Τρίτη 7 Δεκεμβρίου 2010
Στο επίκεντρο, περαίωση ανέλεγκτων χρήσεων και ληξιπρόθεσμες οφειλές
Του Προκοπη Xατζηνικολαου

Μάχη 20 ημερών ξεκινάει το υπουργείο Οικονομικών για να επιτευχθεί ο στόχος των δημοσίων εσόδων που προβλέπει ο προϋπολογισμός. Κάθε απόκλιση τόσο στα έσοδα όσο και στις δαπάνες θα επιβαρύνει τον προϋπολογισμό του 2011 με πρόσθετα μέτρα, πέραν αυτών που έχουν ήδη ανακοινωθεί.

Για τον τρέχοντα μήνα η κυβέρνηση χρειάζεται ποσό 5,9 δισ. ευρώ για να εκτελεσθεί ο προϋπολογισμός. Δηλαδή τα έσοδα θα πρέπει να αυξηθούν 13,2% σε σχέση με τον Δεκέμβριο του 2009. Προκειμένου λοιπόν να εισέλθουν στον κρατικό κορβανά 5,9 δισ. ευρώ ο υφυπουργός Οικονομικών κ. Δημήτρης Κουσελάς συναντήθηκε χθες με τους 27 εφόρους των μεγαλύτερων ΔΟ της Αττικής (ΦΑΕΕ, ΦΑΒΕ, ΦΑΕ Πειραιά κ. ά.) που καλύπτουν το 70% των δημοσίων
εσόδων. Ο υφυπουργός αφού τους παρουσίασε τα αποτελέσματα των εφοριών που προϊστανται τους ζήτησε να καταβάλουν τη μέγιστη δυνατή προσπάθεια τόσο για την περαίωση όσο και για τις ληξιπρόθεσμες οφειλές. Επίσης, ο κ. Κουσελάς τους ζήτησε να βοηθήσουν τους φορολογουμένους που έχουν λάθη στα εκκαθαριστικά σημείωματα της περαίωσης (παρατηρείται απροθυμία από τους εφοριακούς), καθώς και να συμβάλουν ώστε να ολοκληρωθεί χωρίς προβλήματα η είσπραξη των τελών κυκλοφορίας.

Σύμφωνα με πληροφορίες, από την περαίωση το οικονομικό επιτελείο υπολογίζει να εισπράξει 800 εκατ. ευρώ μέχρι το τέλος έτους, ποσό που ξεπερνά τις προβλέψεις της κυβέρνησης, ενώ οι εισπράξεις του Δημοσίου θα τονωθούν και από την τελευταία δόση του φόρου εισοδήματος. Αντίθετα με την καλή πορεία είσπραξης εσόδων από την περαίωση των ανέλεγκτων υποθέσεων της περιόδου 2000 - 2009, ο ΦΠΑ δεν φαίνεται να πηγαίνει όσο καλά θα ήθελε η ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών. Τόσο τον Οκτώβριο όσο και τον Νοέμβριο καταγράφηκε κάμψη στην αγορά, γεγονός που οδηγήσε στη συρρίκνωση των εσόδων από τον ΦΠΑ (πρόκειται για τον ΦΠΑ που θα αποδοθεί από τις επιχειρήσεις στην εφορία στα τέλη Δεκεμβρίου και στα τέλη Ιανουαρίου). Οπως αναφέρουν στελέχη του υπουργείου μέχρι το τέλος του έτους αναμένεται να εισπραχθούν έσοδα ύψους 5,2-5,5 δισ. ευρώ, χωρίς να υπολογίζονται οι επιστροφές φόρων προς τις επιχειρήσεις και τα φυσικά πρόσωπα. Εάν συνυπολογισθούν και οι επιστροφές φόρων που ανέρχονται σε περίπου 500 εκατ. ευρώ, οι εισπράξεις του Δημοσίου «πέφτουν» στα 4,7 - 5 δισ. ευρώ έναντι 5,9 δισ. ευρώ που απαιτούνται.

Υπενθυμίζεται ότι μέχρι το τέλος του έτους θα εισπραχθούν ένα δισ. ευρώ από τα τέλη κυκλοφορίας. Οι φορολογούμενοι έχουν προθεσμία μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου για να προμηθευτούν το ειδικό σήμα από τις τράπεζες, το Διαδίκτυο και τις εφορίες.

Τα νέα τέλη κυκλοφορίας για όλα τα οχήματα που έχουν ταξινομηθεί από 1η Νοεμβρίου 2010 συνδέονται αποκλειστικά με τις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα, ενώ για τα επιβατικά Ι. Χ. που έχουν ταξινομηθεί για πρώτη φορά έως την 31η Οκτωβρίου 2010 και τις δίκυκλες και τρίκυκλες μοτοσικλέτες ανεξαρτήτως της ημερομηνίας πρώτης ταξινόμησής τους στην Ελλάδα, τα τέλη καθορίζονται ανάλογα με τον κυλινδρισμό του κινητήρα.

Επίσης αναμένονται περί τα 150 εκατ. ευρώ από την περαίωση (έχουν εισπραχθεί 673 εκατ. ευρώ). Σημειώνεται ότι το υπουργείο Οικονομικών έχει παρατείνει μέχρι τις 28 Δεκεμβρίου την προθεσμία υπαγωγής στην περαίωση, ενώ μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου θα πρέπει να καταβληθεί η πρώτη δόση της ρύθμισης.

Συνολικά υπολογίζεται ότι μέχρι το τέλος του έτους τα έσοδα από την περαίωση των εκκρεμών φορολογικών υποθέσεων της τελευταίας δεκαετίας θα φθάσουν τα 800 εκατ. ευρώ, ποσό που υπερβαίνει τις αρχικές προσδοκίες. Τέλος, υπολογίζεται να εισπραχθούν 100 εκατ. ευρώ από τον φόρο εισοδήματος, καθώς ολοκληρώνεται η διαδικασία εκκαθάρισης των φετινών φορολογικών δηλώσεων.

πηγή: καθημερινή

0 απόψεις:

Δημοσίευση σχολίου

Πες την άποψη σου....

Πες Τα!

Απλά εύκολα και ανώδυνα...
Όνομα: Το όνομα σου ή ότι άλλο θέλεις...
email/url: ΑΝ έχεις κάποιο ιστότοπο ή θέλεις να βάλεις το e-mail σου.
Μήνυμα: Γράψε ότι θες..
Για smilies πάτα το "εικονίδια" και επέλεξε τη φατσούλα που θες!!

All Time Favorites..

Blog Archive

Ψαχτήρι...

Birdi Birdi Blog Feed