Τετάρτη 5 Ιανουαρίου 2011

Ο Σύλλογος Οροθετικών Ελλάδος με αφορμή τον αποκλεισμό οροθετικού παίχτη από το τηλεπαιχνίδι μαγειρικής «Master Chef» - που μετέδιδε το κανάλι MEGA - εξέδωσε χθες το παρακάτω δελτίο Τύπου:

«Μετά την επισημοποίηση της νομικής προσφυγής του παίκτη που αποκλείστηκε λόγωτης οροθετικότητάς του από τους τελικούς του τηλεπαιχνιδιού «Μάστερ Σεφ», καταγγέλλουμε την παράνομη και ρατσιστική συμπεριφορά της τηλεοπτικής παραγωγής Studio ATA και της ιδιωτικής κλινικής Doctors’ Hospital όπου
διενεργήθηκαν εν κρυπτώ ομαδικές εξετάσεις για HIV στους παίκτες του τηλεπαιχνιδιού.

Όπως κατήγγειλε ο ίδιος ο παίκτης στο Σύλλογο Οροθετικών Ελλάδας “Θετική Φωνή”, οδηγήθηκε πριν την είσοδο του στο σπίτι, όπου θα διέμεναν όλοι οι παίκτες, σε ιδιωτική κλινική, όπου του έγιναν γενικές εξετάσεις αίματος, που θεώρησε λογικές για τον αποκλεισμό των κοινώς ελεγχόμενων ασθενειών σε χώρους υγειονομικού ενδιαφέροντος.

Φυσικά η εξέταση για HIV/AIDS δεν συμπεριλαμβάνεται σε αυτές και ούτε ενημερώθηκαν οι παίκτες ότι θα γινόταν. Εδώ να σημειωθεί η παράνομη συμπαιγνία της εταιρείας παραγωγής και της ιδιωτικής κλινικής, όπου έγιναν αυτές οι εξετάσεις και οι επίορκοι γιατροί και διοικητικοί υπάλληλοι που συμμετείχαν σε αυτές.

Δεδομένου ότι ο παίκτης δεν γνώριζε το γεγονός της έκθεσής του στον ιό HIV, η ανακοίνωση του θετικού αποτελέσματος της εξέτασης αποτέλεσε ένα σοκ γι’ αυτόν. Και σαν αυτό να μην ήταν αρκετό, η διεύθυνση παραγωγής του τηλεπαιχνιδιού του έθεσε το “δίλημμα” της παραμονής του στο τηλεπαιχνίδι υπό συνθήκες προσωπικής απομόνωσης (εν είδη Σπιναλόγκας εντός του Μάστερ Σεφ) και ταυτόχρονης γνωστοποίησης της οροθετικότητάς του στους υπόλοιπους παράγοντες του τηλεπαιχνιδιού και όλων των υπολοίπων παικτών ή της “οικειοθελούς” αποχώρησής του.

Είναι προφανής η ρατσιστική συμπεριφορά της παραγωγής, αφού ακόμη και αν την συγχωρούσε κανείς για άγνοια περί θεμάτων μεταδοτικότητας του ιού HIV, δεν μπήκε καν στον κόπο να ζητήσει γνωμοδότηση από τις αρμόδιες υγειονομικές αρχές ή τον ιατρικό σύλλογο αν η οροθετικότητα αποτελεί κίνδυνο για τον ίδιο τον παίκτη ή για οποιοδήποτε άλλον συμμετέχοντα στο τηλεπαιχνίδι.

Σύμφωνα με Ελληνικές διατάξεις και συστάσεις του Διεθνούς Οργανισμού Εργασίας των Ηνωμένων Εθνών[1], η εξέταση για HIV για οποιαδήποτε εργασία ή άλλες δραστηριότητες είναι παράνομη και καταχρηστική.

Επιπλέον, σύμφωνα με οδηγίες της Παγκόσμιας Οργάνωσης Υγείας αλλά και κείμενες Ελληνικές διατάξεις[2] και πρακτικές, επιβάλλεται η ρητή παραγγελία της εξέτασης από τον εξεταζόμενο και η συναίνεσή του πριν από την εξέταση για HIV και σε περίπτωση θετικού αποτελέσματος η ανακοίνωση πρέπει να γίνεται στον εξεταζόμενο με απόλυτη εμπιστευτικότητα εχεμύθεια και τηρώντας το απόρρητο.

Επιπρόσθετα η ανακοίνωση του αποτελέσματος (είτε θετικό είτε αρνητικό είναι αυτό) θα πρέπει να γίνεται με την παρουσία ειδικού, ο οποίος θα πρέπει να ακολουθεί όλες τις αρχές της συμβουλευτικής και της υποστήριξης σε τέτοιου είδους ανακοινώσεις αποτελεσμάτων.

Με χαρά διαπιστώνουμε τη δημόσια αποδοκιμασία που εκφράζεται από διάφορες πλευρές της Ελληνική κοινωνίας για το θέμα και ελπίζουμε στην παραδειγματική τιμωρία των υπευθύνων από την Ελληνική δικαιοσύνη. Δεν είναι δυνατόν η Ελληνική τηλεοπτική πραγματικότητα να ζει σήμερα σε μια εποχή πολύ πριν ο HIV μετατραπεί σε ένα ιατρικώς αντιμετωπίσιμο χρόνιο νόσημα, το οποίο σε ένα σεβαστό ποσοστό των ανθρώπων που το αντιμετωπίζουν δεν δημιουργεί ιδιαίτερες επιπτώσεις στην ποιότητα ζωής τους, ενώ κατηγορηματικά δεν αποτελεί καμία απειλή για τους κοινωνικά συναναστρεφόμενους, αλλά και τους άλλους συναδέλφους σε χώρους εργασίας σύμφωνα και με όλες τις διατάξεις και υποδείξεις των παγκόσμιων οργανισμών (WHO, UNAIDS, ILO, κλπ), αλλά και της παγκόσμιας ιατρικής κοινότητας.

Ακόμη και το άκρως συντηρητικό Hollywood στην Αμερική του 1993, καταδίκαζε από τότε με την βραβευμένη ταινία «Φιλαδέλφεια», την παράλογη και ρατσιστική συμπεριφορά κατά των ανθρώπων που ζουν με HIV.
Τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης της χώρας μας οφείλουν να είναι στρατευμένα στην καταπολέμηση του κοινωνικού στίγματος και των διακρίσεων και όχι φορείς κοινωνικού αποκλεισμού και ρατσισμού έναντι των ευπαθών ομάδων.

Ανεξάρτητα από τη δικαστική έκβαση του θέματος, ακόμη και σήμερα δεν είναι αργά για μια δημόσια έκφραση συγνώμης από το Mega Channel, από την εταιρεία παραγωγής Studio ATA και από την ιδιωτική κλινική Doctors’ Hospital, για τη σειρά ατοπημάτων και παρανομιών που διέπραξαν εις βάρος του συγκεκριμένου οροθετικού και εν γένει όλων των ατόμων που ζουν με HIV στην Ελλάδα».

Την ανακοίνωση υπογράφουν οι εκπρόσωποι φορέων:

Νίκος Δέδες - Πρόεδρος Θετικής Φωνής (άνθρωποι + HIV)
Γρηγόρης Βαλλιανάτος – Συντονιστής Επιτροπής Κοινωνικού Διαλόγου ΚΕΕΛΠΝΟ
Γιάννης Παπαγιαννόπουλος - Εκπρόσωπος Be Positive (φόρουμ hiv.humanism.gr)
Παναγιώτης Βότσης - Πρόεδρος Κέντρου Ζωής (θετικοί στη ζωή)
Τζανέτος Αντύπας - Πρόεδρος Praksis (για τον συνάνθρωπο)
Παναγιώτης Δημητράς - Εκπρόσωπος Ελληνικού Παρατηρητηρίου Συμφωνιών Ελσίνκι
Ειρήνη Πετροπούλου - Πρόεδρος Ομοφυλοφιλικής Λεσβιακής Κοινότητας Ελλάδας

[1] Συστάσεις Διεθνούς Οργανισμού Εργασίας: http://www.ilo.org/aids/lang--en/docName--
WCMS_142706/index.htm

[2] Εγκύκλιος Υπουργείου Υγείας: http://www.positivevoice.gr/egkyklios_Ypourgeiou_Ygeias_2000.pdf

Star.gr

0 απόψεις:

Δημοσίευση σχολίου

Πες την άποψη σου....

Πες Τα!

Απλά εύκολα και ανώδυνα...
Όνομα: Το όνομα σου ή ότι άλλο θέλεις...
email/url: ΑΝ έχεις κάποιο ιστότοπο ή θέλεις να βάλεις το e-mail σου.
Μήνυμα: Γράψε ότι θες..
Για smilies πάτα το "εικονίδια" και επέλεξε τη φατσούλα που θες!!

All Time Favorites..

Blog Archive

Ψαχτήρι...

Birdi Birdi Blog Feed