Σάββατο 12 Μαρτίου 2011

Στα γονίδια που έχασε πριν από µερικά εκατοµµύρια χρόνια, οφείλει ο άνθρωπος τη µοναδικότητά του


Ηταν 510 περιοχές στο DNA, που η έλλειψή τους στο πέρασµα του χρόνου, διαφοροποίησαν τον άνθρωπο από τους χιµπαντζήδες και από οποιοδήποτε άλλο ζώο στον πλανήτη µας.Η µεγάλη έρευνα που πραγµατοποίησαν αµερικανοί ειδικοί και η οποία δηµοσιεύτηκε στην επιθεώρηση «Nature», οδήγησε σε ένα αναπάντεχο συµπέρασµα:


Η θαυµαστή εξέλιξη του ανθρωπίνου είδους πυροδοτήθηκε από την απώλεια µερικών εκατοντάδων τµηµάτων στο DNA του, τα οποία στάθηκαν η αιτία για την ανάπτυξη του πολύπλοκου εγκεφάλου του και όχι µόνο.

Τα ίδια τµήµατα του DNA ήταν εκείνα που στέρησαν τον πρόγονο του ανθρώπου από την έντονη τριχοφυία στο πρόσωπο, διαχωρίζοντας τον από τον στενό συγγενή του, τον χιµπαντζή, και ήταν εκείνες επίσης που µόλις έπαψαν να λειτουργούν, διαφόρισαν οριστικά και τα σεξουαλικά του όργανα.

Αυτό πρακτικά σήµαινε, σύµφωνα µε τους αµερικανούς επιστήµονες, ότι πριν από λιγότερο από επτά εκατοµµύρια χρόνια, όταν ο άνθρωπος διαχωρίστηκε από τους πιθήκους, κάποια γονίδια που σίγασαν για πάντα, µετασχηµάτισαν το πέος των ανθρωπίδων.

Επαψε να είναι διάστικτο από ακίδες και η εξέλιξη αυτή άνοιξε τον δρόµο στους προγόνους µας για πιο ζεστές, διαπροσωπικές σεξουαλικές σχέσεις και κατεπέκταση για µονογαµικές σχέσεις.

Ηταν ένα «εξελικτικό παράδοξο», το αποτέλεσµα της έρευνας. Γιατί πριν από σχεδόν µία δεκαετία, όταν ολοκληρώθηκε η προσπάθεια για την αποκωδικοποίηση του ανθρώπινου γονιδιώµατος, πολλοί επιστήµονες περίµεναν να βρουν στον ανθρώπινο οργανισµό περισσότερα γονίδια απ’ όσα σε άλλα θηλαστικά.

Οµως τώρα αποδεικνύεται ότι οι περιοχές του DNA που ο άνθρωπος... άφησε πίσω του, ήταν αυτές που τον έκαναν ξεχωριστό. Γιατί τα τµήµατα αυτά, είχαν την ιδιότητα του «διακόπτη». Μπορούσαν να ενεργοποιούν συγκεκριµένα γονίδια ή να τα απενεργοποιούν.

Ετσι λοιπόν, όταν οι ειδικοί συνέκριναν το DNA ανθρώπων, χιµπαντζήδων, µακάκων και ποντικιών, διαπίστωσαν ότι οι 510 γενετικές περιοχές που απουσίαζαν από τον άνθρωπο ήταν, αντιθέτως, παρούσες στον οργανισµό των υπόλοιπων ζώων.

ΤΑ ΝΕΑ

0 απόψεις:

Δημοσίευση σχολίου

Πες την άποψη σου....

Πες Τα!

Απλά εύκολα και ανώδυνα...
Όνομα: Το όνομα σου ή ότι άλλο θέλεις...
email/url: ΑΝ έχεις κάποιο ιστότοπο ή θέλεις να βάλεις το e-mail σου.
Μήνυμα: Γράψε ότι θες..
Για smilies πάτα το "εικονίδια" και επέλεξε τη φατσούλα που θες!!

All Time Favorites..

Ψαχτήρι...

Birdi Birdi Blog Feed