Τρίτη 15 Νοεμβρίου 2011

Aύξηση κατά 17%

H οικονομική κρίση οδήγησε την περίοδο 2007-2009 σε κατακόρυφη αύξηση των αυτοκτονιών στην Ευρώπη, με την Ελλάδα να παρουσιάζει την μεγαλύτερη, σύμφωνα με μία νέα μελέτη.Η κατάσταση στη χώρα μας έχει επιδεινωθεί ακόμα περισσότερο από το 2010 και μετά, σύμφωνα με πιο πρόσφατα στοιχεία τα οποία παρουσιάστηκαν στη Βουλή.Επιστήμονες από τη Βρετανία και τις ΗΠΑ διαπίστωσαν ότι την περίοδο 2007-2009 αυξήθηκαν οι αυτοκτονίες σε εννέα από τις 10 χώρες που εξέτασαν.



Οι αυξήσεις κυμαίνονται από 5% έως 17% στις ηλικίες κάτω των 65 ετών και ακολουθούν μια περίοδο συνεχούς πτώσης των περιπτώσεων αυτοχειριών, γράφουν στην ιατρική επιθεώρηση «The Lancet».

Η αύξηση κατά 17% αφορά την Ελλάδα, ενώ η δεύτερη ευρωπαϊκή χώρα που έχει πληγεί περισσότερο από την κρίση, η Ιρλανδία, παρουσίασε αύξηση των αυτοχειριών κατά 13%.

Σύμφωνα με νεώτερα στοιχεία του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ), στη χώρα μας καταγράφηκαν το 2010 σχεδόν 6,5 αυτοκτονίες ανά 100.000 κατοίκους.

Το 2007, όμως, είχαν καταγραφεί 328 θάνατοι από αυτοχειρίες και αυτοεπιβαλλόμενες κακώσεις, ενώ το 2009 είχαν ανέλθει σε 391, σύμφωνα με στοιχεία της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής (ΕΛΣΤΑΤ).

Οι ερευνητές λένε πως κλειδί για την μείωση των αυτοκτονιών έως το 2007 ήταν η ευημερία. Σύμφωνα, μάλιστα, με τη μελέτη τους, από τους παράγοντες της ευημερίας ο πιο σημαντικός είναι η δυνατότητα απρόσκοπτης εργασίας (και όχι τόσο η παροχή επιδομάτων όπως το επίδομα ανεργίας).

Ωστόσο, η ανεργία και η επαγγελματική ανασφάλεια μαστίζουν πλέον τις περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες.

Στα τέλη Ιουνίου, ο υπουργός Υγείας κ. Ανδρέας Λοβέρδος είχε διαβιβάσει στη Βουλή έγγραφό του που ανέφερε πως τον τελευταίο καιρό καταγράφεται σημαντική αύξηση των αυτοκτονιών στην Ελλάδα «η οποία μπορεί να αγγίζει το 40%».

Είναι ενδεικτικό πως μόνο στην Κρήτη έχουν σημειωθεί τον τελευταίο καιρό 20 αυτοκτονίες.

Η μελέτη

Η νέα μελέτη βασίστηκε σε στοιχεία του ΠΟΥ, που αφορούν την Αυστρία, τη Βρετανία, τη Φινλανδία, την Ελλάδα, την Ιρλανδία, την Ολλανδία, την Τσεχία, την Ουγγαρία, την Λιθουανία και τη Ρουμανία.

Στην Αυστρία παρουσιάστηκε μείωση των αυτοκτονιών κατά 5% - αυτό αποδίδεται από τους ερευνητές στο ότι δεν επηρεάστηκε ιδιαίτερα από την κρίση.

Σε όλες τις άλλες χώρες, παρατηρήθηκε αύξηση από 5% και πάνω, με τη Φινλανδία να έχει τη μικρότερη (5%) και την Ελλάδα την μεγαλύτερη (17%).

Στη Βρετανία, τα ποσοστά αυτοκτονιών αυξήθηκαν από 6,14 ανά 100.000 κατοίκους σε 6,75 ανά 100.000 κατοίκους - μια αύξηση της τάξης του 10%.

Την ίδια περίοδο, η ανεργία σε όλες τις χώρες αυξήθηκε κατά 35%.

Κορυφή του παγόβουνου

Ο δρ Ντέιβιντ Στάκλερ, κοινωνιολόγος στο Πανεπιστήμιο του Κέιμπριτζ ο οποίος συμμετείχε στη μελέτη, δήλωσε πως «υπήρξε πλήρης αντιστροφή της κατάστασης. Οι αυτοκτονίες μειώνονταν πριν από την οικονομική κρίση και ξαφνικά άρχισαν να αυξάνονται ταυτοχρόνως σε όλες σχεδόν τις χώρες. Είναι βέβαιον πως η τάση αυτή οφείλεται στην κρίση».

Πρόσθεσε μάλιστα πως είναι πιθανό στο μέλλον να καταγραφούν και άλλες επιπτώσεις στην υγεία των Ευρωπαίων.

«Οι αυτοκτονίες είναι η κορυφή του παγόβουνου όσον αφορά τα προβλήματα ψυχικής υγείας», είπε. «Η αυτοκτονία ως συμβάν είναι σπάνια, αλλά όπου βλέπει κανείς αύξηση των αυτοκτονιών, υπάρχει πολλαπλάσια αύξηση στις απόπειρες αυτοκτονίας και στα κρούσματα κατάθλιψης».

Επιπλέον, «οι συνέπειες του άγχους και της ένδειας στην σωματική υγεία - λ.χ. στην καρδιοπάθεια και στον καρκίνο - θα γίνουν εμφανείς έπειτα από πολλά χρόνια», πρόσθεσε.

Η μελέτη έδειξε επίσης πως μειώθηκαν την ίδια περίοδο οι θάνατοι από τροχαία ατυχήματα, γεγονός που αποδίδεται από τους ερευνητές στο ότι σε περιόδους κρίσης ο κόσμος χρησιμοποιεί λιγότερο το αυτοκίνητό του, για να κάνει οικονομία στη βενζίνη.

0 απόψεις:

Δημοσίευση σχολίου

Πες την άποψη σου....

Πες Τα!

Απλά εύκολα και ανώδυνα...
Όνομα: Το όνομα σου ή ότι άλλο θέλεις...
email/url: ΑΝ έχεις κάποιο ιστότοπο ή θέλεις να βάλεις το e-mail σου.
Μήνυμα: Γράψε ότι θες..
Για smilies πάτα το "εικονίδια" και επέλεξε τη φατσούλα που θες!!

All Time Favorites..

Blog Archive

Ψαχτήρι...

Birdi Birdi Blog Feed