Σάββατο, 16 Οκτωβρίου 2010

Έφυγε ο Γιάννης Δαλιανίδης


Την τελευταία του πνοή άφησε στα 87 του χρόνια ο σκηνοθέτης και σεναριογράφος Γιάννης Δαλιανίδης. Η κηδεία του θα γίνει τη Δευτέρα στις 3 μ.μ., από το 1ο Νεκροταφείο Αθηνών.

Ο Γιάννης Δαλιανίδης γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη στις 31 Δεκεμβρίου του 1923 και μεγάλωσε από θετούς γονείς.
Ξεκίνησε την καριέρα του ως χορευτής και χορογράφος χρησιμοποιώντας το καλλιτεχνικό ψευδώνυμο «Γιάννης Νταλ».

Από το 1958 άρχισε να γράφει σενάρια για κινηματογραφικές ταινίες, με πρώτο εκείνο για την ταινία «Το Τρελοκόριτσο».
Το 1959 ξεκίνησε την σκηνοθετική του καριέρα με την ταινία «η Μουσίτσα» και ακολούθησε την ίδια χρονιά το «Λαός και Κολωνάκι».

Το 1961 ξεκίνησε η συνεργασία του με την Φίνος Φιλμς με την ταινία
«Ο Κατήφορος». Ταινία που σημείωσε μεγάλη επιτυχία και εκτίναξε την καριέρα του.

Στη συνέχει ασχολήθηκε με το μιούζικαλ, είδος στο οποίο διακρίθηκε. 
Σκηνοθέτησε περισσότερες από 60 ταινίες, στις περισσότερες από τις οποίες έχει γράψει το σενάριο ο ίδιος. Από τη δεκαετία του 1970 εργάστηκε και στην τηλεόραση δημιουργώντας αρκετές τηλεοπτικές σειρές.

Σε ανακοίνωσή της η Δημοκρατική Αριστερά εκφράζει τη βαθιά της θλίψη για το θάνατο του Γιάννη Δαλιανίδη. "Προσηλωμένος στις δημοκρατικές αρχές, αγωνίστηκε έως το τέλος της ζωής του για την ανανέωση των ιδεών της αριστεράς, στηρίζοντας την ίδρυση της Δημοκρατικής Αριστεράς.

Σταθερός δημοκράτης από τα νεανικά του χρόνια, πέρασε ένα διάστημα της ζωής του σε στρατόπεδο συγκέντρωσης των Γερμανών. Ο Γιάννης Δαλιανίδης σημάδεψε με το έργο του μια ορισμένη περίοδο του ελληνικού κινηματογράφου.", τονίζει σε ανακοίνωσή της.

Τα συλλυπητήρια στους οικείους του Γιάννη Δαλιανίδη, εξέφρασε και το τμήμα Πολιτισμού του ΣΥΝ, προσθέτοντας: "υπηρέτησε τον ελληνικό κινηματογράφο για δεκαετίες. Σεναριογράφος και σκηνοθέτης, πλήθους ταινιών, εισήγαγε κενότατες τεχνικές, υπήρξε πρωτοπόρος στο δύσκολο είδος του μιούζικαλ, αλλά και της ελληνικής κωμωδίας.".
Φιλμογραφία

   1. Η μουσίτσα (1959)
   2. Λαός και Κολωνάκι (1959)
   3. Ένας βλάκας και μισός (1959)
   4. Χριστίνα (1960)
   5. Το κοροϊδάκι της δεσποινίδος (1960)
   6. Κρουαζιέρα στη Ρόδο (1960)
   7. Ο σκληρός άντρας (1961)
   8. Ο Κατήφορος (1961)
   9. Ζητείται ψεύτης (1961)
  10. Ο Δήμος από τα Τρίκαλα (1962)
  11. Ο ατσίδας (1962)
  12. Νόμος 4000 (1962)
  13. Μερικοί το προτιμούν κρύο (1962)
  14. Η κυρία του κυρίου (1962)
  15. Χωρίς ταυτότητα (1963)
  16. Ένα κορίτσι για δύο (1963)
  17. Ίλιγγος (1963)
  18. Η ψεύτρα (1963)
  19. Οι κληρονόμοι (1964)
  20. Κάτι να καίει (1964)
  21. Η χαρτοπαίχτρα (1964)
  22. Εγωισμός (1964)
  23. Τέντυ μπόυ αγάπη μου (1965)
  24. Κορίτσια για φίλημα (1965)
  25. Ιστορία μιας ζωής (1965)
  26. Ένα έξυπνο έξυπνο μούτρο (1965)
  27. Ραντεβού στον αέρα (1966)
  28. Οι θαλασσιές οι χάντρες (1966)
  29. Ο ξυπόλυτος πρίγκηψ (1966)
  30. Η Στεφανία (1966)
  31. Δάκρυα για την Ηλέκτρα (1966)
  32. Νύχτα γάμου (1967)
  33. Γαμπρός απ' το Λονδίνο (1967)
  34. Το παρελθόν μιας γυναίκας (1968)
35. Όλγα αγάπη μου (1968)
36. Ο ψεύτης (1968)
37. Ο Μικές παντρεύεται (1968)
38. Μια κυρία στα μπουζούκια (1968)
39. Ένας ιππότης για τη Βασούλα (1968)
40. Γοργόνες και μάγκες (1968)
41. Το ανθρωπάκι (1969)
42. Όταν η πόλη πεθαίνει (1969)
43. Ο γόης (1969)
44. Ξύπνα Βασίλη (1969)
45. Η Παριζιάνα (1969)
46. Γυμνοί στο δρόμο (1969)
47. Μια τρελή τρελή σαραντάρα (1970)
48. Το κοροϊδάκι της πριγκηπέσσας (1971)
49. Ο κατεργάρης (1971)
50. Ο επαναστάτης ποπολάρος (1971)
51. Μια Ελληνίδα στο χαρέμι (1971)
52. Μαριχουάνα στοπ (1971)
53. Ο μάγκας με το τρίκυκλο (1972)
54. Ο εχθρός του λαού (1972)
55. Η αμαρτία της ομορφιάς (1972)
56. Η Μαρία της σιωπής (1973)
57. Έικοσι γυναίκες κι εγώ (1973)
58. Οι εραστές του ονείρου (1974)
59. Ο κυρ Γιώργης εκπαιδεύεται (1977)
60. Τα τσακάλια (1981)
61. Η στροφή (1982)
62. Βασικά καλησπέρα σας (Οι ραδιοπειρατές) (1982)
63. Οι επικίνδυνοι (1983)
64. Καμικάζι αγάπη μου (1983)
65. Έλα να αγαπηθούμε ντάρλινγκ (1984)
66. Περάστε φιλήστε τελειώσατε (1986)
67. Μπανάνες (1987)
68. Ισόβια (1987)


Τηλεοπτικές σειρές

  •      Το λούνα παρκ, (ΕΡΤ) 1974-1981
  •      Τα Ανάποδα (ΕΡΤ, 1981, δεν προβλήθηκε λόγω αλλαγής της διοίκησης)
  •      Τα καθημερινά (ΕΡΤ1) 1983-1984
  •      Τα λιονταράκια (ΕΡΤ1) 1985
  •      Οδός Ανθέων, (ΕΡΤ1) 1987 -1988
  •      Το ρετιρέ, (MEGA Channel) 1990-1992
  •      Οι μικρομεσαίοι, (MEGA Channel) 1992-1993
  •      Στραβά και ανάποδα, (MEGA Channel) 1993-1994
  •      Αραχτοί και λάιτ, (ANT1) 1994
  •      Το τρίτο στεφάνι, (ANT1) 1995
  •      Το χρώμα του φεγγαριού, (ANT1) 1996
  •      Απιστίες, ΑΝΤ1 1998
  •      Μικρές αμαρτίες 1999

πηγή:ελευθερότυπια

0 απόψεις:

Δημοσίευση σχολίου

Πες την άποψη σου....

Πες Τα!

Απλά εύκολα και ανώδυνα...
Όνομα: Το όνομα σου ή ότι άλλο θέλεις...
email/url: ΑΝ έχεις κάποιο ιστότοπο ή θέλεις να βάλεις το e-mail σου.
Μήνυμα: Γράψε ότι θες..
Για smilies πάτα το "εικονίδια" και επέλεξε τη φατσούλα που θες!!

All Time Favorites..

Blog Archive

Ψαχτήρι...

Birdi Birdi Blog Feed

back to top