Τετάρτη 15 Δεκεμβρίου 2010

«Ψωμί και αλάτι» από τον Γιάννη Λουκάκο! Ο γνωστός σεφ, που τον τελευταίο καιρό τον αγάπησε το πλατύ κοινό από τη συμμετοχή του στο ριάλιτι μαγειρικής του Mega «Μaster chef», κυκλοφορεί σε λίγες μέρες το δικό του βιβλίο με περισσότερες από 120 συνταγές.

Ο συγγραφέας που, ως γνωστόν, προέρχεται από τον χώρο της υψηλής γαστρονομίας, παρουσιάζει στο βιβλίο με τρόπο απλό και κατανοητό χρηστικές συνταγές, έτσι ώστε να μπορούν οι ενδιαφερόμενοι να καλύψουν τις ανάγκες τους για το καθημερινό τραπέζι αλλά και για μια ξεχωριστή περίπτωση. Σαλάτες, σούπες, μεγάλοι μεζέδες, κυρίως πιάτα, συνοδευτικά και γλυκά είναι τα βασικά κεφάλαια του βιβλίου, που θα κερδίσουν το ενδιαφέρον του αναγνώστη.


Yπάρχει όμως κι ένα ξεχωριστό κεφάλαιο, με συμβουλές για την κοπή των λαχανικών, την παρασκευή των ζωμών, το σοτάρισμα, το ψήσιμο στη σχάρα, την παρασκευή μπρεζέ, τη διαχείριση των σαλατικών αλλά και για την παραλαβή, την προετοιμασία, το σέρβις και άλλα, που κάνουν τη μαγειρική αλλά και την παρουσίασή της ένα πολύ ξεχωριστό και -γιατί όχι;- γοητευτικό παιχνίδι.

Ο βραβευμένος σεφ αναφέρει, μεταξύ άλλων, για το σωστό σοτάρισμα τα εξής μυστικά: «Το σκεύος θα πρέπει να έχει τέτοιο μέγεθος, ώστε το τρόφιμο να χωράει άνετα και να έχει πλήρη επαφή με την επιφάνεια του σκεύους. Το μέγεθος και η προθέρμανση του τηγανιού αποτελούν τους σημαντικότερους παράγοντες της όλης διαδικασίας, αλλά και αυτούς που συνήθως παραβλέπουμε περισσότερο. Η σωστή ποσότητα λίπους είναι αυτή που θα σχηματίσει μια ελαφριά επικάλυψη στην επιφάνεια του τηγανιού, με μοναδικό σκοπό την ομοιόμορφη μεταφορά της θερμότητας από το μέταλλο στο τρόφιμο…»

Η προεργασία είναι το Α και το Ω για τον δημοφιλή σεφ. Οποιοδήποτε λάθος μπορεί να στοιχίσει στο αποτέλεσμα και να αφαιρέσει από την τελική γεύση αλλά και την εικόνα του πιάτου. Πολλοί στηρίζονται στη συνταγή αδιαφορώντας για την προετοιμασία του φούρνου αλλά και τη σωστή θερμοκρασία των μαγειρικών σκευών. Αυτό είναι ένα από τα πράγματα στα οποία επιμένει ο Γιάννης Λουκάκος στο βιβλίο του «Ψωμί κι αλάτι - The Cook Book» (κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Ψυχογιός):

«Ζεσταίνουμε το σκεύος (μόνο του) καλά σε υψηλή θερμοκρασία. Σε συνταγές διαβάζουμε πάντα για την προθέρμανση του φούρνου, αλλά σχεδόν ποτέ για την προθέρμανση στο τηγάνι. Το τηγάνι πρέπει να προθερμαίνεται καλά, ώστε, από τη μία, να πετύχουμε το σωστό χρώμα στο τρόφιμο αποφεύγοντας την αποβολή υγρών και, από την άλλη, να αποκλείσουμε την πιθανότητα να μας κολλήσει το τρόφιμο. Στεγνώνουμε, καρυκεύουμε και προσθέτουμε το τρόφιμο στο τηγάνι. Μαγειρεύουμε για 2-3 λεπτά και έπειτα χαμηλώνουμε τη θερμοκρασία σε μέτρια προς υψηλή, μέχρι να πάρει πολύ ωραίο και έντονο χρώμα το τρόφιμο. Το 60 με 90% του μαγειρέματος, ανάλογα με το τρόφιμο, γίνεται από την πρώτη πλευρά…»

Το βιβλίο είναι σίγουρα κι ένα καλό εγχειρίδιο για όσους σκοπεύουν να συμμετάσχουν στο «Master chef 2», αφού περιλαμβάνει όλες τις «λύσεις» για την παρασκευή των σωστών συνταγών.

Espressonews.gr

0 απόψεις:

Δημοσίευση σχολίου

Πες την άποψη σου....

Πες Τα!

Απλά εύκολα και ανώδυνα...
Όνομα: Το όνομα σου ή ότι άλλο θέλεις...
email/url: ΑΝ έχεις κάποιο ιστότοπο ή θέλεις να βάλεις το e-mail σου.
Μήνυμα: Γράψε ότι θες..
Για smilies πάτα το "εικονίδια" και επέλεξε τη φατσούλα που θες!!

All Time Favorites..

Blog Archive

Ψαχτήρι...

Birdi Birdi Blog Feed