Δευτέρα 29 Νοεμβρίου 2010
Tα νερά της παγκόσμιας διπλωματίας ταράζει η δημοσίευση τουλάχιστον 250 χιλιάδων απόρρητων και εμπιστευτικών διπλωματικών εγγράφων από τον ιστότοπο Wikileaks και τα συνεργαζόμενα με αυτόν μέσα μαζικής ενημέρωσης ΜΜΕ (New York Times, Guardian, El Pais και Der Spiegel). Η δημοσίευση προκάλεσε ήδη μίνι κρίση στις σχέσεις των Ηνωμένων Πολιτειών και μερικών εκ των συμμάχων τους, ενώ οι αντιδράσεις αναμένονται ακόμα πιο ισχυρές όσο γίνεται γνωστό το περιεχόμενο των τηλεγραφημάτων.

Σύμφωνα με τις New York Times και Guardian, τα απόρρητα έγγραφα (50 χιλιάδες εξ αυτών αφορούν την διακυβέρνηση Ομπάμα, ενώ το 40,5% αυτών χαρακτηρίζονται ως «απόρρητα») αποκαλύπτουν ότι η Αλ Κάιντα και άλλες τρομοκρατικές
οργανώσεις δέχονται οικονομική υποστήριξη από Σαουδάραβες επιχειρηματίες, ενώ ο Σίλβιο Μπερλουσκόνι κατηγορείται ως «ο άνθρωπος του Βλαντιμίρ Πούτιν στην Ευρώπη».

Eπίσης, σ' ένα έγγραφο περιλαμβάνεται παραδοχή του υπουργού Αμυνας των ΗΠΑ Ρόμπερτ Γκέιτς ότι μια στρατιωτική επιχείρηση εναντίον του Ιράν θα καθυστερούσε για ένα με τρία το πολύ χρόνια την ανάπτυξη πυρηνικών όπλων από την Τεχεράνη. Σύμφωνα πάντα με τα έγγραφα, η Τεχεράνη έχει προμηθευτεί πυραύλους που θα μπορούσαν να πλήξουν ακόμα και τη Δυτική Ευρώπη από τη Βόρειο Κορέα. Εκφράζεται η ανησυχία ότι το υλικό αυτό θα επιτρέψει την ανάπτυξη πυραύλων μεγαλύτερου βεληνεκούς.

Εντύπωση κάνουν και οι αναφορές στους ξένους ηγέτες: χαρακτηρίζουν «κυρίαρχο αρσενικό σκύλο» τον πρωθυπουργό της Ρωσίας Βλαντιμίρ Πούτιν. Ο πρόεδρος του Αφγανιστάν Χαμίντ Καρζάι είναι «παρανοϊκός» και ο πρόεδρος της Γαλλίας Νικολά Σαρκοζί είναι «γυμνός αυτοκράτορας». Επίσης, ο πρόεδρος του Ιράν παρομοιάζεται με τον Αδόλφο Χίτλερ, ενώ ο Μουαμάρ Καντάφι κατηγορείται ότι συνοδεύεται μόνιμα από μια «φιλήδονη ξανθιά νοσοκόμα» από την Ουκρανία.

Οι αναφορές για την Ανγκελα Μέρκελ δεν είναι αρνητικές: «Αποφεύγει τα ρίσκα αλλά είναι σχετικά δημιουργική» γράφει ένα τηλεγράφημα.

Η αμερικανική κυβέρνηση προειδοποίησε τους συμμάχους της για την κατάσταση που θα δημιουργηθεί και κατηγόρησε τον ιδρυτή του ιστότοπου για παράνομη πράξη κατοχής απόρρητων εγγράφων. Η Ουάσιγκτον, που έχει ήδη ενημερώσει κυβερνήσεις σε όλο τον κόσμο, συμπεριλαμβανομένης και της ελληνικής, αρνούνταν μέχρι τις πρωινές ώρες χθες κάθε διαπραγμάτευση με το Wikileaks για τη δημοσίευση των απόρρητων εγγράφων του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, τα οποία είχαν κλαπεί και είχαν αποσταλεί στην ιστοσελίδα Wikileaks.

Σημειώνουμε ότι η διαρροή - μαμούθ αφορά τηλεγραφήματα αμερικανικών πρεσβειών προς και από το Στέιτ Ντιπάρτμεντ (τα έγγραφα είναι της περιόδου 2004-2010). Στο πρώτο πακέτο εγγράφων περιλαμβάνονται πολύ λίγες αναφορές στην Ελλάδα, αλλά αρκετές για την Τουρκία. Τα μέσα ενημέρωσης αλλά και το Wikileakς, υπό την πίεση του Λευκού Οίκου, αφαίρεσαν ονόματα πληροφοριοδοτών ακόμα και μερικά τηλεγραφήματα που αναφέρονται στις αμερικανικές μυστικές υπηρεσίες. «Τα έγγραφα που ετοιμαζόμαστε να δημοσιεύσουμε αφορούν όλα τα μεγάλα ζητήματα στις χώρες όλου του κόσμου», δήλωσε ο 39χρονος ιδρυτής του Wikileaks, κατά τη διάρκεια τηλεδιάσκεψης με δημοσιογράφους στην Ιορδανία.

«Η δημοσίευση των απόρρητων εγγράφων θα είναι η 11η Σεπτεμβρίου της παγκόσμιας διπλωματίας», υποστήριξε ο Ιταλός ΥΠΕΞ, Φράνκο Φρατίνι.

ΕΛΛΑΔΑ-ΤΟΥΡΚΙΑ
Η απάντηση Γιώργου σε Ερντογάν

Σχετικά με την Ελλάδα γίνεται η εξής αναφορά στη συνάντηση του υφυπουργού Εξωτερικών της Τουρκίας Φεριντούμ Σινιρλίογλου με τον Αμερικανό ομόλογό του Ουίλιαμ Μπερνς (Ημερομηνία 25 Φεβρουαρίου 2010, ώρα 11.05, Εμπιστευτικό): «11. Ο Σινιρλιόγλου καλωσόρισε την εκπρόθεσμη απάντηση του Ελληνα πρωθυπουργού Παπανδρέου στην επιστολή του κ. Ερντογάν ημερομηνίας 30 Οκτωβρίου (2009), με την οποία ζητεί μία ειλικρινή νέα συζήτηση των δύο γειτόνων για τις μακροχρόνιες διαφορές τους. Αποδέχθηκε ότι η καθυστέρηση εκ μέρους του κ. Παπανδρέου είναι κατανοητή λόγω της συνεχούς ενασχόλησής του με την οξεία οικονομική κρίση που περνά η Ελλάδα. Με βάση την απάντηση Παπανδρέου, ο Σινιρλίογλου είπε ότι η Τουρκία αναμένεται να αρχίσει νέες συνομιλίες με την Ελλάδα σύντομα».

Σε τηλεγράφημα της 16ης Σεπτεμβρίου 2009 μεταξύ του υφυπουργού Εξωτερικών Φίλιπ Γκόρντον και του διπλωματικού συμβούλου του προέδρου της Γαλλίας Τζιν Ντέιβιντ Λεβίτ σημειώνονται τα εξής: «Ο Levitte εξέφρασε την αισιοδοξία ότι η νέα ελληνική κυβέρνηση θα είναι ''πιο στέρεη'' και θα επιτρέψει μεγαλύτερη ευελιξία για την επίτευξη προόδου στην ελληνο-μακεδονική διαφορά για το όνομα. Ο Γκόρντον συμφώνησε ότι είτε μια πιο σταθερή συντηρητική κυβέρνηση ή μια σοσιαλιστική κυβέρνηση θα ήταν ένας πιο ισχυρός, πιο ευέλικτος εταίρος στις διαπραγματεύσεις. Εξέφρασε την ελπίδα ότι αν η διεθνής κοινότητα θα μπορούσε να πείσει τη Μακεδονία να εγκαταλείψει την ιδέα του δημοψηφίσματος και η Ελλάδα να εγκαταλείψει την αναγκαιότητα της αλλαγής διαβατηρίων, τότε η πρόοδος θα μπορούσε να γίνει».



πηγή:έθνος

0 απόψεις:

Δημοσίευση σχολίου

Πες την άποψη σου....

Πες Τα!

Απλά εύκολα και ανώδυνα...
Όνομα: Το όνομα σου ή ότι άλλο θέλεις...
email/url: ΑΝ έχεις κάποιο ιστότοπο ή θέλεις να βάλεις το e-mail σου.
Μήνυμα: Γράψε ότι θες..
Για smilies πάτα το "εικονίδια" και επέλεξε τη φατσούλα που θες!!

All Time Favorites..

Blog Archive

Ψαχτήρι...

Birdi Birdi Blog Feed