοκοπία νοικοκυριών, παραβατικότητα, διαζύγια, κακοποίηση παιδιών και σοβαρά ψυχικά προβλήματα του εθισμένου ατόμου, το οποίο μπορεί να φτάσει ακόμα και στην αυτοκτονία.

0 απόψεις:

Δημοσίευση σχολίου

Πες την άποψη σου....

Πες Τα!

Απλά εύκολα και ανώδυνα...
Όνομα: Το όνομα σου ή ότι άλλο θέλεις...
email/url: ΑΝ έχεις κάποιο ιστότοπο ή θέλεις να βάλεις το e-mail σου.
Μήνυμα: Γράψε ότι θες..
Για smilies πάτα το "εικονίδια" και επέλεξε τη φατσούλα που θες!!

All Time Favorites..

Blog Archive

Ψαχτήρι...

Birdi Birdi Blog Feed