Πέμπτη 14 Οκτωβρίου 2010

Κόμιξ υπάρχουν πολλά,Αστερίξ όμως ένας!



Είναι ένα απο τα πιο αγάπημένα κόμικ στον κόσμο με ιδιαίτερη επιτυχία στην Ευρώπη.Στις μόνες χώρες που χάνει λίγο έδαφος είναι αυτή των Η.Π.Α και της Ιαπωνίας, καθώς οι συγκερκιμένες χώρες έχουν μια ούτως ή άλλως δυνατή εγχώρια παραγωγή κόμικ.Παρ'όλα αυτά ο Αστερίξ και η παρέα του έχουν καταφέρει να πουλήσουν  πάνω απο 325 εκατομμύρια αντίτυπα και να μεταφραστούν  σε περισσότερες απο 100 γλώσσες μεταξύ των οποίων στην Κρητική,την Ποντιακή, την Κυπριακή, τα Αρχαία Ελληνικά και τα Λατινικά.

Ο Αστερίξ είναι δημιούργημα της φαντασίας του René Goscinny(σενάριο) και Albert Uderzo(σκίτσο).Επίσημη πρώτη του κόμικ ήταν στο περιοδικό Pilote  στις 29 Οκτωβρίου 1959.

Το περιοδικό στο οποίο "στεγαζόταν" ο Αστερίξ την δεκαέτια του '70 αλλάζει ιδιοκτήτη και παρ' όλη την επιτυχία της Γαλατικής παρέας ο Αστερίξ μένει "άστεγος".Μετά τον θάνατο του Goscinny το 1977 και κατόπιν μεγάλης απαίτησης του αναγνωστικού κοινού ο Uderzo συνεχίζει μόνος του την παραγωγή του κόμικ.Ιδρύει δική του εκδοτική εταιρεία ( Albert-René) και από εκεί θα εκδοθούν όλα τα έργα του Αστερίξ δημιουργημένα αποκλειστικά απο τον Uderzo.Ο ιδιοκτήτης του Pilote κρατάει τα διακαιώματα του Αστερίξ (δημιουργημένα από τους Uderzo και Goscinny) μέχρι το 1998 όπου μέσα απο δικαστικές διαδικάσιες τα χάνει από τις οικογένειες των δημιουργών του Αστερίξ και αν και ο Uderzo είχε εκφράσει την επιθυμία του κανείς μετά τον θανάτο του να μην συνέχισει της περιπέτειες των Γαλατών εν τούτοις το 2008  πούλησε τα δικαιώματα του στην Hachette παρόλη την δυσαρέσκεια της οικογενείας του γιατην αποφάση του αυτή.


Μέχρι το 2009 ο Αστερίξ μετράει 34 ολοκληρωνένα τεύχη.Έχουν γυριστεί 11 ταινίες εκ των οποίων οι 3 με αληθινούς ηθοποιούς.Asterix & Obelix take on Caesar , Asterix & Obelix: Mission Cleopatra , Astérix at the Olympic Games.

Βρισκόμαστε στο 50 π.Χ. Όλη η Γαλατία βρίσκεται υπό την Ρωμαϊκή κατοχή...Όλη?ΟΧΙ! Ένα χωριό ανυπόταχτων Γαλατων αντιστέκεται ακόμη και θα αντιστέκεται για πάντα στους εισβολείς και η ζωή δεν είναι εύκολη για τους Ρωμαίους λεγεωνάριους που φρουρούν τα οχυρά στρατόπεδα Πετιμπόνουμ,Ακουάριουμ, Λαβδάνουμ και Μπαμπαόρουμ...


Κάπως έτσι ξεκινάνε όλες οι ιστορίες του Αστερίξ.Η κατάληξη -ιξ δεν είναι τυχαία.Είναι εμπνευσμένη απο τον ιστορικά υπαρκτού Γαλάτη αρχηγού Vercingetorix ο οποίος όμως αντίθετα με τους γνωστούς Γαλάτες μας..ηττήθηκε απο τον Ρωμαϊκό στρατό. Τα όνοματα του κάθε έθνους που εμφανίζονται στις περιπέτειες του κόμικ έχει και την δικιά του χαρακτηριστική κατάληξη.Οι Ρωμαίοι σε -ους, οι Γότθοι(Γερμανοί) σε -ικ και οι Νορμανδοί σε -αφ. Επιπλέον χιουμοριστικά...το κάθε έθνος έχει και τις ιδιαιτερότητες του:
  • Οι Γότθοι είναι πειθαρχημένοι και μιλιταριστές, αποτελούνται από πολλές φυλές που πολεμούν μεταξύ τους (αναφορά στη Γερμανία πριν τον Μπίσμαρκ), ενώ φορούν το χαρακτηριστικό κράνος του πρώτου παγκοσμίου πολέμου.
  • Οι Ελβετοί είναι ουδέτεροι, τρώνε φοντύ, έχουν μανία με την καθαριότητα και με τα ρολόγια (κλεψύδρες) και σέβονται πάνω απ' όλα το τραπεζικό απόρρητο.
  • Οι Βρετανοί είναι φλεγματικοί, ψύχραιμοι, πίνουν κάθε μέρα στις 5 ζεστό νερό με μια σταγόνα γάλα (μέχρι να τους φέρει ο Αστερίξ το τσάι), πίνουν χλιαρή μπύρα, τρώνε άνοστα βραστά φαγητά με σάλτσα μέντας.
  • Οι Κορσικανοί είναι οξύθυμοι, πατριώτες, έχουν βεντέτες μεταξύ τους και κοιμούνται απαραιτήτως το μεσημέρι.
  • Οι Έλληνες τρώνε "γεμιστά αμπελόφυλλα", πίνουν ρετσίνα και έχουν πάντα έναν ξάδερφο για την κατάλληλη δουλειά.
  • Οι Νορμανδοί πίνουν ακατάσχετα, δε γνωρίζουν το φόβο (προσπαθούν να τον ανακαλύψουν) και στη χώρα τους η νύχτα διαρκεί έξι μήνες.
  • Οι Βέλγοι μιλάνε με περίεργη προφορά και σνομπάρουν τους Γαλάτες.

 Αρχικά ο Uderzo είχε σχεδιάσει τον Αστερίξ μεγαλόσωμο και πολύ δυνατό Γαλάτη πολεμιστή αλλά ο Goscinny τον είχε φανταστεί αλλιώς.Μικρόσωμο και πανέξυπνο που θα προτιμούσε την δύναμη του μυαλού από τα..."μπράτσα".Έτσι και έγινε.Στην συνέχεια όμως ο Uderzo θεώρησε πως ο Αστερίξ θα έπρεπε να έχει δίπλα του και έναν δυνατό φίλο..και έγενετο ο Οβελίξ!

Στην Ελλάδα ο Αστερίξ πρωτοκυκλοφόρησε στα τέλη της δεκαετίας το 60 από τις εκδόσεις Σπανός. Το 1978 τα δικαιώματα απέκτησε η AΝGLO-HELLENIC AGENCY του Ψαρόπουλου η οποία κυκλοφόρησε σταδιακά όλα τα τότε υπάρχοντα άλμπουμ της σειράς. Από το 1989 οι ιστορίες του Αστερίξ κυκλοφορούν από τη Μαμούθ COMIX σε άλμπουμ των 50 περίπου σελίδων.

Στη Γαλλία υπάρχει ακόμα και θεματικό πάρκο  με το όνομα "Χωριό του Αστερίξ", που έχει τεράστια επισκεψιμότητα. Το κλειδί της επιτυχίας είναι η περιεκτικότητα της σειράς σε κωμικά στοιχεία που απευθύνονται σε όλες τις ηλικίες (πέρα από τα καθαρά γαλλικά αστεία), εικόνες με έντονα χρώματα και ζωντανό σκίτσο που καθηλώνουν τα παιδιά, ενώ οι ενήλικες μπορούν να γελούν για ώρες με μια ατάκα ή με τους αναχρονισμούς, που συχνά συναντιούνται στο σενάριο. Από τις σελίδες του έχουν περάσει και αρκετές διασημότητες, τόσο της Γαλλίας όσο και διεθνείς (όπως π.χ. ο Ζακ Σιράκ, οι Beatles, ο Σων Κόννερι και άλλοι).


Γκοσινί & Ουντερζό

1. 1961 - Αστερίξ ο Γαλάτης (Astérix le Gaulois)

2. 1962 - Το χρυσό δρεπάνι (La Serpe d'or)

3. 1963 - Ο Αστερίξ και οι Γότθοι (Astérix et les Goths)

4. 1964 - Ο Αστερίξ μονομάχος (Astérix gladiateur)

5. 1965 - Ο γύρος της Γαλατίας (Le Tour de Gaule d'Astérix)

6. 1965 - Αστερίξ και Κλεοπάτρα (Astérix et Cléopâtre)

7. 1966 - Ο Αγώνας των αρχηγών (Le combat des chefs)

8. 1966 - Ο Αστερίξ στους Βρεττανούς (Astérix chez les Bretons)

9. 1966 - Ο Αστερίξ και οι Νορμανδοί (Astérix et les Normands)

10. 1967 - Ο Αστερίξ λεγεωνάριος (Astérix légionnaire)

11. 1968 - Η ασπίδα της Αρβέρνης (Le bouclier Arverne)

12. 1968 - Ο Αστερίξ στους Ολυμπιακούς αγώνες (Astérix aux Jeux Olympiques)

13. 1969 - Ο Αστερίξ και η χύτρα (Astérix et le chaudron)

14. 1969 - Ο Αστερίξ στην Ισπανία (Astérix en Hispanie)

15. 1970 - Η διχόνοια (La Zizanie)

16. 1970 - Ο Αστερίξ στους Ελβετούς (Astérix chez les Helvètes)

17. 1971 - Η κατοικία των θεών (Le Domaine des dieux)

18. 1972 - Οι δάφνες του Καίσαρα (Les Lauriers de César)

19. 1972 - Ο μάντης (Le Devin)

20. 1973 - Ο Αστερίξ στην Κορσική (Astérix en Corse)

21. 1974 - Το δώρο του Καίσαρα (Le Cadeau de César)

22. 1975 - Το μεγάλο ταξίδι (La Grande traversée)

23. 1976 - Οβελίξ και Σία (Obélix et Compagnie)

24. 1979 - Ο Αστερίξ στους Βέλγους (Astérix chez les Belges)

Ουντερζό μόνο

25. 1980 - Η μεγάλη τάφρος (Le Grand fossé)

26. 1981 - Η οδύσσεια του Αστερίξ (L'Odyssée d'Astérix)

27. 1983 - Ο γιός του Αστερίξ (Le Fils d'Astérix)

28. 1987 - Ο Αστερίξ και η Χαλαλίμα (Astérix chez Rahazade)

29. 1991 - Ρόδο και ξίφος (La Rose et le glaive)

30. 1996 - Η γαλέρα του Οβελίξ (La Galère d'Obélix)

31. 2001 - O Αστερίξ και η Λατραβιάτα (Astérix et Latraviata)

32. 2003 - O Αστερίξ και η επιστροφή των γαλατών (Astérix et la rentrée gauloise)

33. 2005 - Και ο ουρανός έπεσε στο κεφάλι τους (Le ciel lui tombe sur la tête)




Thanx to :wikipedia

0 απόψεις:

Δημοσίευση σχολίου

Πες την άποψη σου....

Πες Τα!

Απλά εύκολα και ανώδυνα...
Όνομα: Το όνομα σου ή ότι άλλο θέλεις...
email/url: ΑΝ έχεις κάποιο ιστότοπο ή θέλεις να βάλεις το e-mail σου.
Μήνυμα: Γράψε ότι θες..
Για smilies πάτα το "εικονίδια" και επέλεξε τη φατσούλα που θες!!

All Time Favorites..

Blog Archive

Ψαχτήρι...

Birdi Birdi Blog Feed