Τρίτη 21 Δεκεμβρίου 2010

 Είναι οριστικό: Η ομάδα που χτυπάει πρώτη πέναλτι αποκτά σοβαρό ψυχολογικό πλεονέκτημα έναντι της αντιπάλου της και 6 στις 10 φορές κερδίζει το παιγνίδι. 

Τα μάλλον κακά αυτά νέα για τους ποδοσφαιρόφιλους προέκυψαν από μία τεράστια, ως προς το χρονικό της εύρος, έρευνα που πραγματοποίησαν δύο οικονομολόγοι με πεδίο που ενδιοαφέροντος τον τρόπο που επηρεάζουν διάφοροι ψυχολογικοί παράγοντες τις αποφάσεις και επιδόσεις ανθρώπων και εταιριών.

O Ιγνάθιο Παλάθιο-Χουέρτα καθηγητής στο τμήμα Management του London School of Economics και ο συνεργάτης του Χοσέ Απεστεγκούια από το πανεπιστήμιο Πομπέου Φάμπρα της Βαρκελώνης μελέτησαν 2.820 αγώνες που κρίθηκαν στα πέναλτι σε διεθνείς και εγχώριες διοργανώσεις από το 1970 έως και το 2008.


Αυτό που βρήκαν είναι ότι στο 60% των περιπτώσεων, η ομάδα που ξεκινάει τη διαδικασία χτυπώντας το πρώτο πέναλτι, τελικά, κερδίζει το παιγνίδι.

Η σημασία του νομίσματος
Λέει ο Χουέρτα: «Τα περισσότερα τηλεοπτικά κανάλια βάζουν διαφημίσεις την ώρα που ο διαιτητής στρίβει το νόμισμα. Ομως τα ευρήματά μας αποκαλύπτουν ότι εκείνη είναι ίσως η πιο αποφασιστική στιγμή ενός ισόπαλου ματς που πρόκειται να κριθεί στα πέναλτι.

«Το νόμισμα δίνει προβάδισμα 20 τοις εκατό στην ομάδα που θα επιλεγεί να ξεκινήσει πρώτη, ενώ η ψυχολογική πίεση που ασκείται στην ομάδα που ‘ρίχνει’ δεύτερη επηρεάζει ξεκάθαρα την επίδοσή της», συμπληρώνει.

Η έρευνα δημοσιεύθηκε στο American Economic Review και είναι η πρώτη στο είδος της. Φαίνεται όμως ότι τα ευρήματά της είναι ενστικτωδώς γνωστά στους περισσότερους ποδοσφαιριστές και προπονητές.

Μελετώντας τη ρίψη του νομίσματος σε είκοσι ματς, οι δύο καθηγητές διαπίστωσαν στις 19 περιπτώσεις, οι νικητές του νομίσματος επέλεξαν για την ομάδα τους να μπει εκείνη πρώτη στη διαδικασία.

Η εξαίρεση για την οποία μιλάμε σημειώθηκε στον αγώνα Ιταλίας - Ισπανίας για το Ευρωπαϊκό Κύπελλο. Οι Ιταλοί κέρδισαν το νόμισμα, επέλεξαν όμως να ρίξουν μετά τους Ισπανούς και, τελικά, έχασαν, το παιγνίδι.

Παίκτες και προπονητές γνωρίζουν...
Οι ερευνητές πήραν επίσης συνεντεύξεις από 240 παίκτες και προπονητές -επαγγελματίες και ερασιτέχνες- διαπιστώνοντας ότι σχεδόν όλοι επιλέγουν να ρίχνουν οι ομάδες τους το πρώτο πέναλτι ενώ το 96% δηλώνει ότι με την επιλογή αυτή πιστεύουν ότι μεταφέρουν το άγχος στην αντίπαλη ομάδα.

«Πολύ φοβάμαι ότι στους επικεφαλής της FIFA ή της UEFA δεν θα αρέσει η πιθανότητα κάποια παγκόσμια ή ευρωπαϊκά κύπελλα να κρίνονται ουσιαστικά τη στιγμή της ρίψης του νομίσματος», εφόσον μιλάμε για ματς που κρίνονται στα πέναλτι» λένε οι ερευνητές.

Προκειμένου να ανατραπεί το ψυχολογικό πλεονέκτημα της ομάδας που ρίχνει πρώτη, προτείνουν να αλλάξει η διαδικασία των πέναλτι. Δηλαδή η ομάδα που ακολουθεί να χτυπάει δύο πέναλτι και η διαδικασία να συνεχίζεται με διπλές εκτελέσεις όπως συμβαίναι στα σερβίς ενός αγώνα τένις που έχει φθάσει σε τάι μπρέικ.

«Αυτό, αναμφίβολα, θα μείωνε το άγχος της ομάδας που κληρώνεται να χτυπήσει δεύτερη και θα μείωνε το πλεονέκτημα του ‘first mover’», του πρώτου βάλλοντος θα λέγαμε ελληνιστί.
«Δεν θα ήταν μόνο πιο δίκαιο, αλλά και πιο διασκεδαστικό για τους ουδέτερους θεατές του αγώνα», καταλήγει ο Χουέρτα.


πηγή:έθνος

0 απόψεις:

Δημοσίευση σχολίου

Πες την άποψη σου....

Πες Τα!

Απλά εύκολα και ανώδυνα...
Όνομα: Το όνομα σου ή ότι άλλο θέλεις...
email/url: ΑΝ έχεις κάποιο ιστότοπο ή θέλεις να βάλεις το e-mail σου.
Μήνυμα: Γράψε ότι θες..
Για smilies πάτα το "εικονίδια" και επέλεξε τη φατσούλα που θες!!

All Time Favorites..

Blog Archive

Ψαχτήρι...

Birdi Birdi Blog Feed