Τετάρτη 24 Νοεμβρίου 2010

Μπορεί το Facebook να έχει κατηγορηθεί ότι αποξενώνει τους ανθρώπους και αποδυναμώνει τις κοινωνικές σχέσεις, όμως ερευνητές του Πανεπιστημίου του Τέξας έρχονται να καταρρίψουν αυτόν τον μύθο, υποστηρίζοντας ότι το Facebook όχι μόνο δεν περιορίζει τις κοινωνικούς μας δεσμούς, αλλά αντίθετα τους ενισχύει σε όλες τις ηλικιακές ομάδες και μάλιστα με μοναδικό τρόπο.

Το μεγαλύτερο δίκτυο κοινωνικών συναναστροφών με πάνω από 500 εκατομμύρια χρήστες ανά τον κόσμο, δημιουργούσε ανέκαθεν ανησυχία στους επιστήμονεςπου φοβόντουσαν την αρνητική του επίδραση. Ωστόσο, ο Σ. Κρεγκ Γουότκινς, βοηθός καθηγητή Ραδιοτηλεοπτικών Μέσων και επικεφαλής της έρευνας, έρχεται να καταλαγιάσει όλους αυτούς τους φόβους: «Το Facebook δεν αντικαθιστά τις διαπροσωπικές σχέσεις με φίλους, οικογένεια και συναδέλφους, αλλά δίνει ευκαιρίες για νέες μορφές έκφρασης, οικειότητας και επικοινωνίας»,υποστηρίζει.

Κατά τη διάρκεια της έρευνας ρωτήθηκαν 900 φοιτητές και πρόσφατα αποφοιτήσαντες , τόσο για τον τρόπο που επικοινωνούν στο Facebook όσο και για τους χρήστες με τους οποίους επιλέγουν να επικοινωνούν. Αυτό που διαπίστωσαν είναι ότι παρόλο που το Facebook χρησιμοποιείται από περίπου ίδιο αριθμό γυναικών και ανδρών, ο καθένας τους το κάνει με διαφορετικό τρόπο.

Σύμφωνα μάλιστα με τον Γουότκινς, η αυξημένη χρήση του κοινωνικού δικτύου δημιουργεί επιπλέον προκλήσεις, μιας και οι νεαροί χρήστες του αναγκάζονται να προσαρμόσουν τη συμπεριφορά τους σε έναν όλο και ευρύτερο κύκλο: «Στο Facebook παρουσιαζόμαστε με διαφορετικούς τρόπους, είτε στους φίλους, είτε στους συναδέλφους είτε στην οικογένεια μας. Η παρουσία μας δεν είναι ποτέ η ίδια. Διαρκώς εξελίσσεται και αυτό αποτελεί πρόκληση», εξηγεί ο καθηγητής.
Star.gr

0 απόψεις:

Δημοσίευση σχολίου

Πες την άποψη σου....

Πες Τα!

Απλά εύκολα και ανώδυνα...
Όνομα: Το όνομα σου ή ότι άλλο θέλεις...
email/url: ΑΝ έχεις κάποιο ιστότοπο ή θέλεις να βάλεις το e-mail σου.
Μήνυμα: Γράψε ότι θες..
Για smilies πάτα το "εικονίδια" και επέλεξε τη φατσούλα που θες!!

All Time Favorites..

Blog Archive

Ψαχτήρι...

Birdi Birdi Blog Feed