Τρίτη 4 Ιανουαρίου 2011

Ολοκληρώθηκε η έκλειψη ηλίου η οποία ήταν ορατή και απο την χώρα μας - στις περιοχές τουλάχιστον όπου δεν υπάρχει συννεφιά.


Το φαινόμενο άρχισε στις 8.57 και διήρκεσε έως τις 11.58.
Το αποκορύφωμα της έκλειψης σημειώθηκε στις 10.23, όταν η Σελήνη κάλυψε τον ηλιακό δίσκο περίπου κατά τα δύο τρίτα του.
Ιδιαίτερα στο λεκανοπέδιο μπορεί η έκλειψη να μην ήταν ιδιαίτερα ορατή λόγω των καιρικών συνθηκών ωστόσο έγινε αντιληπτή αφού την ώρα που ο ήλιος ήταν καλυμμένος κατά τα 2/3 απο την σελήνη η θερμοκρασία έπεσε κατά 2 ή 3 βαθμούς.
Η έκλειψη άρχισε να γίνεται ορατή από τις 8.40 π.μ. στη Βόρεια Αλγερία. Ηταν πιο ορατό στη βόρεια Σουηδία, όπου ο ήλιος σκιάστηκε κατά τα τέσσερα πέμπτα από τη Σελήνη.

 
Η επόμενη μερική έκλειψη ηλίου θα συμβεί την 1η Ιουνίου 2011 αλλά δεν θα είναι ορατή από την Ελλάδα.

Οι καιρικές συνθήκες δεν εμπόδισαν αρκετούς φίλους της αστρονομίας να συγκεντρωθούν στο προαύλιο του Ψηφιακού Πλανηταρίου του Ιδρύματος Ευγενίδου, όπου μέλη της Ελληνικής Αστρονομικής Ένωσης και ερασιτέχνες αστρονόμοι είχαν εγκαταστήσει τηλεσκόπια και εξηγούσαν σε κάθε ενδιαφερόμενο το φαινόμενο της έκλειψης.

Η έκλειψη ήταν μερική στην Ελλάδα, επειδή η χώρα μας έτυχε να βρίσκεται στην περιοχή της Γης όπου έπεσε η παρασκιά της Σελήνης και όχι η κυρίως σκιά (οπότε η έκλειψη θα ήταν ολική).
Στην Ελλάδα θα υπάρξει μια δακτυλιοειδής έκλειψη ηλίου την 1η Ιουνίου 2030 και μια ολική έκλειψη ηλίου στις 21 Απριλίου 2088. Είχε προηγηθεί, στις 29 Μαρτίου 2006, μια ολική έκλειψη ηλίου που ήταν ορατή όμως μόνο από το Καστελόριζο.
Συνολικά, στον 21ο αιώνα, σύμφωνα με τον διευθυντή του Πλανηταρίου Διονύση Σιμόπουλο, στον πλανήτη μας θα πραγματοποιηθούν 226 ηλιακές εκλείψεις (οι 74 ολικές) και 144 σεληνιακές εκλείψεις (οι 86 ολικές).

πηγή: ta nea

0 απόψεις:

Δημοσίευση σχολίου

Πες την άποψη σου....

Πες Τα!

Απλά εύκολα και ανώδυνα...
Όνομα: Το όνομα σου ή ότι άλλο θέλεις...
email/url: ΑΝ έχεις κάποιο ιστότοπο ή θέλεις να βάλεις το e-mail σου.
Μήνυμα: Γράψε ότι θες..
Για smilies πάτα το "εικονίδια" και επέλεξε τη φατσούλα που θες!!

All Time Favorites..

Blog Archive

Ψαχτήρι...

Birdi Birdi Blog Feed