Δευτέρα 24 Ιανουαρίου 2011

Mackinlays ουίσκυ 115 ετών!




Ένα πολλά υποσχόμενο «θησαυρό» ανακάλυψαν ερευνητές στην Ανταρκτική, κάτω από την καλύβα του εξερευνητή Ernest Shackleton, ο οποίος το 1907 επιχείρησε, ανεπιτυχώς, να κατακτήσει το Νότιο Πόλο. Το περιεχόμενο των κιβωτίων περιλαμβάνει αρκετές φιάλες ουίσκι Mackinlays που χρονολογούνται από το 1896 – 1897. Ποια είναι όμως η ιστορία πίσω από αυτό το εύρημα;




Οι έρευνες στην περιοχή όπου βρισκόταν η καλύβα του Αγγλο-ιρλανδού εξερευνητή Ernest Shackleton στην Ανταρκτική, όπου τοποθετείται και ένα σημείο «κατασκήνωσης» για την αποστολή του Nimrod το 1907, με στόχο την κατάκτηση του Νότιου Πόλου. Ο Shackleton και η ομάδα του έφτασαν πολύ κοντά στον στόχο τους να κατακτήσουν το Νότιο Πόλο, αλλά 160 χιλιόμετρα πριν φτάσουν αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν την αποστολή τους, γιατί είχαν ξεμείνει από προμήθειες.

Οι φιάλες βρέθηκαν το 2010 τέλεια διατηρημένες σε ένα από τα κιβώτια και καθώς η θερμοκρασία στο σημείο που «κρύβονταν» δεν ξεπερνούσε τους -30 βαθμούς Κελσίου, αν τα κουνούσε κανείς, μπορούσε να ακούσει τον ήχο του ουίσκι μέσα στο μπουκάλι. Σύμφωνα με τους ειδικούς, το ουίσκι φαινόταν να είναι σε πολύ καλή κατάσταση και οι ερευνητές αναφέρουν ότι όταν τα κιβώτια «θάφτηκαν» το ουίσκι ήταν περίπου 10 ετών, γιατί σύμφωνα με τα αρχεία τότε το είχε παραγγείλει ο εξερευνητής.

Κάποιες από τις φιάλες θα υποβληθούν σε μια σειρά ελέγχων και δοκιμών για πάνω από έξι εβδομάδες σε ειδικά εργαστήρια στη Σκωτία, υπό την επίβλεψη του «master blender» Richard Paterson. Όπως ανέφερε ο Richard Paterson το σημαντικό είναι ότι το περιεχόμενο των φιαλών παραμένει διαυγές που σημαίνει ότι δεν υπάρχει κάποια μόλυνση. Το χρώμα είναι χαρακτηριστικά έντονο χρυσαφί…

Η φίρμα Mackinlays ανήκει στην εταιρία «Whyte and Mackay's» που υπάρχει ακόμα και σήμερα. Πάντως επειδή θεωρήθηκε, ότι το περιεχόμενο είναι ευπαθές και δεν μπορεί να επιστρέψει στη Σκωτία με εμπορική πτήση, τα μπουκάλια «ταξίδεψαν» με ιδιωτικό τζετ με έξοδα του Vijay Mallya, εκατομμυριούχου ιδιοκτήτη της εταιρίας.

Όπως όλα δείχνουν μετά την ολοκλήρωση των δοκιμών οι φιάλες δεν θα διατεθούν προς πώληση (λ.χ. μέσω κάποιας δημοπρασίας) αλλά θα επιστραφούν στο ίδρυμα «Antarctic Heritage Trust» και πιθανότατα θα τοποθετηθούν στο χώρο που εντοπίστηκαν.

πηγή: e-radio.gr

0 απόψεις:

Δημοσίευση σχολίου

Πες την άποψη σου....

Πες Τα!

Απλά εύκολα και ανώδυνα...
Όνομα: Το όνομα σου ή ότι άλλο θέλεις...
email/url: ΑΝ έχεις κάποιο ιστότοπο ή θέλεις να βάλεις το e-mail σου.
Μήνυμα: Γράψε ότι θες..
Για smilies πάτα το "εικονίδια" και επέλεξε τη φατσούλα που θες!!

All Time Favorites..

Blog Archive

Ψαχτήρι...

Birdi Birdi Blog Feed