Πέμπτη 14 Οκτωβρίου 2010

Ο ταξιδιωτικός οδηγός Travel+Leisure, βαθμολόγησε και φέτος, τα καλύτερα νησιά παγκοσμίως! Δείτε το Top 10:


Νούμερο 10 | Big Island, Hawaii

Το Big Island στην Hawaii, πέρσι κατείχε την 9η θέση της σχετικής λίστας, και φέτος το συναντάμε στην 10 θέση, με βαθμολογία 87.71. Η Χαβάη αποτελεί ηφαιστειογενές νησιωτικό σύμπλεγμα, και το Big Island, είναι το μεγαλύτερο αυτών. Η Hawai, αποτελεί πολιτεία των Η.Π.Α, ενώ το Big Island, είναι διακεκριμένο ως το πέμπτο υψηλότερο νησί στον κόσμο. Εάν το ύψος του νησιού μετριόταν από τη βάση του, βαθιά μέσα στον ωκεανό, ως την χιονισμένη κορυφή του Mauna Kea, θα μπορούσε να θεωρηθεί υψηλότερο και από το Έβερεστ. Η απομόνωση των νησιών της Χαβάης και το ευρύ φάσμα των περιβαλλόντων που βρίσκονται στα ορεινά νησιά που βρίσκονται κοντά στους τροπικούς κύκλους, έχουν οδηγήσει σε μια απέραντη σειρά ενδημικών ειδών χλωρίδας και πανίδας. Η Χαβάη έχει τα περισσότερα απειλούμενα με εξαφάνιση είδη πουλιών και ζώων ανά τετραγωνικό χιλιόμετρο από οποιαδήποτε άλλη περιοχή του πλανήτη.

Νούμερο 9 | Malvides

Οι Μαλβίδες, είναι νησιωτική χώρα που συναποτελείται από ατόλες (κατηγορία κοραλλιογενών νησιών), στον Ινδικό ωκεανό, νοτιοδυτικά της Ινδίας, και πέρσι κατείχαν την 8η θέση της σχετικής βαθμολογίας. Φέτος βρίσκονται στην 9η θέση με βαθμολογία 88.00. Οι κοραλλιογενείς ύφαλοι προστατεύουν τα νησιά από τις καταιγίδες και τα μεγάλα κύματα του Ινδικού Ωκεανού. Ο ωκεανός αυτός έχει μεγάλη επίδραση στο κλίμα της χώρας, καθώς απορροφά, αποθηκεύει και απελευθερώνει σταδιακά την τροπική ζέστη, Η ζέστη μετριάζεται περαιτέρω από τις δροσερές θαλάσσιες αύρες.

Η βλάστηση είναι περιορισμένη στα νησιά, καθώς υπάρχει υπερβολικό αλάτι στο έδαφος κοντά στην ακτή. Ελάχιστοι θάμνοι και καλλωπιστικά φυτά υπάρχουν στο νησί. Στο εσωτερικό του συναντώνται μαγκρόβια φυτά. Σχεδόν σε κάθε σημείο των νησιών βρίσκονται οι κοκκοφοίνικες, το εθνικό φυτό των Μαλδίβων. Η περιορισμένη χλωρίδα αντισταθμίζεται από την πλούσια ζωική παρουσία στη θάλασσα.

Νούμερο 8 | Maui

Το Maui, ανήκει και αυτό στο σύμπλεγμα νησιών της hawaii, και πέρσι στην σχετική λίστα, κατείχε την 6η θέση. Φέτος το συναντάμε στην 8η, με βαθμολογία 88.16. Αποτελεί και αυτό, δημιούργημα ηφαιστειακής έκρηξης, και μάλιστα της τελευταίας, εκτός του νησιού της Χαβάης, συνέβη στο Haleakala του νησιού, τον 18ο αιώνα!

Νούμερο 7 | Sicily

Την γνωστή σε όλους μας Σικελία, συναντάμε στην 7η θέση, ως new entry, και με βαθμολογία 88,39. Πρόκειται για το μεγαλύτερο νησί της Μεσογείου, με ιστορία που ξεκινά από τον 8ο π.Χ. αιώνα! Τεράστια τουριστική ατραξιόν για το νησί, δεν είναι άλλη από το ηφαίστειο της Αίτνας, το μεγαλύτερο και υψηλότερο ενεργό ηφαίστειο στην Ευρώπη (τρεις φορές μεγαλύτερη από το Βεζούβιο) και ένα από τα πιο ενεργά ηφαίστεια στον κόσμο.

Νούμερο 6 | Σαντορίνη

Η πρώτη ελληνική παρουσία στο Top 10, η πανέμορφη, γοητευτική, ερωτική και πολλά πολλά άλλα Σαντορίνη. Το νησί των Κυκλάδων, με τις πανέμορφες παραλίες και τα γραφικά σοκάκια, μάζεψε 88.46, τελική βαθμολογία, και συμπεριλήφθηκε για πρώτη φορά στην σχετική λίστα.

Νούμερο 5 | Hvar, Croatia

Πρόκειται για το μεγαλύτερο νησί της Αδριατικής Θάλασσας, με μήκος, 68 χλμ, και κατέλαβε τη ν5η θέση της λίστα με 88.60. Το Hvar προσφέρει στους επισκέπτες ωραίες παραλίες, πανοραμική θέα στη θάλασσα από ψηλούς λόφους και ένα ευχάριστο μέρος για ήσυχες διακοπές. Βασικό πλεονέκτημά του, είναι το γεγονός, πως είναι πολύ ορεινό με έντονη βλάστηση! Συνδυάζει δηλαδή, βουνό και θάλασσα!

Νούμερο 4 | Bali

Το Bali είναι το πανέμορφο νησί της Ινδονησίας, που πέρσι κατέλαβε τη ν1η θέση της σχετικής λίστας. Το Μπαλί είναι τόσο γραφικό και εξωτικό που φαίνεται σαν σκηνή από ταινία, περιτριγυρισμένο από πλούσια δάση και βουνά, διαθέτει πανέμορφες παράλιες, άλλες κατάλληλες για σερφ και άλλες ιδανικές για να απολαύσετε το μπάνιο σας. Το Μπαλί διαθέτει έναν υπέροχο πλούσιο πολιτισμό, που η απαρχή του βρίσκεται χαμένο στην αρχαιότητα..

Νούμερο 3 | Κυκλάδες (με εξαίρεση Σαντορίνη)

Και στο νούμερο 3, με 88,89, βρίσκουμε τις Κυκλάδες. Έτσι γενικά, έτσι όμορφα, με εξαίρεση την Σαντορίνη, όπως τονίζει το site. Στις Κυκλάδες ανήκουν τα παρακάτω νησιά, τα οποία κατά σειρά μεγέθους είναι: Νάξος, Άνδρος, Πάρος, Τήνος, Μήλος, Κέα, Αμοργός, Ίος, Κύθνος, Μύκονος, Σύρος, Σέριφος, Σίφνος, Σίκινος, Ανάφη, Κίμωλος, Αντίπαρος, Φολέγανδρος, Μακρόνησος, Ηρακλειά, Γυάρος, Πολύαιγος, Κέρος, Ρήνεια, Δονούσα, Θηρασία, Αντίμηλος, Δεσποτικό, Σχοινούσα, Άνω Κουφονήσι, Κάτω Κουφονήσι και Δήλος. Επίσης ο νομός Κυκλάδων περιλαμβάνει και πολυάριθμα μικρότερα νησιά καθώς και συστάδες νησιών όπως η συστάδα Αντιπάρου, οι νησίδες Μακάρες, η Άνυδρος (ή Αμοργοπούλα), το Ασπρονήσι, η Νέα Καμένη, η Παλαιά Καμένη, η Ασκανιά, η Εσχάτη, η Χριστιανή, η Νικουριά, η Καρδιώτισσα, η Κιτριανή, η Σεριφοπούλα, το Γλαρονήσι, το Ρευματονήσι, το Αβολαδονήσι, το Τραγονήσι, τα Αβελονήσια και το Σχινονήσι. Η ομορφιά τους απαράμιλλη, και όσοι δεν έχετε ερωτευτεί ποτέ, κάποιο κυκλαδίτικο νησί, σημαίνει, πως δεν έχετε ψάξει ακόμα, το μέρος που σας ταιριάζει!

Νούμερο 2 | Kauai

Η Καουάι (ώ τι έκπληξη) βρίσκεται και αυτή στο σύμπλεγμα της Hawaii, και είναι το νησί όπου βρίσκεται το όρος Ουεϊέληλ και που είναι μια από τις περιοχές της γης με τις μεγαλύτερες βροχοπτώσεις! Πρόκειται για τον ορισμό του τροπικού προορισμού, με πανέμορφες παραλίες, και τρομακτικά έντονη βλάστηση (για να την υποτιμήσω λίγο, σε σχέση με τις Κυκλάδες, λέγεται πως έχει εκνευριστικά μεγάλη και ενοχλητική ποικιλία εντόμων). Ωστόσο κατέκτησε την 2η θέση στην σχετική λίστα!

Νούμερο 1 | Galápagos

Τα νησιά Γκαλαπάγκος είναι ένα αρχιπέλαγος αποτελούμενο από 13 κύρια ηφαιστειακά νησιά (καταλαβαίνουμε λοιπόν, ότι για να μπεις σε αυτήν την λίστα, πρέπει να έχεις ένα ηφαίστειο για μέσον), 6 μικρότερα νησιά, και 107 βράχους και νησάκια. Το πρώτο νησί θεωρείται πως σχηματίστηκε 5 έως 10 εκατομμύρια έτη πριν, ως αποτέλεσμα της τεκτονικής δραστηριότητας.

H UNESCO αναγνώρισε τα νησιά Γκαλαπάγκος ως παγκόσμια κληρονομιά το 1978, ενώ αργότερα, το Δεκέμβριο του 2001 αναγνωρίστηκε και ο περιβάλλων ωκεανός. Πρόκειται για έναν αληθινό, επίγειο παράδεισο!

neolaia

1 απόψεις:

Birdi Birdi είπε...

Ψηφίζω το νούμερο 3!

Δημοσίευση σχολίου

Πες την άποψη σου....

Πες Τα!

Απλά εύκολα και ανώδυνα...
Όνομα: Το όνομα σου ή ότι άλλο θέλεις...
email/url: ΑΝ έχεις κάποιο ιστότοπο ή θέλεις να βάλεις το e-mail σου.
Μήνυμα: Γράψε ότι θες..
Για smilies πάτα το "εικονίδια" και επέλεξε τη φατσούλα που θες!!

All Time Favorites..

Blog Archive

Ψαχτήρι...

Birdi Birdi Blog Feed