Τετάρτη 22 Δεκεμβρίου 2010
Προτεραιότητα της κυβέρνησης είναι πλέον το άνοιγμα των κλειστών επαγγελμάτων, δήλωσε ο πρωθυπουργός σε συνέντευξή του στο αμερικανικό περιοδικό Newsweek.

«Κινούμαστε γρήγορα», είπε, «στην κατεύθυνση της απελευθέρωσης όλων των κλειστών επαγγελμάτων, από εταιρείες φορτηγών μέχρι φαρμακεία, όπου καρτέλ και μονοπώλια διατηρούν τις τιμές υψηλές, την ποιότητα της εξυπηρέτησης χαμηλή και επιπλέον βρίσκονται υπό τόσο ασφυκτικό έλεγχο, ώστε οι νέοι δεν έχουν πρόσβαση για εργασία σε αυτούς τους τομείς».

Είπε επίσης πως η Ελλάδα είναι μια από τις πιο πλούσιες χώρες του κόσμου και μια από τις πιο κακοδιοικούμενες.


Μιλώντας για το πολιτικό κόστος των σκληρών μέτρων είπε ότι «αυτή τη στιγμή ο κόσμος βρίσκεται μεταξύ φθοράς και αφθαρσίας. Τα δραστικά μέτρα μας είναι ακόμη πολύ πρόσφατα και ο κόσμος αισθάνεται το βάρος. Οι μεταρρυθμίσεις χρειάζονται χρόνο να εφαρμοστούν και να αποδώσουν».
Ερωτηθείς για τις μεταρρυθμίσεις που έχουν ήδη δρομολογηθεί αναφέρθηκε στην αναμόρφωση του συνταξιοδοτικού συστήματος, στη δημοσιοποίηση στο Διαδίκτυο όλων των κυβερνητικών αποφάσεων, στην ηλεκτρονική συνταγογράφηση και την καταγραφή των δημοσίων υπαλλήλων.
Στην ερώτηση ποια είναι η πιο σημαντική και πλέον μακροπρόθεσμη μεταρρύθμιση, ο κ. Παπανδρέου απάντησε το συνταξιοδοτικό, προσθέτοντας πάντως πως μακροπρόθεσμα θα φανούν τα οφέλη από την αναμόρφωση του κράτους, «συμπεριλαμβανομένης της μάχης κατά της γραφειοκρατίας και υπέρ της διαφάνειας».
«Μερικούς μήνες πριν», συνέχισε, «δεν γνωρίζαμε καν πόσους δημοσίους υπαλλήλους έχουμε. Τώρα διαθέτουμε πλήρη ηλεκτρονική καταγραφή των καθηκόντων και των προσόντων τους. Το σύστημα υγείας επίσης ψηφιοποιείται, γεγονός που θα περικόψει τους χρηματισμούς και θα αυξήσει τη διαφάνεια».
Για τις μεταρρυθμίσεις που εκκρεμούν ανέφερε ότι ετοιμάζονται ο νέος νόμος fast-track για την επιχειρηματικότητα και οι αλλαγές στην Παιδεία.
Επισήμανε ότι γίνονται προσπάθειες για τον περιορισμό της φοροδιαφυγής και αναφέρθηκε στις δορυφορικές φωτογραφίες και τη δημοσιοποίηση ονομάτων επιφανών φοροφυγάδων. Συμπλήρωσε ότι η κυβέρνηση σχεδιάζει να δημοσιοποιήσει όλες τις φορολογικές δηλώσεις στο Διαδίκτυο.
Τέλος, έκανε αναφορά στην «μικρή αλλά σημαντική αύξηση των εξαγωγών φέτος» λέγοντας ότι «οι ελληνικές εταιρίες αρχίζουν να γίνονται περισσότερο ανταγωνιστικές και προσανατολίζονται στις διεθνείς αγορές».

0 απόψεις:

Δημοσίευση σχολίου

Πες την άποψη σου....

Πες Τα!

Απλά εύκολα και ανώδυνα...
Όνομα: Το όνομα σου ή ότι άλλο θέλεις...
email/url: ΑΝ έχεις κάποιο ιστότοπο ή θέλεις να βάλεις το e-mail σου.
Μήνυμα: Γράψε ότι θες..
Για smilies πάτα το "εικονίδια" και επέλεξε τη φατσούλα που θες!!

All Time Favorites..

Blog Archive

Ψαχτήρι...

Birdi Birdi Blog Feed