Τρίτη, 16 Νοεμβρίου 2010

“Ναι” ήταν εμμέσως πλην σαφώς η απάντηση του Δημήτρη Δασκαλόπουλου στην ερώτηση εαν θα πρέπει να γίνουν απολύσεις στο Δημόσιο.

Σχολίασε πως “ο ιδιωτικός τομέας δεν έχει υπεράριθμους, παρόλα αυτά έχει χάσει 160.000 υπαλλήλους λόγω της χρεοκοπίας του δημόσιου τομέα. Για αυτούς μόνο κροκοδείλια δάκρυα έχουμε ακούσει από τους επαγγελματίες προστάτες του λαού”, είπε χαρακτηριστικά.

Ο πρόεδρος του ΣΕΒ μίλησε μάλιστα για υπερτροφικό και πελατειακό κράτος, για ΔΕΚΟ που πρέπει να εξυγιανθούν και άχρηστους όπως τους χαρακτήρισε οργανισμούς, φορείς και θέσεις που πρέπει να καταργηθούν.

Αναφερόμενος πάντως στο μνημόνιο τόνισε ότι χρειάζεται αναδιάταξη: «Κοιτάμε την πτώχευση στα μάτια, είμαστε σε οριακή καμπή της επιχείρησης διάσωσης του τόπου, χρειάζεται αναδιάταξη του Μνημονίου». Τις θέσεις αυτές, μαζί με αναλυτικό υπόμνημα για την αναδιάταξη του Μνημονίου, θα παρουσιάσει ο ΣΕΒ αύριο στις Βρυξέλλες, στον Επίτροπο των Οικονομικών Υποθέσεων Ολι Ρεν, μεθαύριο στην κυβέρνηση και την Πέμπτη στους εκπροσώπους της Τρόικας, που βρίσκονται στην Αθήνα.

Τα βασικά σημεία που επισημαίνει ο ΣΕΒ ως προς το Μνημόνιο είναι τρία: πρώτον, ότι η επίτευξη των δημοσιονομικών στόχων για το 2010 και το 2011 είναι αμφίβολη έως αδύνατη, ενώ η λήψη πρόσθετων φορολογικών ή εισοδηματικών μέτρων δεν θα έχει αποτέλεσμα και θα διαταράξει επικίνδυνα την κοινωνική σταθερότητα.

Δεύτερον, ότι απαιτείται επιτάχυνση όλων των διαρθρωτικών αλλαγών και η άμεση λήψη μέτρων προωθούν την εξωστρέφεια και την επιχειρηματικότητα.

Τρίτον, ο περιορισμός του κράτους πρέπει να αποτελεί τον σκληρό πυρήνα των μεταρρυθμίσεων και η απελευθέρωση της επιχειρηματικότητας τον σκληρό πυρήνα της επιστροφής στην ανάπτυξη.

Ο πρόεδρος του ΣΕΒ επανέλαβε ότι αν δεν υπάρξει το αναγκαίο πολιτικό θάρρος ώστε να προχωρήσουμε στην κατάργηση θέσεων του δημοσίου, η προσπάθεια ανόρθωσης θα πέσει στο κενό και με μαθηματική ακρίβεια θα πτωχεύσουμε.

Ο ίδιος εκτιμά ότι η κυβέρνηση καθυστερεί την προώθηση των ουσιαστικών μεταρρυθμίσεων, που προϋποθέτουν σύγκρουση με το βαθύ κομματικό κράτος, με αποτέλεσμα να βαθαίνει η ύφεση και να κινδυνεύουμε να παγιδευτούμε σε φαύλο κύκλο.

Αναφορικά με τις προτάσεις για αναδιάρθρωση του χρέους είπε ότι μέχρι να αποκτήσουμε ένα στοιχειώδες κεφάλαιο αξιοπιστίας, υλοποιώντας με συνέπεια αυτά που έχουμε δεσμευθεί να εφαρμόσουμε, κάθε τέτοια συζήτηση είναι άκαιρη.

Τάχθηκε, τέλος, κατά των κυβερνήσεων συνεργασίας, λέγοντας ότι δεν θα μας λύσουν το πρόβλημα, τόνισε, ωστόσο, ότι ευθύνη του πολιτικού συστήματος συνολικά είναι να ανταποκριθεί στην κρισιμότητα της στιγμής και να πράξει ότι απαιτείται για να απαλλαγούμε από το φάσμα της χρεοκοπίας.

Το μνημόνιο, κατέληξε, δεν πρέπει να μας διχάζει αλλά να μας ενώνει.

newsIT

0 απόψεις:

Δημοσίευση σχολίου

Πες την άποψη σου....

Πες Τα!

Απλά εύκολα και ανώδυνα...
Όνομα: Το όνομα σου ή ότι άλλο θέλεις...
email/url: ΑΝ έχεις κάποιο ιστότοπο ή θέλεις να βάλεις το e-mail σου.
Μήνυμα: Γράψε ότι θες..
Για smilies πάτα το "εικονίδια" και επέλεξε τη φατσούλα που θες!!

All Time Favorites..

Blog Archive

Ψαχτήρι...

Birdi Birdi Blog Feed

back to top