Τρίτη 7 Δεκεμβρίου 2010
Οριστικό λουκέτο στα λατομεία του Αράξου που βρίσκονται εντός του Εθνικού Πάρκου Κοτυχίου-Στροφυλιάς, το οποίο προστατεύεται και από τη διεθνή σύμβαση Ramsar, έβαλε το ΣτΕ. 

Οπως είπε στην «Ε» ο δικηγόρος της επιτροπής κατοίκων του Αράξου, Μάριος Χαϊνταρλής, έγιναν τελικά δεκτές οι αιτήσεις των κατοίκων του Δήμου Λαρισσού νομού Αχαΐας, με τις οποίες ζητούσαν την ακύρωση των περιβαλλοντικών όρων και των αποφάσεων επαναλειτουργίας των τριών λατομικών χώρων στη Λατομική Ζώνη Αράξου.

Για την τύχη των λατομείων του Αράξου υπήρχε η προ ετών Κοινή Υπουργική Απόφαση που προέβλεπε όχι εξόρυξη, αλλά «εργασίες αποκατάστασης του ανάγλυφου των λατομικών χώρων στα Μαύρα Βουνά, καθώς και τη χρήση βοηθητικών εγκαταστάσεων για τον σκοπό αυτό μέχρι το τέλος του 2010. Χθες οι 150 εργαζόμενοι στα λατομεία
με ανακοίνωσή τους κάλεσαν τους αρμοδίους «να αναλάβουν άμεσα τις ευθύνες τους και να κάνουν τις κατάλληλες ενέργειες, για να μη χαθούν μέσα σ' αυτή την περίοδο της οικονομικής κρίσης, πάνω από πεντακόσιες θέσεις εργασίας».

«Το δικαίωμα της εργασίας είναι ιερό για κάθε συμπολίτη μας, πολύ δε περισσότερο σήμερα που η οικονομική κρίση μαστίζει τη χώρα και όλους τους εργαζόμενους. Ομως οι εργοδότες γνώριζαν τι θα συμβεί, αλλά δεν έκαναν τίποτα για τη μετεγκατάσταση των χρυσοφόρων επιχειρήσεών τους» - αναφέρει σε χθεσινή της ανακοίνωση η Οικολογική Κίνηση Πάτρας (ΟΙΚΙΠΑ).

Οπως επισημαίνουν τα μέλη της οικολογικής οργάνωσης, στα λατομεία Αράξου δεν δραστηριοποιούνται φιλανθρωπικές οργανώσεις αλλά μεγάλες εξορυκτικές επιχειρήσεις με τεράστια κέρδη.

Η ΟΙΚΙΠΑ αποκαλύπτει ότι οι 2 από τις 3 λατομικές επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στον Αραξο (Lafarge και «Ελληνικά Λατομεία Α.Ε.» - Συμφερόντων Μπόμπολα) είναι θυγατρικές πολυεθνικών με πλήθος δραστηριοτήτων στην Ελλάδα και το εξωτερικό και με τεράστιες οικονομικές και τεχνικές δυνατότητες. «Θα μπορούσαν (αν ήθελαν) να έχουν μετεγκατασταθεί σε πολύ λίγο χρόνο. Απλά δεν θέλουν» - αναφέρει.

0 απόψεις:

Δημοσίευση σχολίου

Πες την άποψη σου....

Πες Τα!

Απλά εύκολα και ανώδυνα...
Όνομα: Το όνομα σου ή ότι άλλο θέλεις...
email/url: ΑΝ έχεις κάποιο ιστότοπο ή θέλεις να βάλεις το e-mail σου.
Μήνυμα: Γράψε ότι θες..
Για smilies πάτα το "εικονίδια" και επέλεξε τη φατσούλα που θες!!

All Time Favorites..

Blog Archive

Ψαχτήρι...

Birdi Birdi Blog Feed