Τρίτη 7 Δεκεμβρίου 2010
Συνελήφθη -ή, σύμφωνα με άλλη εκδοχή, παραδόθηκε- σήμερα στη Βρετανία ο ιδρυτής του ιστότοπου Wikileaks, Τζούλιαν Ασάνζ, κατά τη διάρκεια προκαθορισμένου ραντεβού που είχε με αστυνομικούς.

Άνδρες της Σκότλαντ Γιαρντ συνέλαβαν τον 39χρονο Αυστραλό, σε εκτέλεση του ευρωπαϊκού εντάλματος σύλληψης που είχε εκδοθεί σε βάρος του.

Ο Ασάνζ καταζητούνταν στη Σουηδία με την κατηγορία της σεξουαλικής επίθεσης εναντίον δύο γυναικών, την οποία αρνείται.

Ο ιδρυτής του WikiLeaks έγραψε στο Twitter ότι οι κατηγορίες εναντίον του «είναι αβάσιμες» και ότι το γεγονός ότι «βγαίνουν αυτή τη στιγμή είναι εξαιρετικά ενοχλητικό».

Οι Ηνωμένες Πολιτείες απειλούν με διώξεις τον Ασάνζ μετά τη σταδιακή δημοσιοποίηση από το WikiLeaks 250.000 αμερικανικών απόρρητων διπλωματικών εγγράφων.

Η σύλληψη

Σύμφωνα με ανακοίνωση της αστυνομίας, ο Ασάνζ συνελήφθη στο Λονδίνο στις 9:30 το πρωί (11:30 ώρα Ελλάδας), κατά τη διάρκεια προκαθορισμένης συνάντησης που είχε με βρετανούς αστυνομικούς σε αστυνομικό τμήμα, με δική του πρωτοβουλία.

«Αντιμετωπίζει ενώπιον των σουηδικών αρχών μία κατηγορία για παράνομο εξαναγκασμό, δύο κατηγορίες για σεξουαλική παρενόχληση και μία κατηγορία για βιασμό, που εικάζεται ότι διαπράχθηκαν τον Αύγουστο του 2010», αναφέρεται στην ανακοίνωση της αστυνομίας.

«Ήρθε ο καιρός να τελειώνουμε»

Η αστυνομία επικοινώνησε χθες το βράδυ με το δικηγόρο του, Μαρκ Στίβενς, αμέσως μετά την αποστολή του νέου ευρωπαϊκού εντάλματος σύλληψης από τις σουηδικές αρχές.

«Ήρθε ο καιρός να τελειώνουμε και να φτάσουμε στην αλήθεια, τη δικαιοσύνη και το κράτος δικαίου», δήλωσε ο κ. Στίβενς, προσθέτοντας ότι ο πελάτης του ήθελε να μάθει περισσότερα για τις σε βάρος του καταγγελίες και «ανυπομονεί να καθαρίσει το όνομά του».

Οι δηλώσεις αυτές καταδεικνύουν ότι ο Ασάνζ πιθανότατα γνώριζε ότι θα συλληφθεί πηγαίνοντας στο ραντεβού που είχε δώσει στους αστυνομικούς. Συνεπώς, πρόκειται, κατ' ουσίαν, για πάράδοσή του στις Αρχές.

Ο κ. Στίβενς τόνισε ότι ο κ. Ασάνζ είχε προσπαθήσει να συναντηθεί με τον Σουηδό εισαγγελέα με διάφορους τρόπους, προκειμένου να ενημερωθεί για τις κατηγορίες που αντιμετωπίζει, αλλά αυτό δεν κατέστη δυνατό.

Εντός της ημέρας ο ιδρυτής του Wikileaks θα οδηγηθεί ενώπιον δικαστηρίου στο Γουέστμινστερ Λονδίνο.

«Μάχη» για να μην εκδοθεί

Ο δικηγόρος του Ασάνζ είπε ότι ο πελάτης του θα χρησιμοποιήσει όλα μέσα που διαθέτει προκειμένου να μην εκδοθεί στη Σουηδία.

Το δικαστήριο πρέπει να αποφασίσει εντός 21 ημερών αν θα εκδώσει ή όχι τον Αυστραλό. Σύμφωνα με το CNN, ο Ασάνζ θα έχει τη δυνατότητα να ασκήσει έφεση και πιθανότατα θα αφεθεί ελεύθερος με εγγύηση, μέχρι να αποφανθεί το δικαστήριο.

Ωστόσο, η διαδικασία μπορεί να διαρκέσει πολλές εβδομάδες, ακόμη και μήνες. Εκπρόσωπος της βρετανικής Υπηρεσίας Κατά του Οργανωμένου Εγκλήματος (SOCA) εξήγησε ότι ένας αλλοδαπός που προσάγεται ενώπιον βρετανικού δικαστηρίου με σκοπό να εκδοθεί, έχει τα ένδικα μέσα για να αντιταχθεί, παρατείνοντας τη διαδικασία.

Εάν τελικά ληφθεί απόφαση έκδοσης, ο ύποπτος έχει στη διάθεσή του επτά ημέρες για να ασκήσει έφεση.

Οι διαδοχικές εφέσεις προκαλούν κάθε φορά την αναπομπή της υπόθεσης σε πιο υψηλόβαθμο δικαστικό όργανο, κι έτσι η διαδικασία είναι πιθανόν να διαρκέσει πολλούς μήνες.


πηγή: τα νέα

0 απόψεις:

Δημοσίευση σχολίου

Πες την άποψη σου....

Πες Τα!

Απλά εύκολα και ανώδυνα...
Όνομα: Το όνομα σου ή ότι άλλο θέλεις...
email/url: ΑΝ έχεις κάποιο ιστότοπο ή θέλεις να βάλεις το e-mail σου.
Μήνυμα: Γράψε ότι θες..
Για smilies πάτα το "εικονίδια" και επέλεξε τη φατσούλα που θες!!

All Time Favorites..

Blog Archive

Ψαχτήρι...

Birdi Birdi Blog Feed