Παρασκευή 10 Δεκεμβρίου 2010
Πρόσθετη επιβάρυνση για χιλιάδες νοικοκυριά φέρνει η αύξηση του ΦΠΑ από 1ης Ιανουαρίου 2011 στο 13% από το 11% που ισχύει σήμερα όπως προβλέπεται στο νομοσχέδιο για τα «επείγοντα μέτρα εφαρμογής του προγράμματος στήριξης της ελληνικής οικονομίας» που εγκρίθηκαν χθες από το Υπουργικό Συμβούλιο.

Στο ίδιο σχέδιο νόμου προβλέπονται μέτρα για την τόνωση της αγοράς αυτοκινήτων και ακινήτων με την καθιέρωση νέου τύπου απόσυρσης και κατάργηση για μία διετία του «πόθεν έσχες» για την απόκτηση πρώτης κατοικίας. Ακόμη, αλλάζει για τέταρτη φορά μέσα σε έναν χρόνο η φορολογία στα τσιγάρα προκειμένου να ικανοποιηθεί το αίτημα των περιπτερούχων και να αυξηθεί το περιθώριο κέρδους τους.



Αναλυτικά, το σχέδιο νόμου προβλέπει τα εξής φορολογικά μέτρα:

* Αύξηση του μειωμένου συντελεστή ΦΠΑ από το 11% στο 13% και του υπερμειωμένου από το 5,5% στο 6,5%.

* Μείωση του συντελεστή ΦΠΑ για τα φάρμακα και τη διαμονή σε ξενοδοχεία και καταλύματα από το σήμερα ισχύον 11% στον νέο υπερμειωμένο συντελεστή 6,5%.

* Αναστολή της εφαρμογής της διερεύνησης του «πόθεν έσχες» για την αγορά πρώτης κατοικίας αντικειμενικής αξίας έως 200.000

ευρώ.

* Απλοποίηση του συστήματος διακίνησης πετρελαίου θέρμανσης με την κατάργηση της καταβολής του αυξημένου ΕΦΚ καυσίμου κατά τον εκτελωνισμό από τους προμηθευτές πετρελαίου θέρμανσης.

* Μείωση του φόρου κατανάλωσης για την ηλεκτρική ενέργεια για την οικιακή χρήση (από 5 ευρώ/ΜWh σε 2,2 ευρώ/ΜWh), αύξηση των επιχειρηματικών τιμολογίων εκτός της υψηλής τάσης (από 2,5 ευρώ/ΜWh σε 5 ευρώ/ΜWh) και πλήρης απαλλαγή από τον φόρο για την κατανάλωση ηλεκτρικής ενέργειας για γεωργική χρήση.

* Παροχή κινήτρων για την αντικατάσταση οχημάτων παλαιάς τεχνολογίας με έκπτωση των τελών ταξινόμησης έως και 100% για τα χαμηλού κυβισμού οχήματα, ενώ για υψηλότερου κυβισμού (έως 2.000 κυβικά) η μείωση των τελών ταξινόμησης φθάνει έως και 50% για φορολογητέα αξία μέχρι 14.000 ευρώ.

* Μείωση του συντελεστή του ΕΦΚ στον καπνό από το 67% στο 65% και αύξηση του παγίου στοιχείου από το 10% στο 15%.


πηγή: το βήμα

0 απόψεις:

Δημοσίευση σχολίου

Πες την άποψη σου....

Πες Τα!

Απλά εύκολα και ανώδυνα...
Όνομα: Το όνομα σου ή ότι άλλο θέλεις...
email/url: ΑΝ έχεις κάποιο ιστότοπο ή θέλεις να βάλεις το e-mail σου.
Μήνυμα: Γράψε ότι θες..
Για smilies πάτα το "εικονίδια" και επέλεξε τη φατσούλα που θες!!

All Time Favorites..

Blog Archive

Ψαχτήρι...

Birdi Birdi Blog Feed